1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. TDP VE UBP KARIŞTI!
TDP VE UBP KARIŞTI!

TDP VE UBP KARIŞTI!

Adaylar açıklandı UBP ve TDP’de kriz çıktı. TDP’de başkan Çakıcı’nın 'demokrasi dışı' aday belirlediğini belirten bir grup listeye tepki gösterdi. UBP ise özellikle Mağusa’da çalkalandı. DP’de adaylar bugüne kaldı.

A+A-

Adaylar açıklandı UBP ve TDP’de kriz çıktı. TDP’de başkan Çakıcı’nın 'demokrasi dışı' aday belirlediğini belirten bir grup listeye tepki gösterdi. UBP ise özellikle Mağusa’da çalkalandı. DP’de adaylar bugüne kaldı

TDP:
Barış Mamalı…  Mehmet Çakıcı tarafından liste dışı bırakıldı. Mamalı: “Başkan hukuka aykırı, keyfi davrandı”
Tahsin Mertekçi… Çakıcı tarafından liste dışı bırakıldı.
Suphi Hüdaoğlu… Aday belirleme yöntemine tepki gösterdi, adaylıktan çekildi.

UBP:
Ertuğrul Hasipoğlu… Sırasını beğenmedi,  “Ben aday değilim” dedi
Ahmet Eti… “Listede Avcı ve Hasipoğlu’ndan sonra olmam, adaylıktan çekileceğim” açıklamasını yaptı.

28 Temmuz tarihinde yapılacak milletvekilliği erken genel seçimlerine katılacak adaylarını ve sıralarını dün akşam açıklayan UBP ve TDP’de kriz çıktı. TDP’de Barış Mamalı ve Tahsin Mertekçi parti başkanı tarafından liste dışı bırakıldı. Buna tepki gösteren Suphi Hüdaoğlu adaylıktan çekildiğini TDP Merkezi’ne bildirdi.

TDP’de bu baş döndürücü gelişmeler yaşanırken UBP de fena karıştı.

UBP’de özellikle Mağusa bölgesinde ciddi tartışmalar yaşandı. Sıralamada partiye sonradan gelen, Turgay Avcı ve Ertuğrul Hasipoğlu’ndan sonra olması halinde adaylıktan çekileceğini söyleyen Ahmet Eti adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Öte yandan sırasını beğenmeyen Ertuğrul Hasioğlu da UBP Mağusa listesinden aday gösterildiğini ancak “aday olmayacağını” kaydetti. YENİDÜZEN’in dün akşam telefonla ulaştığı Hasipoğlu “Ben aday değilim” dedi.

TDP fena karıştı
TDP’de partinin önde gelen isimleri Barış Mamalı ve Tahsin Mertekçi listeden çıkarıldı. Parti başkanı Mehmet Çakıcı tarafından adaylıktan çıkarılan Mamalı ve Mertekçi partideki aday belirleme yöntemine karşı tepki göstermişti. Bu gelişme üzerine Suphi Hüdaoğlu da Lefkoşa’da adaylıktan çekilmek istediğini TDP Merkezi’ne bildirdi. TDP Merkezi de Hüdaoğlu’nu dün akşam açıklanan listeye yazmadı.

Barış Mamalı bizzat parti başkanı tarafından adaylığının iptal edildiğini belirterek Çakıcı’ya ateş püskürdü. Mamalı “Tamamen hukuk dışı bir şekilde Çakıcı tarafından listeden çıkarıldım, bu hukuka aykırı bir durumdur. Ben parti meclisi kararıyla Lefkoşa 5. sıradan aday seçilmiş bir kişiyim” dedi.  “Çakıcı tamamen keyfi bir şekilde ve hukuku da ayaklar altına alarak bu tutuma girmiştir. Ben ve Suphi Hüdaoğlu, kendisine eğer kontenjan adayı varsa, bu adayların tüzük gereği parti meclisi kararıyla seçilmesi gerektiğini söyledik, reddetti, kendisi kontenjan adaylarını ilan etti” dedi.

“TDP Başkanı Mehmet Çakıcı benim seçilme hakkımı elimden alamaz” diyen Mamalı bugün detaylı açıklama yapacağını belirtti. Bu arada dün akşam TDP Lefkoşa İlçesi’nde olaylar yaşandı. Güzelyurt’tan geldiği öğrenilen bir grup parti binası önünde “Çakıcı istifa” sloganları atarak aday listelerine tepki gösterdi.

Hüdaoğlu: Aday belirleme yöntemi demokratik değil
Öte yandan Güzelyurt’tan birinci sıradan TDP adayı gösterilen Nazım Beratlı’ya TDP’nin önde gelen isimlerinden Suphi Hüdaoğlu tepki gösterdi. Bu tepkisi üzerine Mehmet Çakıcı ile tartışan Hüdaoğlu,adaylıktan çekildi.

