1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. TOP BAKANLIKTA!
TOP BAKANLIKTA!

TOP BAKANLIKTA!

Rekabet Kurulu dün, son günlerde kamuoyunda yer alan...

A+A-

TOPU BAKANLIĞA ATTI

Rekabet Kurulu, GSM piyasasının idare tarafından düzenlenen bir piyasa olduğuna işaret ederek, konuşma ücretleri başta olmak üzere belirli konulara, ilgili Bakanlığı’nın karar verdiğine dikkat çekti

Rekabet Kurulu, Rekabet Yasası’na aykırı bir uygulama tespit edilmesi durumunda yasa tahtında gerekli işlemleri başlatma hakkını saklı tutarak, Rekabet Yasası’nın kendisine verdiği “rekabet savunuculuğu” görevi bağlamında, GSM piyasasındaki genel rekabet ortamını değerlendirmek ve rekabet koşullarının oluşumuna engel olan yapı ve uygulamaların belirlenerek, tüketici refahını artıracak yönde geliştirilmesi amacıyla çalışma başlatma kararı aldığını bildirdi.

“OPERATÖRLERİN KENDİ TARİFELERİNİ BELİRLEYEREK, TÜKETİCİLERE DUYURMALARI GEREKMEKTE”

Rekabet Kurulu, GSM piyasasında uygulanan ücretlerin, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile operatörler arasında 2007 yılında imzalanmış “lisans sözleşmesi” çerçevesinde bakanlık tarafından belirlendiğini de ifade ederek, “yurt içi konuşma, yurt dışı konuşma ve mesajlaşma ücretlerine ait tavan (azami) fiyatların belirlenmesi konusundaki yetki, bahse konu sözleşme ile bakanlığa verilmiştir. Bakanlık tarafından tavan (azami) fiyatların belirlenmesi sonrası operatörlerin de kendi tarifelerini belirleyerek uygun şekilde tüketicilere duyurmaları gerekmektedir” dedi.

REKABET KURULU’NA ZAMMI GERİ ALMASI ÇAĞRISI

Rekabet Kurulu dün, son günlerde kamuoyunda yer alan “GSM tarife ve ücret artışları” hakkında basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Rekabet Yasası’nın temel amacının; “mal ve hizmet piyasalarında etkili rekabet ortamının sağlanması yoluyla ekonomik verimliliğin ve tüketici refahının artırılması” olduğuna işaret edildi. Rekabet Yasası tahtında görev yapmakta olan Rekabet Kurulu’nun yasa ile belirlenmiş olan görevleri arasında “Yasanın ihlaline bağlı olarak işlem başlatma yanında piyasaları izlemek ve tüketicileri bilgilendirmenin” de yer aldığı ifade edilen açıklamada, GSM piyasasında uygulamaya giren fiyat artışlarının yarattığı tartışmalar içerisinde “Rekabet Kurulu’nun konuya Rekabet Yasası çerçevesinde müdahale etmesi ve zammın geri alınması” taleplerinin de yer aldığının görüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, birçok ülkede olduğu gibi ülkede de, GSM piyasasının idare tarafından düzenlenen bir piyasa olduğuna işaret edilerek, konuşma ücretleri başta olmak üzere, piyasaya yeni bir operatörün girişi dahil belirli konulara, ilgili bakanlık olan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın karar verdiğine dikkat çekildi.

“AZAMİ FİYATLARIN BELİRLENMESİ KONUSUNDAKİ YETKİ, BAHSE KONU SÖZLEŞME İLE BAKANLIĞA VERİLMİŞTİR”

Şebeke oluşturma, frekans kullanımı ve benzeri teknik düzenlemelerin ise, Elektronik Haberleşme Yasası çerçevesinde Bilgi Teknolojileri Haberleşme Kurumu tarafından denetlenip düzenlendiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “GSM piyasasında uygulanan ücretler, ilgili Bakanlık ile operatörler arasında 2007 yılında imzalanmış olan lisans sözleşmesi çerçevesinde Bakanlık tarafından belirlenmektedir. Aynı sözleşme, ücretlerin her altı aylık dönemlerde DPÖ tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi oranında gözden geçirilmesini ve gerekli görüldüğü takdirde Bakanlık tarafından artırılmasını veya azaltılmasını hükme bağlamaktadır. Yani, yurt içi konuşma ve yurt dışı konuşma ile mesajlaşma ücretlerine ait tavan (azami) fiyatların belirlenmesi konusundaki yetki, bahse konu sözleşme ile Bakanlığa verilmiştir. Bakanlık tarafından tavan (azami) fiyatların belirlenmesi sonrası operatörlerin de kendi tarifelerini belirleyerek uygun şekilde tüketicilere duyurmaları gerekmektedir.

REKABET ORTAMINI DEĞERLENDİRMEK AMACIYLA ÇALIŞMA BAŞLATILIYOR

Kurul, Rekabet Yasası’na aykırı bir uygulama tespit edilmesi durumunda Yasa tahtında gerekli işlemleri başlatma hakkını saklı tutarak, Rekabet Yasası’nın kendisine verdiği rekabet savunuculuğu görevi bağlamında, ilgili kamu kurumları ile işbirliği içerisinde GSM piyasasındaki genel rekabet ortamını değerlendirmek ve rekabet koşullarının oluşumuna engel olan yapı ve uygulamaların belirlenerek tüketici refahını artıracak yönde geliştirilmesi amacıyla çalışma başlatma kararı almıştır.

Çalışma sonunda elde edilecek sonuçların, görüş ve önerilerin ilgili makam ve kamuoyu ile de paylaşılacağı gereken lüzum üzerine duyurulur. Yasal mevzuat ve Kurul uygulamaları hakkında daha detaylı bilgi Kurul resmi internet adresi www.rekabet.gov.ct.tr den elde edilebilir.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.