1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TERMİNALE SİYASET ENGELİ
TERMİNALE SİYASET ENGELİ

TERMİNALE SİYASET ENGELİ

Terminale siyaset engeli

A+A-

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin terminal alanı projesi hazır, devletten herhangi bir maddi beklentisi de yok. Projenin hayata geçirilmesi için ihtiyaç duyulan tek şey siyasi irade
DÖKÜLÜYOR: Lefkoşa Otobüs Terminali, bir ucube gibi kentin ortasında duruyor. Terminal binası bakımsızlıktan dökülüyor. Bina içerisindeki banklar, sandalyeler oldukça eski, yıpranmış ve sağlıksız durumda. Belediyenin müdahalesi için, yasal değişiklik yıllardır bekliyor, siyasete takılıyor
 
GÖZLER HÜKÜMETTE:
LTB’nin Lefkoşa Otobüs Terminali’nin mevcut yerinde hayata geçirmek üzere yeni bir terminal binası ve çok amaçlı merkez projesi olduğunu ifade eden Mehmet Harmancı, bu projenin hayat bulması için Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç duyulduğunu belirtti
 
Duygu ALAN

Lefkoşa Otobüs Terminali, bir ucube gibi kentin ortasında duruyor. Terminal binası bakımsızlıktan dökülüyor. Bina içerisindeki banklar, sandalyeler oldukça eski, yıpranmış ve sağlıksız durumda. Kablolar tavandan aşağı kadar sarkmış vaziyette. Lambalar kırık, her yanda kuş pislikleri, çatı ise kanserojen madde içeren asbestle örtülü. Terminal binasının yer aldığı alan ise değerlendirilemiyor.

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin başkente yakışır bir terminal için projesi hazır, için devletten herhangi bir maddi beklentisi yok. Projenin hayata geçirilmesi için sadece Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor.

LTB yetkilileri bu karar için 26 aydır mücadele ediyor ancak bir sonuç alamıyor.

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, terminal alanında hayata geçirmeyi hedefledikleri projeyi anlattı.

Projenin hayat bulması için siyasi iradeye ihtiyaç olduğunu kaydeden Harmancı, bu husustaki ısrarlı tavrını sürdüreceğini belirtti.

Lefkoşa Otobüs Terminali konusunun toplumu ilgilendiren bir konu olduğunu ve toplumu ilgilendiren bir konunun herhangi bir siyasi partinin oyuncağı haline gelemeyeceğini söyleyen Harmancı,  tüm siyasi partileri yeniden ziyaret edeceğini ve konuyu tekrar gündeme getireceğini, meslek odaları ile bir ortak mücadele çağrısı yapacağını kaydetti.

Harmancı: Tek istediğimiz bir Bakanlar Kurulu kararı

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, Lefkoşa Otobüs Terminali’nin ne mimari ne teknik ne de altyapı açıdan günümüz koşullarında artık ihtiyaca cevap vermediğini kaydetti.

Kurulduğu yıldan bu yana ufak tefek rötuşlar dışında Lefkoşa Otobüs Terminali’nde herhangi bir yatırım yapılmadığını belirten Harmancı, terminal ile ilgili hayata geçirilecek projelerle başkente yakışan bir görüntüye kavuşmanın mümkün olduğunu kaydetti.

LTB’nin Lefkoşa Otobüs Terminali’nin mevcut yerinde hayata geçirmek üzere yeni bir terminal binası ve çok amaçlı merkez projesi olduğunu ifade eden Mehmet Harmancı, bu projenin hayat bulması için Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Harmancı, şunları söyledi: “Terminal alanında modern bir terminal binası ve çok amaçlı bir merkez inşa ederek kentin ortasındaki o ucube görüntüyü ortadan kaldırmak mümkün. Bunun için Belediyenin ya da devletin cebinden para çıkması da gerekmiyor. Çünkü Küçük Kaymaklı bölgesi zaman içerisinde gelişerek önemli bir nokta haline gelmiştir, birçok yatırımcıyı çekebilecek konumdadır. Üç hükümet döneminde de bu konuyu ilgililere aktarma mücadelesi verdim. Ancak hep ‘ne güzel bir fikir biz de katkı sağlamaya hazırız’ ile başlayan ama sonu gelmeyen bir siyaset ile karşı karşıya kaldım. Baskı yapmaya çalıştık ancak birçok farklı bürokratik sebepler öne sürüldü. İstediğimiz aslında çok basit; biz Sayın Mustafa Akıncı’nın belediye başkanlığı döneminde LTB’ye terminal yapımı için verilen bu alanın terminal ve çok amaçlı merkez olarak yeniden tarafımıza verilmesini istiyoruz.”
“Şehir oteli büyük eksiklik”

Mehmet Harmancı, “eğer bize böyle bir hak verilirse biz hemen yerel yatırımcıların bulunabileceğini düşünüyoruz çünkü bu bölgede çok önemli bir eksiklik var o da bir şehir oteli. Bir şehir otelinin yükselebilme ihtimali de var bölge itibari ile buna olanak tanınıyor. Bununla birlikte alt katta dükkanların, kafeteryaların bağımsız bir şekilde olabileceği, terminal vasfının ve otoparkın yerin altına alınabileceği bir yapı inşa edilebilir. LTB Kültür Sarayı’nın cadde ile bağı kurulabilir” dedi.

