1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TDP'DEN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE “EVET”
TDP'DEN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE “EVET”

TDP'DEN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE “EVET”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Parti Meclisi, Anayasa değişikliklerine “evet” deme kararı aldı.

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Parti Meclisi, Anayasa değişikliklerine “evet” deme kararı aldı.

TDP Parti Meclisi'nin ayrıca, “sivilleşme-demokratikleşmenin önü açılıncaya, Kıbrıslı Türklerin kendi evinin efendisi oluncaya ve kendi kararlarını kendisinin alıp kurumlarının yönetimini ele geçirinceye kadar” mücadeleye devam kararı da aldığı belirtildi.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, yaptığı yazılı açıklamada, TDP Parti Meclisi’nin Anayasa değişikliği konusundaki kararı ile TDP’nin genel politikalara yönelik duruşu konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Özyiğit, KKTC Anayasası’nın 1985’te kabul edildiğini ve aradan geçen 29 yılda zaman zaman Anayasa değişiklikleri gündeme gelse de bir türlü gerçekleşmediğini anımsattı.

Uygulamada özellikle geçici 10. maddenin etkisinin fazlasıyla görüldüğüne dikkat çeken Özyiğit, bu maddeye bağlı olarak Kıbrıslı Türklerin bir türlü kendi evinin efendisi olamadığını, sivilleşme-demokratikleşmenin önünün açılmadığını, kurumların yönetiminin ele geçirilemediğini kaydetti. 

29 yıl sonra Anayasa değişikliğinin gündeme gelmesinin önemli ve anlamlı olduğunu, TDP olarak daha önce zaten Anayasa ile ilgili kapsamlı bir öneri paketi sunduklarını anımsatan Özyiğit, ilk günden itibaren geçici 10. maddenin kaldırılması, vicdani ret hakkının tanınması, kamu görevlilerine uygulanan siyaset yapma yasağının kaldırılmasını ısrarla savunduklarını, geçici 10. maddenin kaldırılmasıyla ilgili de Meclis’e yazılı öneri sunduklarını kaydetti.

Komitede, halkın referandum hakkının elinden alınmasına yol açacak 162. maddenin değiştirilmesini önlediklerini belirten Özyiğit, ayrıca, kamu görevlilerinin siyasi partilere üye olmasının önünün açıldığını, çocuk hakları, hukuk sistemi, çevre ve organ nakli gibi birçok konuda iyileştirmeler yapıldığını ifade etti. 

Özyiğit, “Bu olumlu değişikliklere ve CTP-DP Hükümet programında olmasına rağmen geçici 10. maddenin kaldırılması sağlanamadı, vicdani ret hakkı tanınmadı. Dolayısıyla kimse çıkıp da ‘sivilleşme-demokratikleşmenin önünü açtık’ demesin. Hatta yapılan değişiklikleri ‘devrim’ şeklinde lanse etmek ise ‘devrimin’ anlamını bilmemekle eşdeğerdir” ifadelerini kullandı.

Hükümetin İlahiyat Koleji’nin açılışında, ekonomik paketin uygulanmasında, Siyasi Partiler ile Seçim ve Halkoylaması yasalarının değiştirilmesinde olduğu gibi Anayasa’nın değiştirilmesinde de sınıfta kaldığını savunan Özyiğit, özellikle CTP’yi hükümet programına sahip çıkmamakla suçladı.

TDP olarak bu süreçlerde aktif katılım gösterdiklerini, görüş ve öneriler ile katkı koymaya çalıştıklarını belirten Özyiğit, “Gelinen aşamayı değerlendiren TDP Parti Meclisi yapılan değişikliklere ‘evet’ deme kararı almıştır. Ancak, sivilleşme-demokratikleşmenin önü açılıncaya ve kendi evimizin efendisi oluncaya dek mücadele devam edecektir” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.