1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TOPÇUKÖY ŞEHİTLERİ TÖRENLE ANILDI
TOPÇUKÖY ŞEHİTLERİ TÖRENLE ANILDI

TOPÇUKÖY ŞEHİTLERİ TÖRENLE ANILDI

Topçuköy’de 1958, 1964 ve 1974 yıllarında şehit düşen 9 Kıbrıslı Türk Topçuköy Şehitliği’nde düzenlenen törenle anıldı.

A+A-

Topçuköy’de 1958, 1964 ve 1974 yıllarında şehit düşen 9 Kıbrıslı Türk Topçuköy Şehitliği’nde düzenlenen törenle anıldı.

Tören, protokol sırasına göre çelenklerin anıta konulması ile başladı. Saygı atışı, saygı marşı ve saygı duruşunun ardından, bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi. Tören şehitler için dua okunması ile tamamlandı.

Törende, sırasıyla Topçuköy Milli Mücadele ve Şehitleri Yaşatma Derneği Başkanı Metin Balan ve İskele Belediye Başkanı Halil Orun birer konuşma yaptı.

BALAN

Topçuköy Milli Mücadele ve Şehitleri Yaşatma Derneği Başkanı Metin Balan, 1958, 1964 ve 1974 yıllarında köylülerin nasıl şehit edildiğini anlatarak, geçmişini bilmeyen milletlerin geleceğini kuramayacağını bu nedenle de genç nesillere neler yaşandığını anlatmanın görevleri olduğunu belirtti.

Balan, Kıbrıs Türk halkı hür yaşasın, eşit özgür bir coğrafyaya sahip olsun diye şehit olanların kanları boşa gitmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.

Rum’un hala uslanmadığını ve Yunanlılarla birlikte yeniden ordu toplayıp Kıbrıslı Türkleri sindirmeye çalıştıklarını ifade eden Balan, Türkiye’nin 1974’de de buna izin vermediğini bundan sonra da vermeyeceğini söyledi.

ORUN

İskele Belediye Başkanı Halil Orun ise, Kıbrıs Türkü’nün mal namus şeref ve haysiyetini korumak için canını verenleri asla unutmayacaklarını belirterek, Kıbrıs Türkü’nün çilesinin adanın İngilizlere kiralanmasıyla başladığını vurguladı.

1974 Barış Herakatına kadar Kıbrıslı Türklerin maruz kaldığı eziyetleri anlatan Orun, TMT’nin kurulmasıyla Kıbrıs Türkü’nün milli savunmasının güçlendiğini ve 1974’e kadar direnebildiğini söyledi.

Bölge halkının 11 yıl çadırda yaşadığını 103 köyün göç etmek zorunda kaldığını anımsatan Orun, Rum’un 1974’den sonra uzatılan hiçbir barış elini de tutmadığını vurguladı.

Orun, KKTC’nin sınırlarının haritada belirlenmiş olduğunu ve Türk ordusunun koruması altında olduğunu belirterek, “Bugün bayrağımız altında yaşamımızı özgürce sürdürüyoruz” dedi.

KKTC’nin tüm kurumlarıyla demokratik bir ülke olduğunun dünyaya ispatlanmış bir gerçek olduğunu kaydeden Orun, sahip olunan özgürlüklerin ve hakların kaybedilmemesi için herkesin elinden geleni yaptığını söyledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.