1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TEHLİKE DENİZDE KOL GEZİYOR
TEHLİKE DENİZDE KOL GEZİYOR

TEHLİKE DENİZDE KOL GEZİYOR

Uzmanlar, Girne sahillerine kontrolsüzce boşaltılan lağım sularının çevreye yaydığı pis kokunun yanında sıcak havanın da etkisiyle deniz kirliliği boyutunun katlanarak arttığını vurguladı.

A+A-

Tabipler Birliği Çevre Platformu temsilcisi  Köroğlu çeşitIi yoIIardan meydana geIen deniz kirIiIiğinin, doğaI kaynakIarın sürdürüIebiIirIiği ve insanIarın geIeceği bakımından büyük önem arz etiğini vurguladı.

Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Bayrakta ise, denizle birleşen pis suların ortaya çıkaracağı bakterilerin insan sağlığına vereceği zararın çok kısa sürede yok olmayacağına dikkat çekti.

Özlem ÇİMENDAL

Uzmanlar, Girne sahillerine kontrolsüzce boşaltılan lağım sularının çevreye yaydığı pis kokunun yanı sıra deniz sezonunun da yoğun olması ile birlikte tehlikenin boyutunun iki katına çıkacağı uyarısında bulundu.

Ağız ve cilt yoluyla bulaşıyor

Denize karışan lağım sularının çevreyi ve insan sağlığını çok çeşitli etkileme yolları uyarısında da bulunan uzamanlar, ilkinin direkt temas yoluyla gerçekleştiğini, ağız bulaşığı şeklinde, cilt yoluyla alınan ve bir şekilde insan vücuduna girebilecek mikroplar olduğunu kaydetti.

Hepatit A ağız yoluyla bulaşıyor

Yine ağız yoluyla alınıp midede yok edilemeyen bakterilerin olduğuna ve ciddi hastalık ve salgınlara yol açabileceğine de dikkat çeken uzmanlar, Hepatit A’nın ağız yoluyla alındığını bunun da ya sudan ya da kirletilmiş besinler vasıtasıyla gerçekleştiğini kaydetti.

Bulantı, kusma, ishale dikkat

Bunun yanı sıra bulantı, kusma, ishalle gelen hastalıkların da varlığına dikkat çekilerek, Shigella ve Salmonella gibi dışkıyla çıkan, ağızdan alınan, bakterilerle geçen ciddi hastalıklar olduğu bunların da ciddi diyare ataklarına sebebiyet verdiği açıklandı. Bunun yanı sıra entrobakterler denilen hastalıkların da görülebileceği gibi bu hastalıkların da kalp kasını etkileyen, gözleri bozan etkileri olabileceği vurgulandı.

Sivrisinek ve haşerelerden de bulaşabilir

Bakterilerin deniz suyu ile temas etmeden de vücuda girebileceğine de işaret edilerek, sivrisinekler ve haşerelerin oluşturacağı dolaylı yollarla bu bakterilerin vücuda girebileceğine işaret edildi.

“Halkın sağlıklı gıda ve çevre talep etme hakkı var”

Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Tabipler Birliği Çevre Sorumlusu Teksen Köroğlu, “Kıbrıs Çevre Platformu olarak halkımızın sağlık hakkını, sağlıklı gıda hakkını, sağlıklı çevre hakkını bir kez daha talep ederken yaşamakta olduğumuz bu riskli ve tehlikeli günlerin bir an önce bitirilmesinin takipçisi olmaya devam edeceğimizin de bilinmesini isteriz” dedi.

Denizlerdeki kirlilik ciddi boyutta

ÇeşitIi yoIIardan meydana geIen deniz kirIiIiğinin, doğaI kaynakIarın sürdürüIebiIirIiği ve insanIarın geIeceği bakımından büyük önem arz etiğini anlatan Köroğlu: “Günümüzde farklı nedenlerle denizlerde görülen kirliliklerin önemli boyutlara ulaşması, sadece denizlerde yaşayan canlılar için değil, tüm canlılar için büyük tehlikeler oluşturuyor.”

Ağır metaller tehlike saçıyor

Ağır metallerin deniz ortamında iz halinde bulunmalarına karşılık, organizmadaki doğal düzeyleri ve birikimlerinin farklı olduğuna dikkat çeken Köroğlu, “Çok düşük yoğunluklarda bile deniz organizmalarına ve dolayısıyla insanoğluna zehirleyici etki gösterebiliyor. Çünkü birçok ağır metal, gerekli olsun veya olmasın canlı organizmalar için potansiyel birer toksik ajanlardır” ifadelerini kullandı.

Turizm de olumsuz etkileniyor

Deniz kirliliği ile mücadelede ilgili bakanlık, kamu kuruluşu ve meslek örgütleri ile halkın da katılacağı bir organizasyon tarafından, acil müdahale ve master programlar hazırlanması gerektiğini savunan Köroğlu, “Turizm ülkesi olan ülkemizde denizlerimizdeki kirliliğin önüne geçememek bindiğimiz dalı kesmemiz anlamına gelmektedir” diye konuştu.

Zararın etkileri kısa sürede temizlenemeyecek

Enfeksiyon Uzmanı Nesil Bayraktar da denizle birleşen pis suların ortaya çıkaracağı bakterilerin insan sağlığına vereceği zararın çok kısa sürede yok olmayacağına dikkat çekerek, deniz mevsimindeki tehlikelere işaret etti.

Enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor

Denizlere boşaltılan atık su ve lağım atıklarının idrar yolu enfeksiyonu, ateşli hastalıklar ve deri hastalıklarına neden olduğu açıklamasında da bulunan Bayraktar, “Ateşli hastalıklar idrar yolu enfeksiyonları ve deri yolu hastalıklarına sebebiyet vermektedir” dedi.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.