1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TDP'Lİ ÇELER: ''ASKERLİK KISALTILSIN''
TDP'Lİ ÇELER: ''ASKERLİK KISALTILSIN''

TDP'Lİ ÇELER: ''ASKERLİK KISALTILSIN''

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çeler, askerlik süresinin kısaltılması ve profesyonel askerliğe geçiş konularında hükümeti ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu üzerlerine düşen görevi yapmaya çağırdı ve “Sayın Başbakana düşen görev,

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çeler, askerlik süresinin kısaltılması ve profesyonel askerliğe geçiş konularında hükümeti ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu üzerlerine düşen görevi yapmaya çağırdı ve “Sayın Başbakana düşen görev, mazeret üretmek değil, gençlerin önünü açmak olmalıdır” dedi.

TDP’den yapılan açıklamaya göre, askerlik süresinin kısaltılması için Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın (GKK) teklifi, Başbakanlık’ın önerisi ve Bakanlar Kurulu’nun kararıyla olabileceğini belirten Çeler, Başbakana bu yolun önünü açma çağrısında bulundu. Çeler, bu konuda hazırlanacak yasa tasarılarına her türlü katkıyı koymaya hazır oldukları da belirtti.

Askerlik konusunda Başbakan Yorgancıoğlu ile CTP Gençlik Örgütü ve bazı CTP milletvekillerinin farklı konuştuğuna dikkat çeken Çeler, “Sayın  Başbakan askerlikle ilgili olumsuz konuşurken, Sayın Abbas Sınay tam tersi askerlikle ilgili meclise yasa önerisi sunmaya hazırlanmaktadır. Umarız askerlikle ilgili konu da CTP içindeki çekişmelere kurban gitmez” dedi.

“ÖNCELİKLİ HEDEF ADANIN ÇÖZÜMLE BİRLİKTE ASKERSİZLEŞTİRİLMESİ”

TDP olarak öncelikli hedeflerinin Kıbrıs Sorunu’nun kapsamlı çözümü ile birlikte adanın askersizleştirilmesi ve üslerden arındırılması olduğunu söyleyen Çeler, çözüme dek zorunlu askerliğin kaldırılarak profesyonel askerliğe geçilmesini savunduklarını, buna paralel olarak da geçiş döneminde askerlik süresinin kademeli olarak kısaltılması gerektiğine inandıklarını belirtti.

 “TDP GENÇLİK ÖRGÜTÜ 2008 YILINDA ÖNERİ SUNMUŞTU”

Çeler, TDP Gençlik Örgütü’nün 2008 yılında Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı Görüş ve Önerileri başlığı altında Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’ne bir dosya sunduğunu anımsatarak, TDP Gençlik Örgütü’nün önerileri dönemin CTP hükümeti tarafından dikkate alınmazken, bugün CTP Gençlik Örgütü’nün benzer önerilerle ortaya çıkmasından ancak mutlu olabileceklerini kaydetti.

TDP Gençlik Örgütü olarak görüş ve önerilerini “Vicdani Ret Hakkının Tanınması, Askerlik Süresinin Kısaltılması, Profesyonel Askerliğe Geçiş ve Bedelli Askerlik Kapsamının Daraltılması” başlıkları altında 4 ana bölümde topladığını belirten Çeler, özet olarak zorunlu askerliğin kaldırılarak kademeli bir şekilde profesyonel askerliğe geçilmesi, ancak, bu gerçekleşene kadar da askerlik süresinin kısaltılmasını öngördüklerini kaydetti.

“VİCDANİ RET HAKKI”

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tamamına yakınının vatandaşlarına vicdani ret hakkını tanıdığını, BM’nin de 1987 yılında bütün devletlere vicdani ret hakkını tanıma çağrısında bulunduğunu belirten Çeler,  askerlik yasasında yapılacak herhangi bir iyileştirmenin vicdani ret hakkının ülkemizde de uygulanmasına yönelik hukuksal altyapının oluşturulmasını da içermesi gerektiği düşüncesinde olduklarını belirtti.

Çeler, “Sivil otorite altında örgütlenen güvenlikten sorumlu bir birim haline geldikten sonra, kademeli olarak azaltılarak Kıbrıs Sorunu’nun çözümü ile birlikte tümden kaldırılması inancındayız” dedi.

“HÜKÜMETE ÇAĞRI…”

Genç nesillerin adadan göç etmemesi, öz nüfusun artması için biran önce çalışma başlatılması gerektiğini belirten ve CTP-DP hükümetine çağrıda bulunan Çeler, “Gençlik ibaresini bakanlıklara yazmayı unuttunuz dediğimizde gençler için çok iyi işler yapacağız demiştiniz. Şimdi size bu verdiğiniz sözü hatırlatıyor ve gerekeni yapmanızı talep ediyoruz” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.