1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. TIP HAFTASI BAŞLADI
TIP HAFTASI BAŞLADI

TIP HAFTASI BAŞLADI

Dr. Filiz Besim, reforma sağlıktan başlama ve sağlığın her alanında seferberlik ilan etme çağrısı yaptı.

A+A-

BESİM: “REFORMA SAĞLIKTAN BAŞLAYALIM. SAĞLIĞIN HER ALANINDA SEFERBERLİK İLAN EDELİM”

“DÜNYA AKILCI İLAÇ KULLANIMINI KONUŞURKEN BİZİM REÇETESİZ İLACA İZİN VERMEMİZ KABUL EDİLEMEZ”

MERT: “KALİTELİ VE ULAŞILABİLİR SAĞLIK HİZMETİ VERİLEBİLMESİ İÇİN TOPLUMSAL VE SİYASİ İRADE ŞART”

BIÇAK: “DİŞ TEKNİSYENLERİ LABORATUAR TÜZÜĞÜ ÇIKARILMADI... SAĞLIK BAKANLIĞI BUNU ÖNLEMEDE YETERSİZ”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, reforma sağlıktan başlama ve sağlığın her alanında seferberlik ilan etme çağrısı yaptı.

Besim, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin düzenlediği ve 14 Mart Tıp Haftası’nın açılışı kabul edilen basın toplantısında yaptığı konuşmada, KKTC’deki reçetesiz ilaç alımlarına dikkat çekti ve Sağlık Bakanlığı’nı inisiyatif alarak reçetesiz ilaç satışını genelgeyle engellemesini ve ilaç kullanımını denetlemesini istedi. Besim,  “Dünya akılcı ilaç kullanımını konuşurken bizim reçetesiz ilaca izin vermemiz kabul edilemez” diyen Besim,

14 Mart Tıp Haftası’nın açılışı, bugün Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin merkez binasında gerçekleşen basın toplantısıyla yapıldı. Toplantıda, Filiz Besim’in yanı sıra Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Dr. Cemal Mert ve Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dt. Hüseyin Bıçak birer konuşma yaptı.

BESİM: “KAMU SAĞLIK ÇALIŞANLARI YASASI BU YIL DA GÜNDEME ALINMADI”

İlk sözü alan Filiz Besim, Genel Sağlık Sigortası ve bazı branşlardaki hekim sıkıntısı gibi konulara değindi. Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın bu yıl da gündeme alınmadığına dikkat çeken Besim, koruyucu hekimlik ve halk sağlığı hizmetlerindeki eksiklikle tıp, diş ve diğer sağlık fakültelerinin denetimsiz şekilde açılmasını eleştirdi.

Özellikle birinci basamak sağlık ocaklarında kanser, kalp damar, obezite, diyabet, ergenlik eğitim programları ve tarama testleri yapılması gerektiğini vurgulayan Filiz Besim, Kanser Savaş Birimi’nin bir an önce kurulmasını istedi.

Genel Sağlık Sigortası çalışmalarının tamamlanmış gibi göründüğünü ancak bunun altında sıkıntılar olduğunu söyleyen Besim, “Kamu hastanelerindeki sağlık çalışanlarının özlük hakları düzenlenmeden ve hastanelerin fiziki altyapısı güçlendirilmeden Genel Sağlık Sigortası’nın uygulanmaya başlanması ciddi sorunları gündeme getirecek” dedi.

“BARIŞ RUH VE SİNİR HASTALIKLARI HASTANESİ GÖZ ARDI EDİLİYOR”

Onkoloji, Hematoloji, Adli Tıp, Nefroloji, Acil Tıp gibi branşlardaki eksikliğin bu yıl da sürdüğünü kaydeden Besim, sağlıkta eğitim planlanmasının daha etkili yapılması gerektiğine dikkat çekti.
 
Alkol ve madde bağımlıları için tedavi merkezi kurulmasının şart olduğunu da belirten Filiz Besim, bu hastaların Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ndeki psikiyatri hastalarıyla tedavi gördüğünü ve bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

Besim, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin sürekli göz ardı edildiğini de savunarak, hastanenin teşkilat yasalarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

“GIDA GÜVENLİĞİ DENETİM KOMİTESİNİ HALEN TOPLANMADI”

Gıda güvenliği konusuna da değinen ve ilgili yasanın denetleme komitesinde Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin de olduğunu anımsatan Besim, bu komitenin halen toplanmamış olmasının düşündürücü olduğunu belirtti.

