1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TOPAL AİLESİNE SATTILAR
TOPAL AİLESİNE SATTILAR

TOPAL AİLESİNE SATTILAR

Politis gazetesi Acapulco’dan sonra Girne’deki Jasmine Court’un da 10 milyon sterline satıldığını yazdı.

A+A-

Politis gazetesi, “Acapulco’dan sonra Girne’deki Jasmine Court da 10 milyon sterline özele satıldı. Kuzeyin Meşru Türkleştirilmesi” başlığıyla yayımladığı haberinde, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun bir adım önde olduğunu bildirdi.

Gazete, Jasmine Court’u Türk yatırımcı Topal ailesinin satın aldığını kaydetti.

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK), “Türkiye’den ve KKTC’den özel sermayenin de dâhil olmasıyla faaliyetlerini daha da güçlendirdiği, yakın zamanda Jasmine Court Otel’in de Türkleştiği, başvuruları engelleme çabalarına henüz başlayan Rum yönetiminin ise kendisinden bir adım önde olan TMK’nın arkasından yetişmeye çalıştığı” haber verildi.

Politis “Acapulco’dan Sonra Girne’deki Jasmine Court Da 10 Milyon Sterline Özele Satıldı... Kuzey’in Meşru Türkleştirilmesi” başlığıyla yansıttığı haberinde, Acapulco Otel’in de içerisinde bulunduğu 35 dönümlük arazinin Ünal Çağıner isimli sahibi ile eski mal sahibi (Rum) arasında yapılan özel anlaşma ile 3,4 milyon Sterline satıldığını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin tanıdığı TMK tarafından da satış işleminin onaylandığını yazdı.

Girne-Karaoğlanoğlu arasındaki Jasmine Court Otel’in de Türk yatırımcı Topal ailesine 10 milyon Sterlin karşılığında satıldığını ancak Küçük Hükümeti’nin düşmesi üzerine bakanlar kurulu onayı alamadığını, bu işlemin eylül ayına kadar tamamlanmasının beklendiğini belirten gazete, yine turistik tesisle ilgili benzer bir alım-satım vakasının daha “tezgâhta olduğu” yolunda bilgiler bulunduğunu yazdı.

Anastasiadis geri kalıyor

Gazete Anastasiadis hükümetinin, bir yandan TMK’nın hukuki açıdan altını oymak, bir yandan da Rumların TMK’ya kitlesel başvurularını önünü kesmek maksadıyla partiler arası komisyon kurduğunu hatırlatan gazete, komisyonda, Anastasiadis tarafından özellikle davet edilen Alekos Markidis, Panayotis Dimitriu ve Hristos Kliridis dışında şunların yer aldığını yazdı:

AKEL’den Aristofanis Georgiu, DİSİ’den Kris Triandafillidis, DİKO’dan Sofoklis Fittis, EDEK’ten Yorgos Varnavas, EURO.KO’dan Marios Karandonas, Rum Tapu Dairesi ve “Zararın Eşit Bölüşülmesi Kurumu” başkanları.

Partiler arası komisyonun bugüne kadar sadece bir defa toplandığını ve yeni toplantı tarihini de 9 Temmuz olarak belirlediğini yazan gazete, bu komisyonun TMK’nın eksik ve zayıf noktaları (sağladığı çareler) üzerinde duracağını kaydetti.

Gazete, bugüne kadar Rum tarafından çeşitli çevrelerin TMK’yı etkisizleştirmek maksatlı çeşitli öneriler masaya koyduğunu (kitlesel başvurular yaparak sistemi kilitlemek, sadece Maraş’ı hedef alan başvurular yapmak, süreç sonrasında AİHM’e gitmek) ve son olarak Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un KKTC’deki eski Rum mallarıyla Rum’dan Rum’a önerisinde bulunduğunu hatırlattı ve Rum hukuk çevrelerinin şu yorumunu aktardı:

“Hukuk çevreleri gazetemize, İçişleri Bakanı Hasikos’un önerdiği formülü yorumladı. Hasikos işgal altındaki Kıbrıs Rum mallarının Rumlara satışına müsaade edileceğini ve cesaretlendirileceğini söylemişti. Yani, Kıbrıslı Rum göçmenler yaşadıkları ekonomik zorlukları aşmak için Komisyon’a başvurmak yerine mallarını, el değiştirmesine karşın Rum malı kalması için Rumlara satmasını...

Hukuk çevreleri böyle bir durumda (İçişleri Bakanı halen, devir harçlarının da kaldırıldığını söyledi) Kıbrıslı Rum göçmenlerin Komisyon yerine Kıbrıslı Rumların istismarına uğrayabileceğini çünkü bu durumda yapılacak özel anlaşmalarda mülk fiyatlarını kişisel çıkarların belirleyeceğini vurguluyorlar.”

Haravgi ise Rum “Göçmenler Komitesi” Başkanı Hristakis Pashali’nin de Rum’dan Rum’a önerisini değerlendirirken “İçişleri Bakanı’nın işgal bölgelerindeki malların Rumlar arasında satışına izin verme önerisi ilk bakışta, ekonomik durum nedeniyle hiçbir sonuç vermeyecek gözüküyor. Elbette birilerinin kafasında işgal bölgelerindeki mülkleri satın alma düşüncesi ve isteği yoksa...” dediğini yazdı.

 

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.