1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “TEKNİK SEBEPLERDEN ÖTÜRÜ”
“TEKNİK SEBEPLERDEN ÖTÜRÜ”

“TEKNİK SEBEPLERDEN ÖTÜRÜ”

Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis, Noble Energy şirketinin, 12. parselde “teknik sebeplerden ötürü” yakılamayan deneme ateşinin yanabilmesi için çözüm yolları aradığını açıkladı.

A+A-

Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis, Noble Energy şirketinin, 12. parselde “teknik sebeplerden ötürü” yakılamayan deneme ateşinin yanabilmesi için çözüm yolları aradığını açıkladı.

Alithia gazetesinin haberine göre Lakkotripis, Rum Başkanlık Sarayı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, elde ettikleri son bilgiye göre Noble Energy’nin teknik arıza üzerinde çalıştığını ve bu arızanın giderilebilmesi için ekipman değişikliğine ihtiyaç olup olmadığını değerlendirdiğini söyledi.

Lakkotripis, teknik arızanın ekipman değişikliği yapılmadan giderilebilecek olması halinde, deneme ateşinin önümüzdeki bir veya iki gün içerisinde yakılabileceğini, ancak bu sürenin, dört-beş güne kadar uzayabileceğini de kaydetti.

DEĞİŞMESİ GEREKEN SUPAPLAR 5 BİN METRE DERİNLİKTE

Öte yandan Fileleftheros gazetesi ise, teknik arızanın giderilmesi için gerekli olan yedek parçaların halihazırda platforma gönderildiğini, ancak değiştirilmesi gereken supapların 5 bin metre derinlikte olduğunu ve hemen değiştirilebilmesinin mümkün olmadığını yazdı.

Gazete, bu supapların değiştirilebilmesi için akış sisteminin bir kısmının platformun üzerine çekilmesi ve yeniden indirilmesi gerekebileceğini, bu işlemin zaman alabileceğini ve bu işlemin ardından da, çevre ve çalışma güvenliğinin sağlanması prosedürünün yeniden başlatılması gerekeceğini kaydetti.

Elde ettiği bilgilere dayanarak, supapların değiştirilmesinin gerekmesi halinde, bunun hafta başında başlayacağını ve ancak 5 günde tamamlanabileceğini belirten gazete, arızanın bu işlem olmadan giderilmesi halinde deneme ateşinin 2 gün içerisinde yanabileceğini aktardı.

Gazete ayrıca, yine elde ettiği bilgilere dayanarak akış sistemindeki dengesizliklerin büyük bir olasılıkla, prosedürün başlangıcında meydana gelen yüksek basınçtan kaynaklandığını yazdı.

Haberde, Noble Energy şirketinin programını yeniden düzenlediği ve ENSCO 5006 platformunun, İsrail’in Münhasır Ekonomik Bölgesi’ne 22 Eylül’de değil, toplamda yaklaşık 8 günlük gecikmeyle gönderileceği belirtildi.

Öte yandan Haravgi gazetesi de, Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilianidis’in, Hükümet’in doğal gazın değerlendirilmesi programına, belirlenen hedefler çerçevesinde ve daha önceden konan takvimler içerisinde, meydana gelen olumsuz gelişmelerden etkilenmeden devam ettiğini söylediğini yazdı.

AİK: “ITERA ŞİRKETİNİN ÖNERİSİ 800 MİLYON EURO TASARRUF SAĞLAMIYOR”

Aynı gazete, bir diğer haberinde ise, Rum Elektrik İdaresi (AİK) Basın Sözcüsü Kostas Gavriilidis’in, Rus ITERA şirketinin doğalgazda ara çözüm için sunmuş olduğu önerinin 800 milyon Euro’luk tasarruf sağlamadığını söylediğini yazdı.

ITERA şirketi temsilcisi Nikos Rolandis’in sorduğu soruları yanıtlayan Gavriilidis, Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis’in Pazartesi günkü açıklamalarına da atıfta bulunarak, ITERA şirketinin önerisinin, elektrik üretim fiyatını düşürmediğinden kabul edilebilir olmadığını ifade etti.

Gavriilidis, ITERA şirketi hesabına yapılan çalışmaların da yanlış olduğunu; doğal gazda ara çözümle üretilecek elektrik ile mazotla üretilecek elektrik arasında fiyat kıyaslaması yapılabilmesi için, iki seçeneğin maliyet hesabını yapabilecek birtakım senaryolar olması gerektiğini de söyledi, devamla şunları kaydetti:

“Yaptıkları ilk yanlış, Vasiliko Elektrik Santrali’ndeki 4 ve 5 numaralı ünitelerin Kıbrıs’ın ihtiyacı olan tüm elektrik enerjisini karşılayabileceğini iddia etmeleridir. Bu üniteler doğal gazı en verimli şekilde kullanabilecek üniteler olabilir, ancak Kıbrıs’ın ihtiyacı olan tüm elektrik enerjisini üretmek için yeterli değildirler.

Yaptıkları ikinci yanlış da mazot senaryosuyla ilgilidir. Bu senaryoda da ITERA şirketinin danışmanları, Vasiliko Elektrik Santrali’ndeki 1, 2 ve 3 numaralı üniteleri halihazırda çalıştırdığımızı göz ardı ediyorlar. Bu üniteler, mazotu en verimli şekilde kullanabilen ünitelerdir.”

Simerini gazetesinin haberine göreyse Gavriilidis, Rolandis’in santraldeki 1, 2 ve 3 numaralı buhar üniteleriyle ilgili yanlış değerlendirme yaptığını; Rolandis’in, bu ünitelerin doğalgaz kullanımı halinde yüzde 20 daha az verimli olacağı iddiasının gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.