1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TEŞVİK EDEN, ARACI OLAN YANDI
TEŞVİK EDEN, ARACI OLAN YANDI

TEŞVİK EDEN, ARACI OLAN YANDI

TEŞVİK EDEN, ARACI OLAN YANDI

A+A-

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür, yeni yasayla kendi rızası ile para karşılığında fuhuş yapmanın suç olmaktan çıkarıldığını kaydetti

Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nin onayladığı ceza değişiklik yasa tasarısı ile Cinsel İlişki” ve “Fuhuş” tanımları da uygulamada sorun yaşanmaması amacıyla yeniden düzenlenip yasaya eklendi. Önerinin 35’inci maddesinde, on sekiz yaşından büyük kişilerin para karşılığında cinsel ilişkiye girme iradelerinin bulunduğu durumlarda cinsel ilişkiyi suç olmaktan çıkardı. Yasada düzenlenen maddelerle fuhuşu kendi rızası ile yapan değil, yapılmasına aracı olan, teşvik eden, fuhuş yaptırılan yerleri işletenlere cezalar getirildi. Yasayı Star Kıbrıs’a değerlendiren CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür, fuhuşun yasal hale getirildiğini söyledi.

İRADESİ İLE YAPARSA SUÇ DEĞİL
Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi, suçlarla ilgili hükümleri modern hukuk devletlerinin seviyesine çıkaracak ceza yasası değişikliğine onay verdi. Tasarıda Cinsel İlişki” ve “Fuhuş” tanımları da uygulamada sorun yaşanmaması amacıyla maddeye eklendi. Komite, “önerinin 35’inci maddesinde, on sekiz yaşından büyük kişilerin para karşılığında cinsel ilişkiye girme iradelerinin bulunduğu durumda” suç olmaktan çıkardı. Ancak on altı yaşından büyük on sekiz yaşından küçük kişi ile cinsel ilişkiye giren kişinin ağır bir suç işlemiş olacağı kuralını maddeye ekledi.

FUHUŞU YAPAN DEĞİL, YAPTIRAN CEZA ALACAK

Yasada başka bir kişi tarafından bir kişiye fuhuş yaptırılması durumunda ağır cezalar getirilmesi öngörüldü. Düzenlenen maddeyle bir kişiye rızası olsun ya da olmasın “fahişelik” yaptırmanın suç sayılacağı, “fahişelik” yaptırılan kişinin on sekiz yaşından küçük olması halinde cezanın artırılacağı madde ile düzenlendi. Ayrıca bir kişiye rızası olmaksızın “fahişelik” yaptırma, bir kişinin fahişelik yapmasına yardımcı olma veya aracılık etme ve fahişelik yapmasına yardımcı olma ve kişinin on sekiz yaşından küçük olması halinde cezanın artırılacağı kuralı düzenlendi.


GECE KULÜBÜ SAHİBİ VE ÇALIŞANLARINA HAPİS

Komitede onaylanan yasayla fuhuş yaptırılan yerleri işletenlere hapis cezası öngörüldü. Yasada “Bir genelev çalıştıran, yöneten, yönetilmesine yardımcı olan veya gazino, bar, gece kulübü ve benzeri eğlence mekânlarında fuhuş yaptıran, bu mekânları yöneten, yönetilmesine katılan veya yardımcı olan bir kişinin ağır bir suç işlemiş olacağına, mahkûmiyeti halinde beş yıla kadar hapis cezasıyla ve ayrıca para cezasıyla cezalandırılabileceğine dair düzenleme yapıldı. Ayrıca, herhangi bir eğlence yerinin veya binanın kiraya vereni veya sahibi veya onların temsilcisi olup, eğlence yerinin veya binanın herhangi bir kısmının fuhuş amaçları için kullanılacağını bildiği halde eğlence yerini veya binayı kiraya veren herhangi bir kişi hafif bir suç işlemiş olacağı da yasaya eklendi.

TEŞVİK EDEN, ARACI OLAN YANDI
Yasada fuhuşa teşvik suçuna 3 yıl hapis cezası verilmesi öngörülürken, herhangi bir kişiyi tehdit, korkutma hile ve uyuşturucu alkol gibi bilinci zayıflatan madde kullanmasını sağlayarak fuhuş yapmaya sevk eden kişinin ise 7 yıl hapis cezasına çarptırılması öngörüldü. “Fahişelik Yaptırma, Fahişelik Yapılmasına Yardımcı Olma veya Aracılık Etme” suçları da 7 ile 3 yıl arasında değişen hapis cezaları ile cezalandırılması yasa ile düzenlendi.

ÖZGÜR: “FUHUŞ YASALLAŞTI”
CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür, yasanın en olumlu yönünün fuhuş tanımının yapılıp maddeye eklenmesi olduğunu vurguladı. Özgür, böylelikle fuhuşun yasallaştırıldığını ifade ederek, gece kulüplerinde çalışan kadınların pasaportlarına el konulduğunu, kötü muameleye maruz kaldıklarını ve insani olmayan şartlarda çalıştırıldıklarını söyledi. Özgür, yasa ile bu kadınların çalışma koşullarının düzenlendiğini ifade etti.

“MADEM YAPILIYOR, İNSANİ ŞARTLAR SAĞLANMALI”
Fuhuşun yasal zemine oturtulması gerektiğini belirten Özgür, “Fuhuşu yasal zemine oturmak gerekiyordu. Yasada fuhuşun tanımı yapıldı ve maddeye eklendi. Ahlaki yönden tasvip etmesem de yasal zeminde yapılması bu işi yapan kadınlar için önemliydi” dedi. Fuhuşun insanlık tarihinin en eski mesleği olduğunu ifade eden Özgür, fuhuşun tamamen ortadan kalkmasının mümkün olmadığını, bunun yerine insanileştirilmesini, bu işi yapmak isteyen kadınların özlük; emeklilik, sigorta gibi benzeri haklarının sağlanmasının olumlu bir adım olacağını vurguladı. Özgür, Fransa’da fahişelerin sendikası olduğunu da belirtti.

StarKıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.