1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. TEMİZLİK SEFERBERLİĞİNE KATILACAK GÖNÜLLÜ SAYISI 10 BİNİ GEÇTİ
TEMİZLİK SEFERBERLİĞİNE KATILACAK GÖNÜLLÜ SAYISI 10 BİNİ GEÇTİ

TEMİZLİK SEFERBERLİĞİNE KATILACAK GÖNÜLLÜ SAYISI 10 BİNİ GEÇTİ

Kuzey Kıbrıs” temizlik seferberliğinin hazırlıklarında son aşamaya gelindiği;

A+A-

HAZIRLIKLARDA SON AŞAMAYA GELİNDİ

Çevre Platformu ile Başbakanlık Kriz Yönetim Komitesi organizasyonunu yaptığı “Let’s Do It Kuzey Kıbrıs” temizlik seferberliğinin hazırlıklarında son aşamaya gelindiği; seferberliğe katılacak gönüllü sayısının 10 bini geçtiği, sayının daha da artacağının düşünüldüğü bildirildi.

Çevre Platformu ve Başkanlık Kriz Yönetim Komitesi tarafından yapılan açıklamada, hazırlıklarla ilgili ve gelinen noktayla ilgili bilgiler verildi.

“Let’s Do It Kuzey Kıbrıs” etkinliğine gerek telefonla, gerek web sitesi, gerekse SMS mesajı ile kayıtların 17 Mayıs’ta alınmaya başlandığı; ayrıca kamunun katılımının sağlanması amacıyla da Bakanlık ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarla yazışmalar yapıldığı ve katılmayı isteyen Bakanlık ve Kamu Kurum ve Kuruluşlardan katılımcıların isimlerinin kaydedildiği belirtilen açıklamada, şunlar aktarıldı:

“Dünyada çeşitli ülkelerde “Let’s do it” felsefesi ile gerçekleştirilen bu gibi temizlik etkinliklerinde sponsorların katkıları büyük önem taşımaktadır.  Bu itibarla, “Let’s do it Kuzey Kıbrıs” da aynı felsefeyi takip etmiştir. 

Buna göre; temizlik etkinliklerinde tüm ihtiyaçlarımız İş adamlarımız ve onların örgütlerinin gerek iş araçları gerek malzeme, yakıt, gerekse işgücünün desteği,  Kriz Komitesinin altyapısı ve kamu sektörünün araç filosunun katkısı ile karşılanmıştır.

Bilindiği üzere, büyük çaptaki bir temizlik için Devletler önemli miktarda kaynak ayırmak durumundadırlar.  Organize edilen “Let’s do it, Kuzey Kıbrıs” etkinliğinde ise sağlanan destekler sayesinde Devlet bütçesinden kaynak talep edilmesi ihtiyacı doğmamıştır.

“Let’s do it Kuzey Kıbrıs” Hade Temizleylim etkinliğine bugün saat 17:00 itibarıyle görevlilerin yanında katılacağını bildiren özel ve kamu gönüllü sayısı  şu şekildedir:  2514 kişi Lefkoşa, 4323 kişi Gazimağusa, 1612 kişi Girne, 951 kişi İskele/Karpaz ve 800 kişi Güzelyurt olmak üzere toplam 10.200 kişidir.   Bu gönüllülerin ailelerinin de temizliğe evlerinin çevresinde katıldıklarını öngörmemiz halinde 30 bin kişinin bu etkinliğe katılacak olduğunu düşünebiliriz.

“Let’s Do It Kuzey Kıbrıs” için temizlenecek alanlar Kaymakamlıklar tarafından kirlilik haritasının çıkarılmasının akabinde belirlenmişti. Bu  Kirlilik haritaları üzerinden gidilerek ülkemizin coğrafyası, haziran sıcaklarının başlamış olması, kirlilik alanlarımızın önemli bir kısmının moloz olduğu ve tüm ülkemizin belediye sınırlarında olduğu da dikkate alınarak temizlenecek alanlar belirlenmiştir.

Buna göre; 43 adet Lefkoşa, 34  adet Gazimağusa, 44 adet Girne, 17 İskele/Karpaz ve 22 adet Güzelyurt olmak üzere toplam 160 adettir.  Bu alanların büyüklüklerine bakarsak, yollar, kırsal alanlar, plajlar dikkate alındığında temizlenecek alanlar toplam 483 kilometre karelik bir alana tekabül etmektedir.

Ayrıca, 4 Haziran günü deniz altında da temizlik planlanmıştır. Kuzey Kıbrıs’ta faaliyette bulunan dalgıç şirketleri Birlikleri vasıtası ile organize olmuşlardır.  Bu şirketlerin bulundukları yerlerde deniz altında yine aynı saatlerde denizaltı temizliği yapacaklardır. 

İş adamlarımızın önemli desteği ve kamu araçlarının katılımı sonucu “Let’s do it” etkinliğine Lefkoşa’da 181 adet Gazimağusa’da 10 adet Girne’de, 4 adet İskele/Karpaz’da ve 14 adet Güzelyurt’ta olmak üzere toplam 247 iş aracı katılmaktadır.

Ayrıca, ulaşım ihtiyacı için 18 adet otobüs destekleyenler tarafından karşılanmış olup bölgelere ulaşım amacıyla kullanılacaktır. 

5 Haziran “Let’s Do It Kuzey Kıbrıs” temizlik etkinliğine katkı sağlayan katılan herkese teşekkür ederken bu etkinliğin ülkemizde bir başlangıç olmasını ve ülkemizin bundan böyle temiz bir ülke imajını almasını bekliyoruz. Ayrıca; etkinlik sonrası gerçekleşmeleri ve ne kadar çöp toplandığına ilişkin bir Sonuç Raporu da hazırlayarak sizlerle paylaşacağımızı duyurmak isteriz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.