1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TDP İLE TÜRK-SEN HÜKÜMETİ ELEŞTİRDİ
TDP İLE TÜRK-SEN HÜKÜMETİ ELEŞTİRDİ

TDP İLE TÜRK-SEN HÜKÜMETİ ELEŞTİRDİ

Özyiğit’in Kıbrıs Türk-Sen ziyaretinde, eski Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) çalışanlarının sorunları,

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit’in Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu’nu (Türk-Sen) ziyaretinde, eski Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) çalışanlarının sorunları, Özelleştirme Yasası, Kamu Çalışanlarının Aylık ve Diğer Ödeneklerini Düzenleyen Yasa ve Elektrik Kurumu’ndaki sıkıntılar konuşuldu

Özyiğit, ziyarette yaptığı konuşmada, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu, eski Kıbrıs Türk Hava Yolları çalışanlarının, açlık grevine başladıktan sonra işe almasından dolayı eleştirdi.

Söz konusu kesimin Özelleştirme Yasası altında devlette işe alınması gerektiği halde bunun henüz yapılmadığını anlatan Özyiğit, “İlle de açlık grevine girmelerini mi beklemek gerekiyordu?” dedi.

Devlette görevlendirilen ve görevlendirilecek eski KTHY çalışanlarının barem sorununun da devam ettiğini anımsatan Özyiğit, söz konusu kesimin barem sorununu çözecek yasa tasarısının gerekli hazırlık yapılmadığı gerekçesiyle Başbakan tarafından ivediliğinin alınmasının engellendiğini iddia etti.

Hükümet programında özerkleştirileceği belirtilen Elektrik Kurumu’nda sorunların devam ettiğini kaydeden Özyiğit, “Atılan adım var mı?...Yoksa verin, kurtulun mantığı kabullendirilmeye mi çalışılıyor?” dedi.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı heyetler arası bir toplantıda, Kıb-Tek’e, elden çıkarılmış gözüyle bakıldığını savunan Özyiğit, Kıb-Tek’e 100 kusur istihdam yapıldığını savundu.

“Bilerek ve isteyerek kurumun kapatılması için çalışılıyor” iddiasında bulunan Özyiğit, Telekomünikasyon Dairesi’nin elden çıkarılması için çalışıldığını iddia etti.

ASGARİ ÜCRET

Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu ve yapılan artışın gülünç olduğunu savunan Özyiğit, Türk-Sen’in yeni asgari ücrete itirazını desteklediklerini belirtti. Özyiğit, asgari ücretin belirlenmesinde çarşıdaki fiyatların görmezden gelindiğini ileri sürdü.

Cemal Özyiğit, hükümetin Kamu Çalışanlarının Aylık ve Diğer Ödeneklerini Düzenleyen Yasa’yı değiştirme niyetinin bulunmadığını da savundu ve “Niyeti yok çünkü başkalarına sözü var” dedi.

Hükümetin, KKTC ile Türkiye arasında imzalanan ekonomik protokolü de değiştirme düşünce olmadığını savunan Özyiğit, protokolün aynen uygulanacağına inandıklarını belirtti.

BIÇAKLI

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı ise konuşmasında siyasi partileri muhalefette ve hükümette farklı duruş sergilemekle suçladı.

Kamu Çalışanlarının Maaş ve Ücretlerini Düzenleyen Yasa ile Özelleştirme Yasası’nın geçmemesi için bugün hükümette bulunan partilerle geçmişte birlikte eylem yapıldığına işaret eden Bıçaklı, “Bugün bu yasalar hala daha niye iptal edilmiyor? Özerkleştirme yasa çalışması niye meclise sevk edilmiyor? Bunların halka anlatılması gerek” dedi.

Bıçaklı da hükümeti, eski KTHY çalışanlarının, açlık grevine başlamadan önce işe alınmamasını eleştirerek, “Dört ay önce yapsaydınız ya bunu” dedi.

Arslan Bıçaklı, hükümet ortaklarını, muhalefetteyken sorunları çözme sözü verip hükümete geldiklerinde yasal değişiklikleri yapmamakla suçlayarak, “Muhalefetteyken ekonomik sıkıntıların olduğunu bilmiyor muydunuz?” dedi. Bıçaklı, hükümeti, siyasi partilere 8 milyon TL katkı, milletvekili maaşlarına da 500 TL zam ve yeni müşavir atamaları yapmakla suçlayıp, eleştirdi.

ASGARİ ÜCRETİ HÜKÜMET BELİRLEYECEK

Hükümetin, Asgari Ücret Komisyonu’nun üç toplantıda bir antlaşmaya varamadığı takdirde asgari ücretin devlet tarafından belirlenmesi yönünde yasal değişikliğe gitme niyetinin bulunduğunu savunan Bıçaklı, “Bunlar diktatörlük döneminde yaşanan şeylerdir” dedi.

ÖZELDE ÇALIŞANLARA SENDİKA ÜYESİ OLMA ZORUNLULUĞU

Özelde çalışanların bir sendikaya üye olmasının yasal zorunluluk haline getirilmesi gerektiğine inandıklarını ifade eden Bıçaklı, ticaret yapacak şirketlerin Ticaret Odası’na üye olması, esnafların Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’na üye olması zorunluluğu gibi özel sektör çalışanlarına da bir sendikaya üye olma zorunluluğunun getirilebileceğini söyledi.

HÜKÜMETE HAVA KONTROLÖRLERİ KONUSUNDA UYARI

Ercan Havalimanı’nda çalışan hava kontrolörlerinin sıkıntılarının devam ettiğini kaydeden Bıçaklı, buna rağmen hükümetin ilgili sendikaya ikinci kez grev yasağı getirmesini doğru bulmadıklarını kaydetti. Bıçaklı, grev yasağının 15 Aralık’ta sona ereceğini ve hükümetin söz konusu sendikanın grevini üçüncü kez engelleme hakkı olmadığına işaret ederek, hükümeti trafik kontrolörlerinin sorunlarını erken zamanda çözmeye çağırdı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.