1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TEPKİLER ÇOĞALIYOR!
TEPKİLER ÇOĞALIYOR!

TEPKİLER ÇOĞALIYOR!

Tepkiler çoğalıyor. Vatandaşlar...

A+A-

 

“Telafisi mümkün olmayan hata”

Tarihi Bellapais Manastırı altında yapılmak istenen atık su arıtma tesisine karşı tepkiler çoğalıyor. Vatandaşlar, tarihi yapıya sahip çıktılar. Öte yandan Arıtma Tesisi ile ilgili alınan ara emri kararının duruşması dün yapıldı. Mahkemenin, inşaatın durdurulması kararını 19 Aralık’a kadar uzattığı öğrenildi.

Ekonomi Turizm ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, mahkeme aksine bir emir vermezse tesisin yapılması için en uygun yerin şu an yapılan yer olduğunu kaydederek, arıtma tesisinin yapılması için karşı çıkanların daha iyi bir önerisi varsa kendilerine iletebileceklerini söyledi.

Tarihi Bellapais Manastırı altında yapılmak istenen atık su arıtma tesisine karşı gösterilen tepkiler çığ gibi büyürken, arıtma tesisine tepki gösteren bir kısım vatandaş yapılmak istenen tesisin orada toplanarak açıklama yaptı. Manastırın altına yaptırılan Arıtma Tesisi ile ilgili alınan ara emri kararının duruşması dün yapıldı. Mahkemenin inşaatın durdurulması kararını 19 Aralık’a kadar uzattığı öğrenildi. Bu tarihte kesin kararın verileceği belirtildi. Ayrıca mahkemenin dava konusuyla ilgili spekülatif haber ve eylemlerin rahatsızlık yarattığını belirterek 19 Aralık’a kadar davayla ilgili tüm taraflara konuyla ilgili basına açıklama yapma yasağı da koyduğu kaydedildi.

Belediye inşaatı mühürledi

Bu inşaat, TC Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından finanse edilen ve TC Çukurova Kalkınma Ajansı teknik desteği ile Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen 2013-2014 yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen Kybela Restoran ve Bellapais Manastırı’nın atık su sorununa çözüm getirmek için başladı. Bu inşaat, geçtiğimiz günlerde Girne Belediyesi tarafından durdurularak mühürlenmişti.

Bu tarihi esere zarar verilecek

Arıtma tesisi inşaatının olduğu yerde dün öğleden sonra 14.00 sıralarında toplanan bir kısım duyarlı vatandaş gazetemize açıklamalarda bulundu.

Zümrüt ORAL: “Ben bir vatandaş olarak, daha doğrusu Kıbrıs’ın tarihi değerlerine sahip çıkan bir birey olarak, bu manastırın hemen bitişiğine yapılmak istenen bu arıtma tesisine karşı çıkmak ve yapılmasını durdurmak için tepki koymaya geldim. Bellapais gibi 800 yıllık bir tarihi eserin hemen yanı başına kurulmak istenen bu arıtma tesisinin, buranın ruhu ile bağdaşmadığını ve bu esere zarar vereceğini düşünüyoruz.

Her yıl düzenlenen müzik festivalleri ve değerli sanatçıların zaman, zaman verdiği konserlerle de değer kazanan bu yeri görmek için her gün yüzlerce turist buraya gelirken ve bizler bu nadide eseri gözümüz gibi korumak isterken, birilerinin buraya böyle bir tesis yapması hiç hoş değil.”

Ziya Egemen Sencer (TDP meclis üyesi Girne): “Dünyanın gözbebeği bir tarihi yapının, özellikle sit alanı içerisinde yasalarla korunması gereken böyle bir yere bu tarz tesisin yapılması doğru değil. Bizler buna karşı olduğumuzu, bu gibi değerlerimizi korumamız gerektiğine inandığımız için buraya geldik. Bizim tek dileğimiz, konusunda uzman olan kişilerin gelip bilirkişi raporu ile bu durumu aydınlığa çıkarmaları... Bizim inancımız o ki daha şimdiden manastır zarar görmeye başladı.”

Plümer OSMAN: “Ben uzun yıllarını İngiltere’de geçirmiş bir insan olarak, sahip olduğumuz bu değerlerin korunması için çaba harcamamız gerektiğine inanıyorum. Binlerce yabancı bu değerli eseri görmeye gelmek için binlerce mil yol kat ederken, biz neden bu tarihi yapıya sahip çıkmıyoruz? Bu yapının tam altına böyle bir arıtma kurmak ne derece doğru? Bu yalnız bizim değil tüm dünyanın mirasıdır.”

KITOB ve KITSAB açıklama yaptı

Basında, Bellapais Manastırı altında yapılmaya başladığı günden itibaren konuşulan ve tepki gösterilen atık su arıtma tesisi için Kıbrıs Türk Otelciler Birliği ve Kıbrıs Türk Turizm ve seyahat Acenteleri Birliği de gazetelere verdiği bir ilan ile tepkilerini ortaya koydu. Verilen gazete ilanında şunlara yer verildi:

 “Ülkemizde turizm potansiyeline ciddi bir hizmet veren, dünyanın tarihi değeri arasında yer alan Bellapais Manastırı ve çevresi, son günlerde Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin inşa etmek istediği katı atık su arıtma tesisi ile ülke gündemine yerleşmiştir. Bizler, turizm sektörümüzde markalaşmış bir tarihi eser olan Bellapais Manastırı’nın ve çevresinin daha iyi korunması ve yıpratılmaması konusunda yapılacak her türlü geliştirme projesinde ciddi uzman görüşlerine başvurulması ve bilimsel raporlar ışığında hareket edilmesi taraftarıyız. Unutmayalım ki bu tartışmalar ancak konusunda uzmanlığı kanıtlanmış bilirkişilerin sunacağı raporlarla sonlanabilir. Bunun aksi olması durumunda ise bu güzide tarihi esere ve çevresine telafisi mümkün olmayan tahribatlar yaratılmış olacaktır. Bizler turizmin en önemli paydaşları olarak tarihimize sahip çıkıyor ve bu konuda ilgilileri göreve davet ediyoruz.”

Haberal Kıbrıslı

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.