1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TIP-İŞ, KARDİYOLOJİ'DE EYLEMDE
TIP-İŞ, KARDİYOLOJİ'DE EYLEMDE

TIP-İŞ, KARDİYOLOJİ'DE EYLEMDE

Tip-Iş, Kardiyoloji'de Eylemde

A+A-

VAİZ: “HEKİMLER İŞYÜKÜ FAZLALIĞI, MAAŞ VE ÖZLÜK HAKLARININ YETERSİZLİĞİ, HASTANE ALTYAPISININ BOZUK VE ESKİ OLMASI, PERSONEL VE MALZEME YETERSİZLİĞİ NEDENİYLE BUNALDI VE ÇAREYİ İSTİFADA GÖRÜYORLAR”

USAR: “HEKİM KADROLARI AÇILANA DEK SAĞLIK KURUL RAPORLARINI İMZALAMAMA EYLEMİ SÜRECEK”

Lefkoşa, 4 Kasım 15 (T.A.K.): Kıbrıs Türk Hekimleri Sendikası (Tıp-İş), Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kardiyoloji Servisi’nde, hekim sayısının yetersiz; çalışma koşullarının bozuk ve özlük haklarının geri olduğu gerekçesiyle bugün eylem yapıyor.

Sendika, Sağlık Bakanlığı ile vardığı sözlü mutabakat üzerine Kardiyoloji servisinde başlatılan eylemi bugün mesai bitiminde sonlandıracağını ancak Sendika’nın Sağlık Kurulu raporlarını imzalamama eylemini hekim münhalleri açılana dek sürdüreceğini duyurdu.

Kardiyoloji servisindeki eylemde, acil vakalara müdahale dışında, anjiyografi de dahil bazı tetkikler yapılmıyor.

Kardiyoloji Servisi Klinik Şefi Dr. Gülgün Vaiz, serviste düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Sendika ile Sağlık Bakanlığı’nın görüşmesinde iyi niyet gösterildiğinden eylemin bir günlük olmasına ve varılan uzlaşının hayata geçmesi için beklenmesine karar verdiklerini söyledi.

İSTİFALAR

Bir kardiyoloğun devlet hastanesindeki görevinden istifa ettiğini, bir diğerinin de istifa etmek istediğini ifade eden Vaiz, “Devlette kadrolanan sigortalı hekim statüsündeki kardiyologlar, iş yükü fazlalığı, maaş ve özlük haklarının yerersizliği, hastane altyapısının bozuk ve eski olması, personel ve malzeme yetersizliği nedeniyle bunalmış ve çareyi istifada görmüşlerdir” dedi.

“KARDİYOLOG SAYISI 4… 10’A ÇIKARILMASI GEREK”

KKTC devlet hastanelerinde çalışan kardiyologların, Türkiye’de iki veya üç ekibin yapacağı işleri yaptığını kaydeden Vaiz, bugün kardiyoloji servisinde istifalar ve bir kardiyoloğun da zorunlu izinli olmasından dolayı 4 kardiyolog bulunduğunu, iş yükünü 4 doktorun çekmesinin mümkün olmadığını ve kardiyolog sayısının 10’a çıkartılması gerektiğini belirtti.

Girne Dr. Akçiçek Hastanesi ile Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde çalışan 3 kardiyoloğun, ileri tetkik ve tedavi yapma imkanı bulunan Lefkoşa Hastanesi yerine nöbetlerini çalıştıkları hastanelerde tutmasını da eleştiren Vaiz, “Kardiyoloji servisi personel sayısı 10 kişiye tamamlanmalı, sigorta emeklisi olacak hekimlerin, sözleşmeli hekimlerin özlük ve maaş hakları iyileştirilmeli, çağdaş insanca, kabul edilebilir hale getirilmeli, hastane alt yapısı, eksik kadro ve personel tamamlanmalıdır” dedi.

İNCİRLİ

Tıp-İş Başkanı Dr. Sıla Usar İncirli de yaptığı açıklamada, kötü çalışma koşulları ve özlük haklarının geri olmasından dolayı mecburi hizmetini tamamlayan doktorların ülkeyi terk ettiğini ve kamuda görevli doktorların istifa etmekte olduğunu belirterek, istifaların buz dağının sadece görülen kısmı olduğunu savundu.

Mevcut doktorların düşük maaşa ve doktor eksiğinden dolayı yoğun çalıştırıldığını belirten İncirli, kadrolardaki boşlukların doldurulması için doktor münhallerinin açılmadığını söyledi.

Tıp-İş olarak başlatılan Sağlık Kurulu raporlarının imzalanmaması yönündeki eylemlerinin devam ettiğini kaydeden Dr. Sıla Usar İncirli, Temel Hava Trafik Kursu’na katılması gereken 13 kişinin bu kursa katılabilmesi için söz konusu kişilerin sağlık raporlarını imzalama kararı aldıklarını kaydetti.

Devlet hastanelerinde 55 sözleşmeli 25 tane de mecburi hizmet veren hekim bulunduğunu, buna karşın da yasaya göre 100’ün üzerinde kadronun boş olduğunu kaydeden İncirli, “30 yaşından sonra görev yapmaya başlayan hekimlere reva görülen bu durumu kesinlikle kabul etmiyoruz” dedi.

“EYLEM HEKİM MÜNHALLERİ AÇILANA DEK SÜRECEK”

Sağlık Bakanlığı ile teşkilat yasası ile Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın güncellenmesi ve münhallerin açılması için sözlü anlaşmaya vardıklarını ve protokol hazırlama aşamasına geçtiklerini kaydeden İncirli, “Hekim kadroları açılana dek eylem sürecektir. Bu mücadeleyi halk için yaptığımızın bilinmesini istiyoruz. Halkın hastanelerini ayakta tutmamız lazım“ dedi.

Sıla Usar İncirli, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı tarafından hekim kadrolarıyla ilgili yapılan açıklamaya da değinerek, açıklamanın şubat ayında münhal edilen kadrolarla ilgili olduğunu, yeni münhal olmadığını söyledi.

ZORUNLU HİZMET

İncirli, hekimlikte zorunlu hizmeti de eleştirerek, söz konusu uygulama altında, ihtisasını tamamlayan bir hekimin diplomasının KKTC’ye döndüğünde, devlet tarafından alındığını, 3 yıla kadar düşük bir maaşla hastanelerde zorunlu olarak çalıştırıldığını kaydetti.

Tıp-İş Başkanı İncirli, “Bu kabul edilebilecek bir şey değildir. Bu hekimlere yapılmış kötülüktür” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.