1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TOKAR: "ÇÖP İTHALİ YAPMAYACAĞIZ"
TOKAR: "ÇÖP İTHALİ YAPMAYACAĞIZ"

TOKAR: "ÇÖP İTHALİ YAPMAYACAĞIZ"

Atık Yakma Tüzüğü çerçevesinde Çöpten Elektrik Üretme Projesi tamamlandı;

A+A-

 

Proje’nin çevresel ve ekonomik boyutu teknik elemanlar tarafından hazırlandı. Kıbrıs Postası’nın haberine göre, YAGA Başkanı Berkan Tokar, projenin uygulanmasına geçilmesi için siyasi bir karar gerektiğini, ülkede çöp miktarının belli olduğunu, çöp ithalinin söz konusu olmadığını belirtti.

Çöpten Elektrik Üretme Projesi tamamlandı. Proje’nin çevresel ve ekonomik boyutu teknik elemanlar tarafından hazırlandı. Katı, tıbbi, hayvansal ve peynir altı sulardan enerji üretecek tesisin AB standartlarında inşaa edileceği belirtildi.

Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) Başkanı Berkan Tokar Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada, Çöpten Elektrik Üretme Projesi’nin katı atık problemlerini ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu belirtti. Tokar, ülkede 28 belediyenin sadece 9’unun düzenli depolama alanı olan Güngör Katı Atık Depolama Merkezi’ne çöpünü getirdiğini söyleyerek, bunun nüfusun yüzde 55’ini oluşturduğunu belirtti. Tokar, geriye kalan 19 belediyenin çöpünü doğaya gelişi güzel vahşi depolama alanlarına döktüğünü anlattı. Vahşi depolama alanlarının yeraltı kaynaklarını ciddi şekilde etkilediğini ifade eden Tokar, bilinçli ve bilinçsiz çıkan yangınlarda ve halk sağlığını tehdit eden unsurlarda etkili olduğunu söyledi.

Tokar: “Güngör dolma noktasına geldi”

Vilanjörlerin boşalttığı atık suların, hayvansal ve tıbbi atıkların kontrolünün olmadığını anlatan Tokar, Güngör Katı Atık Depolama Merkezi’nin bir yıl içinde dolma noktasına geldiğine dikkat çekti. Tokar, Çöpten Elektrik Üretme Projesi’nin ülkede çıkan tüm çöpe sahip çıkılmasını öngördüğünü anlatarak, çeşitli noktalarda çöp transfer istasyonunun yapılmasının planlandığını kaydetti. AB tarafından Mağusa’da bir tane çöp transfer istasyonunun yapıldığını, ancak belediyelere fazla maliyet getirdiğinden kullanılmadığını belirtti.

Tokar, projeyle ilgili şunları anlattı:

“Çöpler şimdiki sistemle Güngör’e depolanacak ya da berhava edilecek. Berhava için termal yöntem içeren ikinci bir safha var. Termal ve biyolojik çürüme. Transfer istasyonları çöpü belediyelerden teslim alacak ve yere değmeden alıp esas tesise transfer edecek. Transfer istasyonlarının esas işlevi daha büyük araçlarla işlem yapmaktır. Maliyet bu durumda azalır. Termal sistemler kullanılarak çöp berhava edilirken belli teknolojiler kullanılarak elde edilen enerjiden elektrik üretimi söz konusu olacak...”

Yılda 300 bin ton çöpümüz var”

Elektrik üretimi için ülkedeki çöp miktarının yeterli olduğunu söyleyen Tokar, “çöp miktarı bellidir, malzeme arayışına girmeyeceğiz. Çöp ithali yapmayacağız” dedi. Tokar, 9 belediyenin Güngör Katı Atık Depolama Merkezi’ne getirdiği çöp miktarının yılda 170 bin ton olduğunu söyledi. Tokar, nüfusun geriye kalan, Güngör’e ulaşmayan çöp miktarı baz alındığında ülkede yılda 300 bin ton civarı çöp bulunduğunu belirtti. Tokar, hayvansal atıklar ve noro suyunun ise yaklaşık 50 bin tonunun döküldüğünü anlatarak, kurgulanacak olan tesisin bu miktarları kullanacak bir tesis olacağını kaydetti. Hiçbir türlü çöp ithalinin bu proje ile söz konusu olmadığını vurgulayan Tokar, bunu yasaların da kabul etmediğini söyledi. Çevre örgütlerinin neye dayanarak bu projeyi eleştirdiklerini bilmediğini belirten Tokar, her kesimle iletişime geçmeye ve projeyle ilgili bilgi vermeye hazır olduklarını söyledi.

Tokar, Çevre Bakanlığı tarafından hazırlanan Atık Yakma Tüzüğü’nde AB’nin tüm standartlarının aranmakta olduğunu ifade ederek, projenin benzerlerinin Avrupa ülkelerinde kullanıldığını söyledi. Tokar, özellikle Almanya’da sıklıkla uygulanan bir sistem olduğunu belirtti.

Siyasi karar gerekiyor”

Çöpten Elektrik Üretme Projesi’nin çevresel ve ekonomik boyutunun teknik elemanlar tarafından hazırlandığını dile getiren Tokar, bundan sonrası için siyasi bir karar gerektiğini söyledi. Tokar, karar verildiği anda ÇED aşaması ve diğer unsurlar da düşünüldüğünde hayata geçmesi için 2 buçuk yıl kadar bir süre alacağını belirtti. Tokar, projenin ihalesini alan şirket tarafından yürütüleceğini, devletin sadece denetleyici pozisyonda olacağını kaydetti.

Tokar, şunları söyledi:

“Projenin uygulamaya geçilmesiyle birlikte mevcut atıklar berhava edilirken, ortaya kül ve kömür çıkacak. O da içeri giren atığın aşağı yukarı yüzde 20’si gibi bir durum söz konusu olacak. Bu atıklar diğer ülkelerde dolgu malzemesi olarak kullanılacak atıklardır. Kullanıcısı çıkmazsa depolanabilir...”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.