1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TİS'LE KAZANILAN BAYRAM ÖDENEĞİ HAKKI TESLİM EDİLDİ
TİS'LE KAZANILAN BAYRAM ÖDENEĞİ HAKKI TESLİM EDİLDİ

TİS'LE KAZANILAN BAYRAM ÖDENEĞİ HAKKI TESLİM EDİLDİ

Halk arasında Göç Yasası olarak tabir edilen...

A+A-

 

Halk arasında Göç Yasası olarak tabir edilen Kamu Görevlileri Yasası kapsamında kamuda çalışan işçilerin toplu iş sözleşmesinden kazanılmış bayram ödeneği hakkı, Yargıtay Hukuk mahkemesi olarak görev yapan Yüksek Mahkeme’de teslim edildi.

Yargıtay Hukuk Mahkemesi, işçi statüsünde kamu çalışanı olan Hacı Baysal’ın bayram ödeneğinin ödenmesi amacıyla açtığı davayı, bayram ödeneğinin 47/2010 sayılı Kamu Görevlileri Yasası’na aykırı olduğu gerekçesiyle reddeden Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ni hatalı buldu.

2010 sonrası kamuda işe giren çalışanları kapsayan Kamu Görevlileri Yasası’nın toplu iş sözleşmesi hakkını ortadan kaldırmadığına ve İş Yasası ile korunan haklara ilişkin düzenlemeler içermediğine vurgu yapan Yüksek Mahkeme, devletin toplu iş sözleşmesinde bayram ödeneği ödemeyi taahhüt ederek, İş Yasası’ndan doğan hakkın devamını sağladığına işaret etti. Mahkeme, bu bağlamda, Maliye Bakanlığı ile Başbakanlığın, Hacı Baysal’a faiziyle birlikte bayram ödeneğini ve dava masraflarını ödemesi emrini verdi.

Yargıtay Hukuk Mahkemesi olarak görev yapan Yüksek Mahkeme’nin 4 Aralık tarihinde aldığı ve dün Meclis’teki bütçe görüşmelerinde, CTP-BG Genel Sekreteri, Milletvekili Tufan Erhürman tarafından gündeme getirilen kararı, toplu iş sözleşmesi hükümlerine uymayan devleti mahkum ettirdi.

Kamu-İş’e üye olarak, 2012 yılından itibaren kamuda işçi statüsünde çalışan Hacı Baysal’ın Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin 8 Ağustos 2014’te aldığı karara karşı açtığı istinafı görüşen Yargıtay Hukuk Mahkemesi, 2013’te Kamu-İş ile Maliye Bakanlığı arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde yer alan bayram ödeneğini, halk arasında Göç Yasası olarak tabir edilen 47/2010 sayılı Kamu Görevlileri Yasası’nın 8(7) maddesine aykırı bularak, Fasıl 149 Sözleşmeler Yasası’nın 23 (b) maddesi altında iptal etmesini hatalı buldu.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin davayı ret kararını iptal eden Yüksek Mahkeme, davalılar Maliye Bakanlığı ile Başbakanlık’tan davalı konumundaki kamu çalışanı işçi Hacı Baysal lehine, Ramazan Bayramı ödeneği olan bin 2 TL 73 kuruşu faiziyle birlikte talep etti. Mahkeme, dava masraflarının ödenmesi için de emir verdi.

TİS’e ve İş Yasası’na vurgu

Yargıçlar Hüseyin Besimoğlu, Ahmet Kalkan ve Gülden Çiftçioğlu’ndan oluşan mahkeme heyeti, kararında, İş Hukuku’nda yorumun çalışan lehine yapılmasının esas olduğundan hareketle, toplu iş sözleşmesinde yer alan düzenleyici hükümlerin uygulanmasında sözleşmelerin yasa hükümleri gibi yorumlanması gerektiğinin kabul edildiğine atıfta bulundu.

Yüksek Mahkeme, kararında, Kamu-İş ile KKTC devleti adına Maliye Bakanlığı arasında 24 Mayıs 2013 tarihinde, davacı Hacı Baysal’ı da kapsayacak şekilde Toplu İş Sözleşmesi imzalandığını anımsatarak, 47/2010 sayılı Kamu Görevlileri Yasası’nın yürürlüğe girmesinden itibaren bayram ödeneğini ödeyen ve davaya konu olan toplu iş sözleşmesinde de bayram ödeneği ödemeyi taahhüt eden devletin, İş Yasası’ndan doğan hakkın devamını sağladığına vurgu yaptı.

Kamu Görevlileri Yasası’nın “Genel Haklar” bölümünde toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan ve İş Yasası ile korunan haklara ilişkin düzenlemeler yer almadığına vurgu yapan Yüksek Mahkeme, “Davacı bir işçidir ve İş Yasası’nda işçiler arasında statü farkı yoktur. Bu anlamda Davacının talepleri, Toplu İş Sözleşmesini ilgilendirdiği oranda, işçilik statüsü ile değerlendirilmelidir. Hukuk devletinde, hukuk güvenliği ilkesi esastır. Bir yasa ile teminat altına alınan bir hakkın, başka bir yasa maddesinin yorumu metodu ile çalışan aleyhine ortadan kaldırılması mümkün değildir” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.