MERT: “KALİTELİ VE ULAŞILABİLİR SAĞLIK HİZMETİ VERİLEBİLMESİ İÇİN TOPLUMSAL VE SİYASİ İRADE ŞART”

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Dr. Cemal Mert de hekimlerin sadece sağlık değil toplumun her alanındaki sorunlarla ilgilenmesi gerektiğini söyledi.

Mert, ülkede kaliteli ve ulaşılabilir sağlık hizmeti verilmesinin, hekimlerin, sağlık çalışanlarının ve sağlık hizmetini alanların mutlu olabilmesinin toplumsal ve siyasi iradeden geçtiğini belirtti.

BIÇAK: “DİŞ HEKİMLİĞİNDE KADRO VE TERFİLER 2007’DEN BERİ AÇILMADI”

Diş Tabipleri Odası Başkanı Hüseyin Bıçak ise basın toplantısındaki konuşmasında Diş Teknisyenleri Laboratuar Tüzüğü’nün çıkarılmaması nedeniyle “ağızda çalışan” diş teknisyenleri olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın bunu önlemedeki çabasının yetersiz kaldığını söyledi.

Kamuda çalışan hekim ve diş hekimlerini bekleyen maaş, özlük hakları ve kadro sorunlarının çözülmediğini de kaydeden Bıçak, diş hekimliğinde kadro ve terfilerin 2007 yılından bu yana açılmadığını anımsattı.

“TÜRKİYE’DE YAPILAN DİŞ TEDAVİLERİ…”

Bazı hastaların ekonomik olacağı düşüncesiyle diş tedavilerini Türkiye’nin güney illerinde yaptırdığına değinen Hüseyin Bıçak, bunun hastalara zararlar verdiğini söyledi.

Hüseyin Bıçak, “Hastaların kamuda yapılmayan protez ve ortodonti işlemleri, devlet tarafından özel sektörden hizmet alımı şeklinde yapılmalı” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın özel muayenehane denetimlerinde yetersiz kaldığını savunan Bıçak, “Geçtiğimiz ay içerisinde denetlenen bir diş kliniği, hijyenik ve tescilli olmaması nedeniyle kapatma kararı alan Sağlık Bakanlığı, maalesef bu kararını icraata geçiremedi” ifadesine yer verdi.

Bıçak şunları ekledi:
“Söz konusu diş kliniği daha sonra ekipte bir diş hekimi olmadan denetlenmiş ve alelacele tescillenmiştir. Bu davranışın Sağlık Bakanının ve müdürlerinin hekim olduğu bir dönemde yapılması etik değil.”

“İŞSİZ DİŞ HEKİMİ ORDUSU”

Bıçak, eğitimdeki plansızlık, programsızlık ve ihtiyaca göre yönlendirme olmaması ile ek kontenjanlarla diş hekimliği fakültelerine öğrenci gönderilmesinin ileriki yıllarda işsiz diş hekimi ordusu meydana getireceğini de sözlerine ekledi.

KURUMSAL VE BASIN ÖDÜLLERİ VERİLECEK

Öte yandan 14 Mart Tıp Haftası kapsamında sağlıktaki sorunlar gündeme getirilecek, bilimsel, sanatsal ve sportif etkinlikler düzenlenecek.

Etkinlikler çerçevesinde sağlık alanında farkındalık yaratan çalışmaları nedeniyle Bekirpaşa Lisesi ile Yeşil Barış Hareketi’ne “Kurumsal Ödül” verilecek.

Bilgilendirici yayınları nedeniyle görsel ve yazılı basından Aysu Basri Akter, Bertuğ Topal Hasan Yıkıcı ve Haluk Doğandor “Basın Ödülü” alacak.

Hekimler arasında bu yıl 3’üncüsü düzenlenen fotoğraf yarışmasında dereceye giren Dr. Umut Altunç’a, Dr. Erdem Beyoğlu’na ve Dt. Teksen Köroğlu’na da ödülleri verilecek.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.