Tüm bu fikirler için çoklu bir çalışma önerdiklerini söyleyen Harmancı, ön hazırlıklarını da yapıp konuyu YAGA ile de görüştüklerini söyledi.

Konuyu, Şehir Planlama Dairesi yetkilileri ile de görüştüklerini kaydeden Harmancı, Daire Müdürü’nün çok olumlu baktığını fakat bir türlü sonuca ulaşamadıklarını ifade etti.

Harmancı, Lefkoşa Otobüs Terminali’nde hayata geçirmeyi hedefledikleri proje için gerekli Bakanlar Kurulu kararının çıkması ile birlikte yatırımcı yarışma projesi hazırlanacağını belirtti.

Harmancı, “Yatırımcı yarışma projesi ile birlikte tabiî ki LTB’nin de belirleyeceği bazı kriterler olacak. Bu kriterler insanları kısıtlayıcı değil ama bölgeyi de bir anlamda koruyucu, Kültür Sarayı’nın da bitirilmesine yardımı olabilecek etmenler olacak” dedi.

Kültür Sarayı’nın faaliyete girmesi için önemli bir miktara ihtiyaç olduğunu söyleyen Mehmet Harmancı, “Hayata geçirilmesi hedeflenen kompleks ile birlikte Kültür Sarayı da ele alınıp bitirilebilinir. 10-11 katlı bir şehir oteli yapılabilir. Bu otelde yapılacak konferanslar Kültür Sarayı’nda yapılabilir, festivaller düzenlenebilir, tiyatrolar sahnelenebilir. Ben Küçük kaymaklı gibi önemli bir noktada böyle bir yatırıma çok fazla yatırımcının ilgi duyacağını düşünüyorum. Özellikle şehir oteli çok büyük bir ihtiyaç. İnsanlar gazinolu beş yıldızlı otellerde geceliğine 200-250 dolar ödemeyerek konaklamak zorunda değil” diye konuştu.

“Neden, iktidara mensup olmamam”

LTB Başkanı Harmancı, Lefkoşa Otobüs Terminali için hayata geçirilmesi hedeflenen proje için gereken siyasi iradenin bir türlü sağlanamadığını belirterek “Bunun nedeni benim iktidara mensup bir belediye başkanı olmamamdır “dedi.

Mehmet Harmancı, “Bu ülkede bu tarz kararları çıkartabilmek için iktidara mensup bir belediye başkanı olmak lazım. Millet neler çıkartıyor, ne kararlar alıyor, olmayan yatırımlara yerler tahsis ediliyor. Lefkoşa’ya kazandırılacak bir şey Harmancı’ya kazandırılmıyor. Önce bunu anlamaları lazım. Ancak ne yazık ki her şeye partizanca bakılıyor. Bu tutum günümüz ihtiyaçlarının karşılanması için ciddi bir engel ve toplumun da bunu bilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu konuda bir kamuoyu oluşturulması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Harmancı, “Ayrıca belirtmek istiyorum. Kamu özel ortaklıklarında ideolojik olarak farklı düşünebiliriz ama LTB’nin bugünkü mali koşullar içerisinde kendi yapamayacağı bir yatırımı işbirlikleri ile veya ortaklıklarla yapabilecekse bu çok anlaşılabilir bir durum” dedi.
“Devlet LTB için kılını kıpırdatmıyor”

Mehmet Harmancı, LTB’nin Kıbrıs’ın tek uluslar arası tanınmış belediyesi olduğunu ancak devletin Lefkoşa Türk belediyesi için kılını bile kıpırdatmadığı gibi, hayata geçirmeyi planladığı projelerin de önünü açmadığını dile getirdi.

Harmancı şunları söyledi: “Biz Lefkoşa Otobüs Terminali ile ilgili taleplerimize olumlu bir yanıt verilmesini beklerken devlet terminal bölgesine kaymakamlık binası yapabilmek için girişim yapıyor. Ama buna kesinlikle izin vermeyeceğimizi bilsinler. Mercedesler için istedikleri gibi bir karar üretiyorlar, bir çok arazi ile ilgili özellikle özel kuruluşlar için bir gecede kararlar üretebiliyorlar ama Kıbrıs’ın tek uluslararası tanınmış belediyesi olan LTB için kıllarını dahi kıpırdatmıyorlar. Dolayısıyla biz vizyonumuzu ne kadar açarsak açalım merkezi hükümet bunu köreltmek, öldürmek için elinden geleni yapıyor” dedi.

Harmancı, Lefkoşa Otobüs Terminali konusunun toplumu ilgilendiren bir konu olduğunu ve toplumu ilgilendiren bir konunun herhangi bir siyasi partinin oyuncağı haline gelemeyeceğini söyledi.

Mehmet harmancı, tüm siyasi partileri yeniden ziyaret edeceğini ve konuyu tekrar gündeme getireceğini, meslek odaları ile bir ortak mücadele çağrısı yapacağını söyledi.

Havadis

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.