1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TIP-İŞ VE KTAMS’TAN ACİL YARDIM EKİPLERİ YETERLİ Mİ?
TIP-İŞ VE KTAMS’TAN ACİL YARDIM EKİPLERİ YETERLİ Mİ?

TIP-İŞ VE KTAMS’TAN ACİL YARDIM EKİPLERİ YETERLİ Mİ?

TIP-İŞ VE KTAMS’tan Acil Yardim Ekipleri Yeterli Mi?

A+A-

“ACİL YARDIM EKİPLERİMİZ YETERLİ Mİ? YOLLARIMIZ ACİL TAŞIT SEYRİ İÇİN NE DERECE GÜVENLİ? AMBULANSLAR NE DERECE BAKIMLI VE ALTYAPI OLARAK YETERLİ Mİ?”

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ) ile Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) acil sağlık hizmeti veren ambulansların alt yapısının ne kadar yeterli olduğunu sordu.

TIP-İŞ ve KTAMS adına yazılı bir açıklama yapan TIP İŞ Başkanı Dr. Sıla Usar İncirli, açıklamasında “Acil yardım ekiplerimiz ambulans sürücüsü, hekim, hemşire sayımız yeterli mi? Ekiplerimiz düzenli olarak eğitimden ve denetimden geçiyor mu? Yetkilileri bu soruları gözden geçirmeye davet ediyoruz” dedi.

Yolların acil taşıtların seyri için ne kadar güvenli olduğunun da soran İncirli, özellikle merkezden uzakta bulunan ve uzun mesafe kat eden ambulansların bakımının yeterliliğinin de sorgulanmasını istedi.

Sıla Usar İncirli, “Ambulanslarımız hastalara ve yaralılara yaşam desteği verme konusunda alt yapı, alet ve malzeme yönünden ne derece yeterlidir? 112 Komuta Merkezi’nin acil yardım ekiplerine yeterli ve güvenli desteği verebilecek donanıma sahip mi?” diye sordu.

Geçtiğimiz günlerde ambulans kazasında yaşamını kaybeden hemşirenin ve hastanın ailelerine ve sevenlerine başsağlığı dilediklerini kaydeden İncirli, “Bu elim kaza sonrasında genel olarak acil sağlık hizmetlerine daha yakından bakma ve ülkemizdeki sorunlara dikkat çekme ihtiyacı hasıl oldu” dedi.

Yazılı açıklamasında, ambulans sürücülerinin acil araç kullanımıyla ilgili yeterli bilgiye ve deneyime sahip olmasının önemine dikkat çeken İncirli, güvenli sürüş teknikleriyle ilgili eğitim programı oluşturulmasının şart olduğunu söyledi.

TEMEL HEDEF…

“Temel hedef hem sağlık personelinin hem hastanın ve hem de diğer kişilerin güvenliği olmalıdır” diyen İncirli, “Ambulansta  tüm personelin emniyet kemerleri bağlı olmalı, hasta kabininde aktif tıbbi girişim gerekmedikçe buradaki personel oturur pozisyonda kemerleri takılı halde durmalıdır. Ambulans araçlarının bakım ve onarımları sürekli yapılmalı, eksiklikleri ivedilikle tamamlanmalıdır” ifadesine yer verdi.

İncirli, Komuta Kontrol Merkezlerinin ambulans ve acil tıp ekibini yönlendirmesindeki öneminin büyük olduğunu kaydetti.

Yazılı açıklamasında, geçtiğimiz Eylül ayında İskele ve Gazimağusa ilçelerindeki 7 sağlık merkezinde grev yaptıklarını anımsatan Sıla Usar İncirli, merkezden uzak yörelerde koruyucu hekimlik, acil sağlık hizmetleri, hekim, hemşire, alt yapı eksiklikleri gibi konuları dile getirdiklerini hatırlattı.

İncirli, “Sağlıkta tasarruf insan hayatından tasarruftur” vurgusunu da anımsattı.

KTAMS’ın sağlıktaki personel ve yasal mevzuat eksikliklerinin tamamlanması için bir program oluşturulması talebi olduğunu hatırlatan İncirli, sendikanın hükümete 15 Aralık’a kadar süre verdiğini anımsattı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.