1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TEDBİRLER YANINDA ZAM DA ÇIKTI!
TEDBİRLER YANINDA ZAM DA ÇIKTI!

TEDBİRLER YANINDA ZAM DA ÇIKTI!

1 Şubat Cumartesinden itibaren geçerli olacağını da ekledi.

A+A-

BRT'de yayınlanan 'Günün Özeti' programına telefonla katılan Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, arpa ve çiğ sütte fiyat artışına gidildiğini söyledi. Bakan Sennaroğlu, arpanın 60 kuruştan 70 kuruşa çıkarıldığını açıkladı. 

Bununla birlikte önceden olduğu gibi 5 kuruşluk yem hammaddesine desteğin devam edeceğini ve arpanın üreticiye 65 kuruştan satılacağını kaydetti.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE ZAM KAPIDA

Çiğ sütte de fiyat artışı yapıldığını söyleyen Bakan Sennaroğlu, 96 kuruş olan litre fiyatının 24 kuruşluk artışla 1 Lira 20 kuruşa yükseldiğini belirtti.

Sennaroğlu, artışın 1 Şubat Cumartesinden itibaren geçerli olacağını da ekledi.

Süt fiyatlarındaki artışın süt ürünlerine yansımasına ilişkin değerlendirmede de bulunan Sennaroğlu, Güney Kıbrıs’ta hellimin kilosunun ortalama 30 TL olduğunu; son fiyat artışı ile KKTC’de bu fiyatının 17-18 TL aralığında seyredeceğini açıkladı. 

Dövizdeki hızlı artış birçok sektörü etkilerken son on beş gün içerisinde un fiyatlarına üç kez zam geldi

Dövizdeki hızlı artış birçok sektörü etkilerken son on beş gün içerisinde un fiyatlarına üç kez zam geldi. Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklama elektrik zammı, akaryakıt zammı ve ardından dövizdeki yükselişin son bir ayda ekmek maliyetlerini arttırdığını ifade etti. KKTC’de ekmeklik buğday üretilmediğini, ithal edildiğini hatırlatan Çıralı, dövizin artması ile birlikte son on beş gün içerisinde üç kez una zam geldiğini, bir hafta sonra da ekmeğin zamlanacağını ifade etti. KKTC’de kayıtlı 46 fırın bulunduğunu, 200’e yakın fırının ise kayıt dışı çalıştığını savunan Çıralı,fırıncılık sektörünün geriye gitmemesi için önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

SON ON BEŞ GÜNDE ÜÇ KEZ ZAM
Ekmek üreticilerinin son bir ayda maliyet girdilerinden dolayı zor günler geçirdiğini belirten Çıralı, “Önce elektrik ardından akaryakıt zamlandı. Bu zamların yanı sıra dövizdeki artış ise sorunlara tuz biber ekledi. Kuzey Kıbrıs’ta ekmekli buğday üretilmediği için Türkiye, Rusya gibi ülkelerden buğday ithal ediyoruz. Unu ise burada yapıyoruz. Dövizdeki artış buğday fiyatlarını etkiledi. Dolayısı ile son on beş gün içerisinde un üç kez zamlandı. Bu zamlar şimdilik ekmeğe yansımadı ancak bir ya da iki hafta sonra ekmeğe zam gündeme gelecek” şeklinde konuştu. Çıralı, özellikle son bir ay içerisinde ekmek yapım maliyetlerinin çok fazla arttığını, ekmeğe zammın kaçınılmaz hale geldiğini dile getirerek, “Zamlar ve ekonomik koşullar karşısında zam kaçınılmaz oldu” dedi.

KAÇAK FIRINLAR HEM DARBE VURUYOR HEM DE SAĞLIKLI DEĞİL
Ömer Çıralı, Zamlar ve döviz yükselişinin yanı sıra fırıncılık sektörüne kaçak fırınların, market fırınların da darbe vurduğunu, KKTC’de kayıt olan 46 fırın bulunduğunu, 200’e yakın fırının ise kayıt dışı çalıştığını söyledi. Çıralı, fırıncılar birliğine kayıtlı olan fırınlarda çalışan personelin her altı ayda bir sağlık kontrolünden geçirildiğini ancak kaçak fırınlarda sağlık kontrolü olmadığı için insan sağlığını tehdit eden etkenler ortaya çıktığını ifade etti.

YASA VAR, DENETİM YOK
Çıralı, bulaşıcı hastalığı olanların ekmek yapması durumunda hastalığın hazırlanan ekmek ile sağlıklı insanlara bulaşabileceğini belirterek, “Yasalarımız gıda sektöründe çalışanların sağlık kontrolünden geçmesini şart koşuyor. Ancak yetkililer kaçak ve sağlıksız ekmek yapan fırınları denetlemiyor. Belediyeler topu Sağlık Bakanlığı’na, Sağlık Bakanlığı ise belediyeye atıyor. Sağlıklı olup olmadığı belli olmayan ekmekler sofralara geliyor” dedi. Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, Türkiye’de daha sağlıklı ekmek üretimi için önlem alındığını, Kuzey Kıbrıs’ta da bu uygulama için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

ÇIKARLAR KONUŞUYOR
Un ithalinin yasaklandığını, bunun ülkede çeşit ve kaliteli un olmasını engellediğini savunan Çıralı, rant ve bazılarının çıkarı için yasaklanan un ithalinin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Çıralı, fırıncılık sektörünün geriye gitmemesi için önlemler alınması gerektiğini ifade ederek, “Kaçak fırınlar işimizi sekteye uğratıyor. Öte yandan yeni yeni oluşan market fırınlar da fırıncıları zora sokuyor. Yetkililerin hem kaçak fırınlara hem sağlıksız ekmek yapımına hem de artan dövize müdahale etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Brt/Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.