1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TDP, AKEL İLE GÖRÜŞTÜ
TDP, AKEL İLE GÖRÜŞTÜ

TDP, AKEL İLE GÖRÜŞTÜ

Cemal Özyiğit başkanlığındaki Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) heyeti, Andros Kipriyanu başkanlığındaki AKEL heyeti ile görüştü.

A+A-

Cemal Özyiğit başkanlığındaki Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) heyeti, Andros Kipriyanu başkanlığındaki AKEL heyeti ile görüştü.

TDP’den yapılan açıklamaya göre, Güney Kıbrıs’taki AKEL Genel Merkezi’nde yer alan görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü.

Ağırlıklı olarak Kıbrıs sorununun değerlendirildiği görüşmede,   ortak bir çalışma grubu kurulması kararlaştırılırken , çözüm sürecine katkıda bulunulması ve  iki parti arasındaki ilişkilerin daha ileri boyuta taşınmasına da  karar verildiği bildirildi.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, yeni parti yönetimi olarak Kıbrıs sorununun çözümü konusunda daha aktif  bir tutum izleyeceklerini belirtti.

Önceki gün Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Ofisi’ni ziyaret ettiklerini anımsatan Özyiğit, önümüzdeki günlerde diğer Rum partilerini de ziyaret edeceklerini söyledi.

Yarım asırdan fazladır devam eden Kıbrıs sorununun artık çözülmesi gerektiğini vurgulayan Özyiğit,  bu çerçevede AKEL heyeti ile oldukça yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

AKEL ile Kıbrıs sorununun çözümü konusunda genel çerçevede hem fikir olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Özyiğit, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federal bir Kıbrıs’ı savunduklarını kaydetti.

Özyiğit,  iki kurucu devletten oluşan ve tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek uluslararası kimlik konusunda AKEL ile aynı düşüncede olduklarını kaydetti.

Bu unsurları içeren ortak açıklamanın biran önce yapılması ve kısa sürede soruna kalıcı bir çözüm bulunmasını arzuladıklarını ifade eden Özyiğit,  adada bulunacak petrol ve doğal gaz ile Türkiye’den gelecek suyun da sorunun çözümünde katalizör olacağını ifade etti.

Çözüm planlarının başka yerlerde hazırlanıp, Kıbrıslılara da senaryonun sonuçlarını tartışma rolü verilmesinden rahatsız olduklarını söyleyen Özyiğit, “Tüm Kıbrıslı çözüm ve barış güçleri ayağa kalkarak, oluşacak senaryoda nelerin olmasını istediklerini ya da nelerin olmasını istemediklerini yüksek sesle haykırmalıdırlar” dedi.

Görüşmede Maraş konusunun da gündeme geldiğini, TDP olarak “Maraş’ın BM gözetiminde yasal sahiplerine devrine karşılık Gazimağusa Limanı’nın uluslararası ticarete, Ercan Havaalanı’nın doğrudan uçuşlara açılmasını” savunduklarını, Avrupa Parlamentosu’nda Kıbrıslı Türklerin temsiliyeti konusunu da görüştüklerini kaydeden Özyiğit, AKEL ile bu iki konuda aralarında  görüş ayrılığı bulunduğunu ifade etti.

Tak

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.