1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. TERS KÖŞE YAPTI!
TERS KÖŞE YAPTI!

TERS KÖŞE YAPTI!

Bu sabah...

A+A-

Küresel piyasalarda petrol fiyatlarının dünkü hızlı yükselişinin ardından düşüşe geçmesinin etkisiyle değer kazanan altının gram fiyatı 115 lirayı aştı. Dün gün içinde 184 liraya kadar gerileyen çeyrek altın fiyatı ise bugün 189 lira...

Altındaki hareketlilik baş döndürüyor. Küresel piyasalarda petrol fiyatlarının dünkü hızlı yükselişinin ardından düşüşe geçmesinin etkisiyle değer kazanan altının gram fiyatı 115 lirayı aştı. Dün gün içinde Kapalıçarşı'da satış fiyatı 184 liraya kadar gerileyen çeyrek altın fiyatı ise bugün 190 liradan satılıyor.
 

Bugün Brent petrolün varil fiyatının 35 doların üzerinde tutunamayarak 34 doların altına gerilemesinin ardından güvenli liman talebi artarken, altının onsu da 1.219 dolara kadar yükseldi.

Altın fiyatlarındaki hareketliliğin nedenlerini UZMANPARA'ya değerlendiren Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, şunları söyledi:

FİYATLARDAKİ HAREKETLİLİĞİN NEDENİ NE?

"Küresel oynaklığın nispeten azaldığı yeni haftada Ons altın geçtiğimiz hafta elde ettiği kazancı koruyamadı ve 1215 dolar seviyelerine kadar geriledi. Haftanın ilk işlem gününden bugüne %0,70 değer kaybı yaşayan ons bazında altına nazaran gram altındaki gevşemeler daha belirgin. Gram altında hafta başından bu yana etkili olan ve %2’ye yaklaşan kayıpta Dolar/TL’deki düşüşün etkili olduğu söylenebilir.

Altın yatırımcısını ilgilendiren bir haber de Hindistan’dan geldi. Dünyanın ikinci en büyük altın ithalatçısı konumundaki Hindistan’ın 5 büyük altın şirketi ve altın işlemcileri ile yapılan ankete göre, Şubat ayında altın ithalatı 2013 yılından bu yana en düşük seviyede olacak. Ankete göre Hindistan’ın altın ithalatının düşmesinde fiyatların yükselmesi ve ithalat vergisinin düşürüleceği beklentisi (bu beklenti talebin ötelenmesine yol açıyor) etkili oldu.

PETROL FİYATLARININ ETKİSİ... 

Fakat geldiğimiz noktada küresel risk algının artması, altın tarafında daha fazla fiyatlanıyor.

Petrol tarafında yaşanan toparlanma küresel borsalarda büyüme kaygılarını nispeten azaltıyor. Fakat petroldeki yükselişlerin kalıcı olduğunu söylemek için henüz erken. Bu sebeple genel hikaye değişmediği için yatırımcıların güvenli varlık arayışları devam edecektir.
 
FİYATLARDA GAZ MI FREN Mİ?

Altının onsu 1205 seviyelerine geriledi ancak yukarı trendini koruyor. Aynı şekilde içerde Dolar/TL tarafında kalıcı bir düşüş henüz beklenmiyor. Bu da gram altının iç piyasada düşüşlerini sınırlı kılabilir ve önümüzdeki günlerde tekrardan yeni yukarı bir hareket söz konusu olabilir. Teknik görünümde ise 111.00-112.00 aralığı kritik bir destek bölgesi olarak gücünü korudu. Buralardan tepki alımların daha sert geldiğini görüyoruz. Dolayısıyla bu bölge üzerinde kalındığı sürece gram altında yukarı gitme isteği sürebilir. 116.00 teknik direncinin aşılması bizi 118.50 ve hatta 120.00 seviyelerine kadar götürebilir. ABD verileri ve petrolün yönü , gram altının seyri açısından belirleyici olacaktır."

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.