1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TEPEBAŞI HALKI AYAKTA
TEPEBAŞI HALKI AYAKTA

TEPEBAŞI HALKI AYAKTA

''..bu cihazları getirip tüm köy halkını huzursuz etmeye kimsenin hakkı ve manası da yoktur.”

A+A-

Tepebaşı Köyü’ne kurulmak istenen bir internet sağlayıcı istasyonuna karşı çıkan köy halkına son gelişmeleri aktarmak üzere köye gelen Girne Kaymakamı Mehmet Envergil önceki akşam köyde bir toplantı gerçekleştirdi.

Köy içersine kurulmak istenen internet sağlayıcısına geçtiğimiz Mart ayında eylem yaparak karşı çıkan köy halkı son gelişmeleri kaymakam Mehmet Envergil ile tartıştı. Cumhuriyet Meclisi’nden geçtiğimiz aylarda geçen İyi İdare Yasası gereğince halkı bilgilendirmek ve başvuru sonuçlarının köy halkı ile paylaşmak isteyen Mehmet Envergil önceki akşam saat 19.00 sıralarında köye gelen Kaymakam Mehmet Envergil şunları kaydetti;


“Burada ilk önce meclisimizden bir süre önce geçen İyi İdare Yasası’nın da gereği olan halkı, şahısları idarenin yapacağı uygulamalar karşısında uyararak bilgilendirmektir. Burada olmamızın da bir amacı budur. Bu kanunun amacı toplumu ilgilendiren konularda idarenin herhangi bir karar vermeden önce toplumun da görüşünü alarak alınacak kararda onların da menfaatini gözeterek bir karar alınmasını sağlamaktır.”
 
İnternet sağlayıcısı
 
Bundan yaklaşık üç ay önce burada kurulmak istenen internet sağlayıcı kuleye karşı vatandaşların gösterdiği tepkiyi dile getiren Mehmet Envergil, o zamanki girişimlerle kulenin yapılmasını durdurduklarını ifade etti. Daha sonra ilgili firmanın kaymakamlığa gelerek izlenecek prosedür hakkında bilgi aldığını belirten Envergil, bu girişimin telefon iletişimi sağlayıcısı olmadığını sadece internet ile ilgili olduğunu kaydetti.
 
Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu
 
Girne Kaymakamı Mehmet Envergil ülkede Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu diye bir daire olduğunu, bu konuda buradan alınan bir izinle istedikleri yerde bu sağlayıcının kurulabildiğine ve herhangi bir yerden izin alınmasına da gerek duyulmadığını söyledi. Ne kaymakamlık ne de belediye ile ilgili planlama ve inşaat iznine gerek duyulmadığını belirten Envergil, burada emirnamelerin uygulandığını bu sebepten planlama onayı alınması gerektiğine karar verdiklerini ve bunu da şirkete ilettiklerini ifade etti.
Vatandaşın tepkisi kararı etkileyecek
Şirketin alınan bu kararı olumlu karşılayarak ilgili kurumlara müracaat ettiğini söyleyen Kaymakam Envergil, kendilerinin de Girne Kaymakamlığı olarak sağlıklı bir karar verebilmeleri için ve de İyi İdare Yasası gereği köy halkının bilgilendirilmesi ihtiyacını hissettiklerini söyledi. Şehir Planlama Dairesi’nin köy halkını bilgilendirildikten sonra vatandaşlardan gelebilecek tepki karşısında kararını vereceklerini ileten Envergil, bu yasanın aynı zamanda müteşebbis için de geçerli olduğunu belirtti.
 
