1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TELEFON ÇALDI, ARKADAŞLIK BİTTİ
TELEFON ÇALDI, ARKADAŞLIK BİTTİ

TELEFON ÇALDI, ARKADAŞLIK BİTTİ

Telefon çaldı, arkadaşlık bitti

A+A-

Çocukların okullara cep telefonu ile gitmesi, arkadaşlık ilişkilerini ve çocukların hayatını olumsuz etkiliyor.

Uzman Psikolog ve Kognitif Terapist Deniz Erkal, çocukların okula cep telefonu ile gittiklerini ancak cep telefonu kullanan çocukların dikkat sürelerinin kısaldığını, akademik performanslarının düştüğünü, derse odaklanmalarının engellendiğini ve teneffüste arkadaşlık ilişkilerinin zedelendiğini söyledi.

Erkal, “Çocuklar okula kesinlikle cep telefonu ile gönderilmemelidir. Çocuklara sınır koymak ve amacına uygun kullanılması öğretilmelidir. İlk önce aile model olmalıdır” dedi.

Bekirpaşa Lisesi Müdürü Hüseyin Cumaoğlu ve okul öğretmenleri, öğrencilerin zararlı ve yanlış hareketler yapmasını önlemek ve tehlikeye girmelerine engel olmak için öğrencilerin “Facebook” kullanımı konusunda velilere yönelik anket hazırlayarak çalışma başlattı ve okula telefon getirilmesini yasakladı. Son zamanlarda çocukların okula cep telefonu ile gidiyor olmalarını değerlendiren Uzman Psikolog ve Kognitif Terapist Deniz Erkal, cep telefonu merakının çocuklarda bebeklik çağında başladığını söyleyerek, ekranının renkli ve değişken oluşunun dikkat çekici olduğunu belirtti. Erkal, cep telefonlarının en çekici yanının en çok zarar veren yanı olduğunu ifade ederek, çocuklarda dikkat süresini azalttığını söyledi.

Erkal: “Sınır konulmalı”

Teknolojinin artık hayatın bir parçası olduğunu ve hayattan tamamen çıkartmanın çok gerçekçi bir beklenti olmadığını söyleyen Erkal, çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilemesinin önüne geçmek için sınır konulması ve amacına uygun kullanılmasını öğretmek gerektiğini kaydetti. Erkal, özellikle çocukların cep telefonu kullanmalarında sınır konulmamasının çocuklarda, “teknoloji hayatın sürekli bir fon müziği” anlamına geleceğine dikkat çekti.

Çocukların okula kesinlikle cep telefonu götürmemesi gerektiğini vurgulayan Deniz Erkal, bu yönde ilk olarak çocuğun değil, ailenin yönetilmesi ve eğitilmesi gerektiğini belirtti.

“Akademik performansı düşürür”

Çocuğunu telefonla okula gönderen aileler olduğunu bildiğini ifade eden Erkal, “Lise dahil, okula ve dersaneye cep telefonu götürülmemeli. Çocuk dışarı çıkacağı, sosyalleşeceği zaman telefon taşımalı. Bekirpaşa Lisesi yönetimi tarafından alınan kararı destekliyorum. Okulda cep telefonu kullanan çocukların dikkat süreleri kısalır, akademik performansı düşer, derse odaklanmaları engellenir ve tenefüste arkadaşlık ilişkileri zedelenir” dedi.

Uzman Psikolog ve Kognitif Terapist Deniz Erkal, çocukların ilgisini farklı şekilde yönlendirmek için çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve spor aktivitesi yaptırmak gerektiğini belirtti.

“Öncelik olmamalı”

Aile ne yapıyorsa çocukların da aynı şeyi yaptığını anlatan Erkal, aile yapmıyorsa çocuktan beklemenin adaletsizlik olduğunu söyledi. Cep telefonlarının çocuklara ne kadar geç verilirse o kadar iyi olduğunu belirten Erkal, “telefonlar aile için de öncelik olmamalı” dedi.

Erkal, Psikolog Selen Üstüner ile birlikte Kıbrıs Terapi Anne Baba Merkezi oluşturduklarını da anlatarak, üç yıldır düzenledikleri seminerlerle bebeklik döneminden başlayarak kişilik gelişimine kadar pek çok konuyu aileler ile paylaştıklarını belirtti. Erkal, seminerlerin Mart ayında yeniden tekrarlanacağını söyledi.


Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.