1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. TEHLİKE ÇANLARI ÇALINIYOR
TEHLİKE ÇANLARI ÇALINIYOR

TEHLİKE ÇANLARI ÇALINIYOR

Milyonlarca Euro’luk zarara yol açması bekleniyor...

A+A-

 

2013’TE 13 MİLYON EURO’LUK İHRACAT

Güney Kıbrıs’taki tarım örgütlerine göre, Rusya’nın AB üyesi ülkelerin ürünlerine uyguladığı ambargonun Güney Kıbrıs ekonomisine etkileri konusunda tehlike çanları çalıyor.

Rus ambargosunun, Kıbrıs ekonomisi ve bilhassa tarım sektöründe milyonlarca Euro’luk zarara yol açması bekleniyor.

Fileleftheros gazetesi, “Rus Ambargosu İçin Çiftçilerden SOS... Kıbrıs Ekonomisine Etkileri Konusunda Çözümler Aranıyor... 2013’te İhracat Değeri 13 Milyon Euro’ya Çıktı” başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum Tarım Bakanlığı’nda dün çeşitli tarım örgütlerinin katılımıyla Rus ambargosu konusunda bir toplantı yapıldığını belirtti.

Habere göre, toplantının ardından açıklama yapan Tarım Bakanlığı Genel Müdür Nelli Kulia, ambargonun Güney Kıbrıs ekonomisine doğrudan ve dolaylı etkilerinin olacağını ifade etti.

Olguların gidişatı konusunda kararlar alınması için yetkili bakanlara verilmek üzere belge hazırlanacağını söyleyen Kulia, tazminat konusunda ise AB düzeyinde kararlar alınacağını belirtti.

2013 yılında Güney Kıbrıs’tan Rusya’ya yapılan toplam ihracat değerinin yaklaşık 13 milyon Euro olduğunu ifade eden Kulia, bunun yaklaşık 10,8-11 milyon Euro’sunu narenciye, 1,5 milyon Euro’sunu balık ve 0,5 milyon Euro’sunu sebzelerin oluşturduğunu anlattı.

Kulia, bazı sektörlerde, hassas ürünler söz konusu olduğu için hali hazırda kayıpların olduğunu da vurguladı.

Ekonominin diğer sektörlerine de zincirleme etkilerin olacağına işaret eden Kulia, konunun, bu durumun etkilerini nasıl azaltacağı olduğunu söyledi.

2 BİN 500 AİLE ETKİLENECEK

Rum Çiftçiler Birliği (EKA) Genel Sekreteri Panikos Hambas da toplantı sonrası açıklamasında, Rus ambargosundan 2 bin 500’den fazla ailenin etkileneceğine dikkat çekti.

Güney Kıbrıs’ın AB üyeleri arasında en büyük ekonomik ve toplumsal yara alacak ilk ülke olacağını söyleyen Hambas, Güney Kıbrıs büyük mücadelelerle girdiği Rus pazarından geri geçilirse, tekrar girmesinin çok zor olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Hambas ayrıca, Rusya’nın “Türk olarak vaftiz edilmiş” Kıbrıs Türk ürünlerini satın alması tehlikesinin bulunduğunu savundu.

Rum Tarım Birliği (PEK) Genel Sekreteri Mihalis Litras ise “Toplantının siyasi düzeyde yapılması gerekirdi” ifadelerini kullandı.

Tarım ekonomisinin Brüksel’in bu kararından zarar gördüğünü belirterek, “Bizim bu karar karşısında farklı bir tutum sergilememiz gerekirdi” şeklinde konuşan Litras, “Karar alınması sırasında Kıbrıs çekimser kalsaydı daha iyi olacaktı” dedi.

Narenciye Üreticileri ve İhracatçıları Birliği Genel Sekreteri Yorgos Yoannidis ise kendi sektörlerinde zararın devasa olacağına dikkat çekti.

TARIM BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Rum Tarım Bakanlığı da dün yaptığı açıklamada, bakanlığın yetkili kurumlarının, Dışişleri ile Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanlıklarının yetkili kurumalarıyla devamlı temas halinde olduğunu belirtti.

Mevcut aşamada faaliyetlerinde, Rus ambargosunun Güney Kıbrıs ihracatına etkilerinin değerlendirilmesi üzerine odaklanıldığını, öte yandan ürünler için olası alternatif pazarların bulunması konusunda da incelemelerde bulunulduğunu kaydeden Bakanlık, Brüksel’deki gelişmelerin de yakından takip edildiğini ve 14 Ağustos tarihinde tarım ve ticaret uzmanlarının toplantısının neticelerinin beklendiğini aktardı.

Diğer gazeteler bu yöndeki haberleri şu başlıklarla verdi:

Politis: “Kayıpları Sayıyorlar... Rus Ambargosunun Etkileri Konusunda Toplantı”

Alithia: “Rus Ambargosu Konusunda Sürekli İletişim... Yetkili Bakanlık Atacağı Adımları İnceliyor ve Brüksel’deki Yarınki Önemli Toplantıyı Bekliyor”

Simerini: “Doğrudan ve Dolaylı Etkiler... Tarım Bakanı Rus Ambargosu Meselesinin Takip Edildiği Teyidinde Bulunuyor”

Haravgi: “Rus Karşı Tedbirlerinin Zincirleme Etkileri... Yaklaşık 2 Bin 500 Euro Etkileniyor... Hükümet Brüksel’den Gelişmeler ve Kararları Bekliyor... Doğrudan ve Dolaylı Etkiler”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.