1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “TC'NİN KUKLASI OLDUN!"
“TC'NİN KUKLASI OLDUN!"

“TC'NİN KUKLASI OLDUN!"

Akıncı'ya yaylım ateşi!: “TC'nin kuklası oldun!"

A+A-

 

Güneyde yayın yapan Cyprus Reporter adlı internet haber sitesinde gazeteci Sarah Fenwick tarafından kaleme alınan bir yazıda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya çok sert eleştiriler yapıldı.

Fenwick’in “Akıncı, Türkiye’nin kuklası olma sürecini tamamladı” adlı makalesinde Cumhurbaşkanının sürecin en başındaki dirayetli tutumunun geçen sürede erozyona uğradığı ve Türkiye’nin politikalarını yürüten bir kişi haline döndüğü iddia ediliyor.

Akıncı eski kolonyal politikalara saplanmıştır”

Yazar “Akıncı ‘işgalden arındırılmış’ tam bağımsız bir ülke yaratma hayalinden eski, bilindik, 3.dünya kolonyal ülkelerinin politikalarına saplanmıştır. Bu politikalardan bazıları; dönüşümlü başkanlık ısrarı (ABD Başkanlık sistemi ülkede yaşayan etnik/dini kökenler arasında bir rotasyona haiz mi?); azınlığa ağırlıklı oy ısrarı (AB azınlıkların ağırlıklı oyu diye bir şeyi kabul eder mi?) Türkiye AB’ye bir gün girse, AB’den ‘biz azınlığız, ağırlıklı oy isteriz’ der mi? Zira ‘ağırlıklı oy’ denilen şeyin genel perspektifte yansıması budur” şeklinde Türk tarafının tezlerine sert eleştirilerde bulundu.

Öte yandan Türkiye’nin bir yandan Kıbrıs Türkleri için azınlık hakları isterken, diğer yandan kendi içinde azınlıklar ile etnik temizliğe varan uygulamalar da bulunduğuna değinen Fenwick, bunun çelişkili olduğunu vurguladı.

Bütün Kıbrıs Türk Liderleri Türkiye’nin kuklası oldu”

Bütün dünya demokrasilerinin ‘1 kişi 1 oy’ üzerine kurulu olduğunu hatırlatan yazar, gerçek demokrasinin en değişmez kurallarından birisinin bu olduğunu belirterek, gelmiş geçmiş bütün Kıbrıs Türk liderlerini Türkiye’nin kuklası olarak tanımladı.

“Biz bu kuklaları daha önce de gördük. Mehmet Ali Talat, Derviş Eroğlu ve Rauf Denktaş’tan sonra Mustafa Akıncı da bunlar arasında yerini almış görünmektedir” şeklinde eleştiriler yapan Fenwick, Kıbrıs Rum liderliğinin de etnik Helen milliyetçiliğinin gölgesinde Türk düşmanı bir çizgide politika güttüğünü belirtti.

Makalesinde “bu iki kamp, yıllardır birbirlerini siyasi argümanları ile dövmekte ve bunun için de dogmalarla süslü kırbaçlarını kullanmaktadırlar. Hep aynı şeyleri sonucu bile bile yapmak bir çeşit delilik değil midir?” diye soran Fenwick, bu durumun artık dayanılmaz bir hal aldığını ifadelerine ekledi.

Müzakerelerde mantık değişmezse bir yere varılmaz”

Yazar, müzakerelerin bu mantıkla sürdüğü sürece hiçbir yere varmadan, tekrar tekrar en başa döneceğini de belirterek müzakerelerde konuşulan bazı argümanların dünyada geçerliliği olmayan şeyler olarak niteledi.

“Bana dünyada her hangi bir demokrasi içinde ‘ağırlıklı oya sahip’ olmayan bir azınlığın temsil edilemediği bir ülke gösterin. Öyle olsaydı Güney Afrika’daki Apartheid hala daha başta olurdu ama olmadı, yürümedi. Hal bu iken, böylesi bir model birleşik Kıbrıs’ın temeli olabilir mi” diye soran Fenwick, kurulacak olan modelin evrensel insan hakları uygun ve kabul edilebilir olması gerektiğini belirtti.

Kilise ve Devletin birbirinden ayrı iki kurum olması gerektiğinin altını çizen Fenwick, dinin ülkede kurulması düşünülen demokrasi modelinin temelinde olmasının söz konusu olamayacağını belirtti.

Türkiye, Kıbrıs Türklerini rehin tutuyor”

Süreç içinde Türkiye’nin Kıbrıslı Türkleri çözüm yolunda rehin tutuğunu, bu durumun da eski ve geçerliliğini yitirmiş müzakere maddeleriyle pekiştirildiğini belirten Fenwick, iki toplumun liderliğinin yapması gereken şeyin yeni yöntemler ve yollar bulmaktan geçtiğini vurguladı.

Türkiye’nin Suriye politikası başta, DAEŞ ve diğer terör grupları ile şüpheli ilişkileri varken, Kıbrıs adası için ne iyilik beklendiğinin sorgulanmasını gerektiğini de belirten Fenwick, Cumhurbaşkanı Akıncı’yı Türkiye’nin ada üzerindeki işgalini ‘legalize’ etmeye çalışan bir memur olmaktan çıkıp, kendi ülkesi için mücadele etmeye de çağırdı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.