Suphi Hüdaoğlu “Özellikle Güzelyurt ve Lefke bölgelerindeki antidemokratik aday belirleme yöntemleri nedeniyle, milletvekili adayı olmadım. Adaylara Parti Meclisi’nin karar vermesi gerekiyordu ama böyle olmadı” dedi.  Çakıcı’nın tavrı nedeniyle bu durumun yaşandığına işaret eden Hüdaoğlu “Parti başkanımız yanlış kararlar almıştır. Kontenjan adaylarını belirleme yöntemini demokrasi dışı buluyorum. Gelişen süreçte neler yaşanacak göreceğiz. Hayırlı olsun” dedi. Bu arada siyasi kulislerde TDP’de sivrilen Hüdaoğlu ve Mamalı’nın dün akşam “Çakıcı operasyonu ile” partiden dışlandığı yorumu yapıldı.

***

TDP’yi kontenjan adayları yaktı

Bu arada TDP listesindeki isimler de belirlendi. Buna göre daha önce CTP’den başkan adaylığını koyan, CTP MYK’sında görev yapan Nazım Beratlı TDP Güzelyurt listesinden birinci sırada yer aldı.

Parti genel sekreteri Cemal Özyiğit Lefkoşa’da ikinci sıradan aday gösterilirken, TÜRK-SEN Başkanı Arslan Bıçaklı Lefkoşa 4’üncü sıradan aday yapıldı. Şu anda TDP’den milletvekili görevini sürdüren Hüseyin Angolemli’nin Mağusa’dan 4’üncü sıradan aday gösterilmesi de dikkat çekti. TDP’nin yeni kabinedeki kimi isimlerine tepki gösteren TDP milletvekili Mustafa Emiroğluları’nın Mağusa’dan 10’uncu sıradan aday gösterilmesi “Tepki göstermesi kendisine pahalıya mal oldu” yorumuna neden oldu. 

TDP Güzelyurt listesinin sonuncu sırasında ise eski sendikacı Adnan Eraslan yer aldı.

***

UBP’de krizin adı: Eti ve Hasipoğlu

TDP’de iç karışıklık sürerken dün akşam UBP’nin de aday listesini açıklaması UBP’de de tartışmaya neden oldu.

UBP’de özellikle Mağusa bölgesinde ciddi tartışmalar yaşandı. Daha önce partiye sonradan gelen, sıralamada Turgay Avcı ve Ertuğrul Hasipoğlu’ndan sonra olması halinde adaylıktan çekileceğini açıklayan Ahmet Eti’nin adaylıktan çekilmesi gündeme geldi. Tam da şikayet ettiği gibi Avcı ve Hasipoğlu’ndan sonra 8’inci sıradan aday olarak açıklanan Eti adaylıktan çekileceğini söyledi. Eti “Listede daha partiye dün gelmiş isimlerden sonra beni aday göstermeyi ben hazmedemem, bugün adaylığımı geri çektiğimi partiye bildireceğim” dedi. Ahmet Eti, UBP listesinde bugün Avcı ve Hasipoğlu’ndan önde bir yere konulması halinde ise adaylığı kabul edeceğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan Ertuğrul Hasioğlu da UBP Mağusa listesinden aday gösterildiğini ancak aday olmayacağını kaydetti. YENİDÜZEN’in dün akşam telefonla ulaştığı Hasipoğlu “Ben aday değilim” dedi.

***

UBP’de aday profili:
Avcı ve Ertuğruloğlu ilk sıralarda

UBP’de Lefkoşa listesindeki en dikkat çeken isim partiye sonradan katılan Tahsin Ertuğruloğlu… Ertuğruloğlu Lefkoşa’dan 3’üncü sıradan aday yapıldı. Bu arada daha önce CTP’den milletvekili adayı olan Özdemir Gül’ün de UBP Lefkoşa listesinin 16’ıncı sırasından aday gösterildiği görüldü.
UBP’ye sonradan katılan eski DP milletvekili, şimdilerin UBP’li vekili Hasipoğlu 7, eski ÖRP başkanı Avcı 5’inci sıradan aday ilan edildi.

Daha önceki açıklamalarında “Kurultayda İrsen Küçük’e çalıştım, Güzelyurt’ta birinci sıra hakkım” diyen Ahmet Çaluda’nın Güzelyurt birinci sıradan listeye girdiği dikkatlerden kaçmadı.

ÖRP’den vekil seçilen ve UBP’ye geçen Mustafa Gökmen ise İskele’den 3’üncü sıraya yerleşti.

Bu arada Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana ise UBP Lefkoşa’da 9’uncu sıradan aday gösterildi.

 

Mert Özdağ - Yenidüzen

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.