1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. TİCARET ODASI DONMUŞ GIDALARA BAKTERİ TARAMASI YAPILMASINI İSTEMİYOR
TİCARET ODASI DONMUŞ GIDALARA BAKTERİ TARAMASI YAPILMASINI İSTEMİYOR

TİCARET ODASI DONMUŞ GIDALARA BAKTERİ TARAMASI YAPILMASINI İSTEMİYOR

Menenjit, kadınlarda düşük ve gıda zehirlemeleri yanında ciddi enfeksiyonlara yol açabilecek bu bakteri için neden tarama yapılmama talebi çok ilginç!

A+A-

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, donmuş gıdalarda “listeria monocytogenes bakterisi” taramasının yapılması çok önemli olduğunu kaydetti.

Birlik adına Başkan Filiz Besim’in yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın donmuş sebze ve gıdalarda Sağlık Bakanlığı’nın görevi gereği yaptırdığı  listeria monocytogenes bakteri taramasının “yapılmamasını” talep etmesinin halk sağlığı açısından çok riskli ve “ilginç” bir durum olduğunu söyledi.

Donmuş gıdalarda listeria monocytogenes bakteri taramasının yapılmasının halk sağlığını koruma ve kontrolü açısından oldukça önemli olduğunu kaydeden Besim, ilgili bakterinin menenjit, kadınlarda düşük ve gıda zehirlemeleri yanında ciddi enfeksiyonlara yol açabileceğini kaydetti.

Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de de benzer şekilde listeria monocytogenes dahil bir çok mikrobiyolojik tarama yapılmasının zorunlu olduğunu kaydeden Besim, “Unutmayalım ki; devletlerin birincil görevi toplum sağlığını korumaktır. Biz Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak Sağlık Bakanlığı’nın toplum sağlığını korumak adına bu konuya ciddiyetle yaklaşacağına ve bilimsel veriler ışığında görevini yapmaya devam edeceğine inanıyoruz” dedi.

Listeriozise %30'lara Varan Öldürme Oranına Sahiptir

Listeriozise neden olan vakalar her zaman görülmekle birlikte, Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde L. monocytogenes ile kontamine olmuş süt, yumuşak peynir, lahana salatası, az pişmiş tavuk, sosis, çiğ et ürünleri, balık ve kabuklu deniz ürünleri gibi gıdaların toplu tüketimleri sonucu büyük epidemiler ortaya çıkmış ve % 30'lara varan ölümler görülmüştür.

Daha çok hangi gıdalarda bulunur?

Hastalığa neden olan gıdalar arasında; lahana salatası, startersiz üretilen taze peynirler, yumuşak peynirler, kanatlı etleri, tüketime hazır yiyecekler, ısıl işlem görmüş jambon, çeşitli sosis ve salamlar sayılabilir.  Türkiye' de epidemiler şeklinde bilinen insan listeriozları görülmemekle birlikte, yapılan araştırmalarda çiğ süt ve tüketime hazır gıdalarda L. monocytogenes'in bulunduğunu ortaya çıkmıştır. Tüketime hazır gıdalar arasında; özellikle ızgara tavuk, kokoreç, ızgara balık, midye tava, donmuş çiğ İnegöl köfte L. monocytogenes, L. innocua ve L. welshimeri içermeleri nedeniyle riskli gıdalar arasında bulunmuştur.

Sebep Olduğu Hastalıklar

Listeria monocytogenes önemli derecede bir patojendir. İnsanlarda menenjit, septisemi, konjuktivit, deri ve mukoza lokalizasyonları ve kan tablosunda monositoza neden olmaktadır. Kontamine gıda tüketimi ile düşük miktarda L. monocytogenes alımı, sağlıklı yetişkinlerde herhangi bir klinik belirtiye yol açmaz iken çocuk ve bebek, yaşlı, hamile, ilaç veya hastalık nedeniyle bağışıklık sistemi bozuk olan kişilerin bu canlıya daha duyarlıdır. Ancak çok sayıda mikroorganizma alınması sonucunda sağlıklı yetişkinlerde de hastalık görülebilir. Özellikle hamilelerde listeriozis enfeksiyonları, grip benzeri semptomlar göstermekte ve plasenta yolu ile fetusa geçebildiği için erken sancı, düşük, ölü doğum, yeni doğan bebeğin erken ölümüne veya doğumsal anomalilere neden olabilmektedir. Bebeklerde ölüm oranı yüksektir.

Nasıl Belirtiler Gösterir

Listeria monocytogenes enfeksiyonu, gıda tüketildikten 12 saat sonra ateş, karın krampları, ishal, yorgunluk, baş ağrısı ve kusma ile seyreden gastrointestinal bir sendrom meydana gelmekte ve Listeriyal menenjit ve bakteriyemi gibi daha ciddi durumlar ancak günler veya haftalar sonra ortaya çıkmaktadır. Bu sendromların başlama süresi 11-70 gün arasında (ortalama 21 gün) değişmekte olup bu süre enfektif doza ve hastanın durumuna bağlıdır. Enfeksiyonun giriş noktası sindirim sistemi olup, inkübasyon periyodu sindirimi takiben bir gün içerisinde oluşmaktadır. L. monocytogenes organizmaya girdikten sonra ilk gün karaciğer ve dalakta kalır; bu süre içerisinde makrofajlara girerek 48 çoğalır ve makrofajları parçalar. Daha sonra granülomatoz lezyonların oluşmasına neden olur ve septisemi ile enfeksiyon, vücudun diğer kısımlarına da yayılır.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.