Olayın teknik bir konu olduğunu, bu konudaki araştırmaların bir belgesini de beraberinde getirdiğini söyleyen Mehmet Envergil, bundan sonrasının köy halkının kendi düşünceleri olduğunu ifade etti. Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun yaptığı teknik açıklamaları köy halkı ile de paylaşmak için yanında getirdiğini, bu bilgileri teknik olarak saptayan kurumun tüm açıklamalarını isteyen herkesin öğrenebileceğini savundu. Envergil, kurumun ülkeye giren bu tür cihazların kontrollerinden geçtiğini insan sağlığına herhangi olumsuz bir etkisi olmadığı için de izin istemeden kurulabileceği konusundaki kararlarını köy muhtarına teslim ettiğini belirtti. Envergil, kurumun ülke genelinde sürekli internet sağlayıcıları hakkında ölçümler yaptığını hatta köy halkı istediğinde her yerde bu ölçümleri yaparak vatandaşlara bilgi verdiklerini söyledi.
 
Girne Kaymakamı Mehmet Envergil’in açıklamalarını dinleyen Tepebaşı sakinlerikonu hakkında tepkilerini dile getirdi.
 
Mustafa KEYFİALA: “Bu baz istasyonu veya internet sağlayıcı kulelerin veya istasyonların yerleşim yeri dışına kurulması karşısında hiçbir itirazımız yoktur. Tepki tamamen bu kulenin köy içine kurulması ile ilgilidir. Köy halkının bunca itirazına rağmen bu cihazları getirip tüm köy halkını huzursuz etmeye kimsenin hakkı ve manası da yoktur.”
 
Ünsal KEYFİALA: “Bu konunun belde belediyesine de geldiğini, Belediye Başkanı Fuat Namsoy’un da olumsuz görüş verdiğini biliyorum, bizzat kendisi bana söyledi. Hatta Fuat Namsoy’un köy dışında bir yer konusunda yardımcı olacağını söylemesine rağmen şirket köy içinde ısrarcı olmuş.”
 
Necati KARARLI (köy muhtarı): “Bu istasyonun köyümüzün içerisine kurulması konusunda tepkimiz devam edecek, hiçbir şekilde köy içine kurulmasına onay vermeyeceğiz ve bu konuda kararlıyız.”
 
Halil TÜRE: “Yapılması düşünülen bu istasyonu kesinlikle istemiyoruz. Köyümüzde kanser yüzünden ölenleri düşündükçe böyle bir olaya asla izin vermeyeceğiz. Şehir dışına kurulması konusunda hiç itiraz etmeyeceğiz.”
 
Bahtiyar DUMAN (köy muhtar azası): “Hem aza hem de vatandaş olarak bu istasyona karşıyım. Ben zaten şeker hastası olduğum için tedavi görüyorum, bir başka hastalığa da yakalanmak istemiyorum. Gitsinler köy dışında nereye isterlerse oraya kursunlar. “
 
Vedat ÇAKIR: Köy içinde nereye kurarsa kursunlar daha kurmadan engel olacağız. Biz köy halkı olarak rıza göstermeyeceğiz. Halka rağmen daha fazla ısrarcı olup köy halkının huzurunu bozmasınlar.”
 
Murat TÜRE: “Bu yapılan yanlış bir şey. Ben de köy halkı gibi düşünüyorum, köyümüzün içine kurulmasına onayımız yoktur.”
 
Hasan ÜNVEREN: “Bu tür girişimlerin hem doğa hem de insan sağlığı bakımından yararlı olmadığı kanaatindeyim. Köy içinde zaten yıllar önce yapılmış bir baz istasyonu varken ve bu istasyonun buradan kaldırılmasını beklerken yeni bir internet sağlayıcısının köy içine kurulması köy halkını endişelendirmektedir ve asla izin verilmeyecektir.”
 
Ünsel KEYFİALA (TEB-DER Bşk.): “Biz köy halkı ve festival komitesi olarak bu konuda daha önce açıklama yaptık. KTTB de yaptığı açıklama ile insan sağlığına olan tehlikelerini dile getirdi. Bu internet sağlayıcılarının düzenli bir frekansa sahip olmadığı, sürekli değişim gösterdiği için sağlıklı ölçüm yapılamadığını biliyoruz. Medoş laleleri ile ünlü köyümüzün tam ortasında böyle bir anteni istemiyoruz.”
 
Haberal Kıbrıslı
 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.