1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TDP, DİSİ’Yİ ZİYARET ETTİ
TDP, DİSİ’Yİ ZİYARET ETTİ

TDP, DİSİ’Yİ ZİYARET ETTİ

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, partiden bir heyetle Güney Kıbrıs’a geçerek DİSİ’yi ziyaret etti. Özyiğit, Kıbrıs sorununun çözümle artık tarihe karışması gerektiğini vurguladı

A+A-

ÖZYİĞİT: “ÇÖZÜM, ÇOCUKLARIMIZA KARŞI GÖREVİMİZDİR”

NEOFİTU: “MÜZAKERECİLERİN KARŞILIKLI ZİYARETLERİYLE YENİ BİR SAYFA AÇILDI”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs sorununun çözümle artık tarihe karışması gerektiğini kaydetti

Kıbrıs’ta geçmişte yaşanan acılardan dersler çıkararak birlikte ortak bir geleceğe yürünmesi gerektiğini belirten Özyiğit, “Bu bizim çocuklarımıza, torunlarımıza karşı görevimizdir” dedi.

TDP’den yapılan açıklamaya göre, partiden bir heyetle Güney Kıbrıs’a geçerek DİSİ’yi ziyaret eden Özyiğit, Averof Neofitu başkanlığındaki DİSİ heyetiyle yaklaşık bir saatlik görüşme yaptı. Görüşmede Özyiğit’e Genel Sekreter Mehmet Harmancı, Dışilişkiler Sekreteri Deniz Birinci ile Lefkoşa İlçe Başkanı Özmen Birinci eşlik etti.

Özyiğit konuyla ilgili açıklamasında, Annan Planı’na ‘evet’ demiş bir parti olan DİSİ ile görüşmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek, oldukça yararlı ve samimi bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kıbrıs sorunu yüzünden Kıbrıslıların evlerinden, yurtlarından olduklarını; acı çektiklerini, geri dönülmez yaralar açıldığını, ancak buna saplanıp kalmanın doğru olmadığını belirten Özyiğit, geçmişte yaşanan acılardan ders çıkararak, birlikte ortak aydınlık bir geleceğe yürünmesi gerektiğini kaydetti.

Toplumlar arasında yaşanan güvensizliği ortadan kaldırmak ve karşılıklı güveni yeniden tesis etmenin son derece önemli olduğunu vurgulayan Özyiğit, bu bağlamda çözümü arzulayan her kişi, kurum ve kuruluşa büyük görevler düştüğünü belirtti.

Çözümle birlikte Kıbrıs’ın istikrar adası olacağına; sosyal, siyasal ve ekonomik yönden kendi kendine yeten ve tüm Ortadoğu ile dünya barışına emsal teşkil edecek bir yapıya ulaşacağına inandığını kaydeden Özyiğit, çözümü arayan tüm siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ile süreci takip etmek ve katkı koymak amacında olduklarını ifade etti.

Görüşme sürecinin yeniden başlamasından mutlu olduklarını ve geleceğe güvenle bakmak istediklerini belirten Özyiğit,  çözümü ve barışı arzulayan bir parti olarak, yapılan ortak açıklama zemininde başlayan görüşme sürecini selamladıklarını ifade etti.

Ortak metinde de belirtildiği gibi, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federasyon ile tek egemenlik, tek vatandaşlık ve uluslararası tek kimlik olgularının önemli olduğunu kaydeden Özyiğit, ortak açıklamada da yer alan yeni yapının bir daha değiştirilemeyeceği, herhangi bir ülkeye bağlanamayacağı ve taksime yol açmayacağının vurgulanması gerektiğini belirtti.

Çözümsüzlük nedeniyle adadaki gençlerin göç yollarına düştüklerini, gençlerin kendi ülkelerinde özgürce yaşaması ve birlikte işbirliği yapmalarının son derece önemli olduğunu söyleyen Özyiğit, çözümün tüm Kıbrıslıların yararına olacağını vurguladı.

Kıbrıs’ın münhasır bölgesinde bulunan petrol ve doğal gaz ile Türkiye’den gelecek olan suyun da çözüm yönünde katalizör bir rol oynaması gerektiğini belirten Özyiğit, barışa giden yolda bu unsurlardan tüm Kıbrıslıların birlikte faydalar elde etmesi gerektiğini ifade etti.

Çözümle birlikte Kıbrıs’ın bir istikrar adası olacağına; sosyal, siyasal ve ekonomik yönden kendi kendine yeten ve tüm Ortadoğu ve dünya barışına emsal teşkil edecek bir yapıya ulaşacağına inanç belirten Özyiğit, TDP olarak çözümü arayan tüm siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ile süreci takip etmek ve katkı koymak amacında olduklarını kaydetti.

Özyiğit, bütünlüklü çözüm arayışları sürerken, güven artırıcı önlemlerin de büyük önem arz ettiğini belirtti ve sürece paralel olarak Maraş’la birlikte Avrupa Parlamentosu seçimlerinin de değerlendirilerek, her iki tarafın da yararına olacak şekilde çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi.

Müzakerecilerin Ankara ve Atina’ya yapacakları ziyarete büyük önem verdiklerini ve olumlu sonuçlar doğurmasını umduklarını kaydeden Özyiğit, hep birlikte barış içinde daha aydınlık bir ülke temennisinde bulundu.

NEOFİTU

Aynı açıklamaya göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu da, çözüme destek veren ve bu yönde mücadele eden TDP heyeti ile bir araya gelmenin önemli olduğunu belirterek, ziyaret için TDP heyetine teşekkür etti.

Ortak metnin açıklanmasının ardından, Kıbrıs’ta girilen yeni sürecin önemli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini söyleyen Neofitu,  iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federasyon ile tek egemenlik, tek vatandaşlık ve uluslararası tek kimlik olgularının önemli olduğunu kaydetti.

İki toplumda da haklı veya haksız şekilde sürece çekince ile yaklaşanlar olduğunu, onların da sıkıntılarının dinlenip gerekli çözümlerin üretilmesi gerektiğini ifade eden Neofitu, bunun için birlikte çalışmak gerektiğini söyledi.

Neofitu, adanın her iki kesiminde de parlak ve gelecek vaat eden gençler olduğunu, bu gençlerin vatanlarında tutunarak kaçmamalarını sağlayacak ortamın yaratılması gerektiğini belirterek, kurulacak yeni yapının mutlaka insan hakları ve AB temel ilkelerini de içermesi gerektiğini ifade etti.

Neofitu, müzakerecilerin karşılıklı Ankara ve Atina seferlerinin çok önemli bir gelişme ve yeni bir sayfa açıldığının göstergesi olduğunu ekledi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.