1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TEK OY PUSULASI İÇİN YASA...
TEK OY PUSULASI İÇİN YASA...

TEK OY PUSULASI İÇİN YASA...

Yasa Tasarısı da bugün Meclis komitesinde oy birliğiyle onaylandı.

A+A-

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN HALKOYLAMASI (GEÇİCİ VE ÖZEL KURALLAR) YASA TASARISI” HUKUK, SİYASİ İŞLER VE DIŞİLİŞKİLER KOMİTESİ’NİN BUGÜNKÜ TOPLANTISINDA OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

29 HAZİRAN’DAKİ HALKOYLAMASINDA “EVET” VE “HAYIR” KELİMELERİNİN TEK OY PUSULASINDA YER ALABİLMESİ İÇİN DÜZENLEME YAPILARAK SEÇMENİN DAHA KOLAY OY KULLANMASI AMAÇLANDI

Cumhuriyet Meclisi’nin dün oy birliğiyle kabul ettiği Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa’nın ardından, değişikliklerin 29 Haziran’daki yerel seçim günü halkoyuna sunulabilmesi için düzenlemeler içeren “Anayasa Değişikliğine İlişkin Halkoylaması (Geçici ve Özel Kurallar) Yasa Tasarısı” da bugün Meclis komitesinde oy birliğiyle onaylandı.

Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Nevvar Nolan’ın verdiği bilgiler ışığında görüştüğü tasarıyla ilgili çalışmalarını tamamladı.

Maddeleri ve tümü oy birliğiyle kabul edilen tasarının önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.

29 Haziran’da yapılacak Anayasa değişikliğine ilişkin halkoylamasının yöntemi ile oy pusulasının biçim ve içeriğini belirleyen tasarıya göre, halkoylamasında her seçmene bir oy pusulası verilecek. Oy pusulasında önce beyaz zemin üzerinde siyah yazı ile “EVET” ve onun yanında siyah zemin üzerinde beyaz yazı ile “HAYIR” kelimeleri ve bu kelimelerin her birinin altında bir kare bulunacak. Bu kelimeler, seçmen tarafından kolaylıkla okunabilecek ve oy pusulasının zemin rengini bozmayacak büyüklük ve puntolarda olacak.

OY VERME ŞEKLİ

Tasarının 6. maddesinde, oy verme şekli şöyle ifade ediliyor:

“Halkoylamasında oy kullanacak seçmen, kapalı oy verme yerinde, bu Yasanın 4’üncü maddesi kurallarına göre düzenlenip kendisine verilen oy pusulası üzerindeki “EVET” ve “HAYIR” kelimelerinin altında bulunan karelerden biri içerisine, orada bulundurulan tükenmez kalemle işaret koymak ve oy pusulasını, gizliliği bozulmayacak şekilde katladıktan sonra Sandık Kurulu önündeki kapalı oy sandığına atmak suretiyle oyunu kullanır.

Ancak seçmen, kendisine verilen mührü, oy pusulası üzerindeki “EVET” ve “HAYIR” kelimelerinin altında bulunan karelerden biri içerisine basarsa oyu geçerli sayılır.”

SİBER

Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, TAK muhabirinin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, Meclis’ten 48 kabul oyuyla ve oy birliğiyle geçen Anayasa değişiklikleriyle nelerin değiştiğini halka iyice anlatmak için çalışmalar yapıldığını söyledi.

Siber, medya, sosyal medya, Meclis’in web sitesi aracılığıyla halkı bilgilendireceklerini, kısa ve net açıklamalar yapılacağını kaydetti.

Komitede onaylanan “Anayasa Değişikliğine İlişkin Halkoylaması (Geçici ve Özel Kurallar) Yasa Tasarısı”yla, seçmenler açısından karışıklık yaratan “evet” ve “hayır”ın iki ayrı pusula olarak verilmesi kuralı kaldırılarak yerine tek oy pusulası kullanılacağının düzenlendiğini anlatan Meclis Başkanı Siber, tasarının önümüzdeki hafta Perşembe günü Genel Kurul gündemine gelmesini beklediklerini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.