1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TOPLU ÖLÜMLER OLDU!
TOPLU ÖLÜMLER OLDU!

TOPLU ÖLÜMLER OLDU!

Karpaz bölgesindeki kanatlı hayvanlarda da “Yalancı Veba” hastalığı görüldü.

A+A-

Kanatlı hayvanlarda görülen “yalancı veba” hasatlığı, ülke geneline hızla yayılmaya başladı. Toplu kanatlı hayvan ölümlerinin olduğu Karpaz bölgesinde, herkes endişeli.

Ziyamet Veteriner Dairesi’ne gelen ihbarlar üzerine hemen gerekli laboratuar testleri yapıldı. Uzmanlar, üreticilere hasta olan kanatlıların diğer kanatlılardan ayrılması tavsiyesinde bulundu.

Veteriner Dairesi, üreticilere hayvanların bulunduğu yerlerin temizlenmesi için dezenfektan dağıtmaya başladı.

Ziyamet Veteriner Dairesi sorumlusu Salih Özkıran, yumurta ve beyaz yemeklik tavuklarında solunum problemi görüldüğü ve toplu ölümler olduğu yönünde ihbar aldıklarını söyledi.

Ölen hayvanlarda hastalık dönemlerinde yüksek ateş, hırıltılı solunun ve yüz bölümlerinde olan efektlerin yalancı veba şüphesini artırdığını ifade eden Özkıran, kesin tanı konulmadığını belirtti.

Özkıran, “Kesin tanı için örnekler alınıp laboratuarlara incelemeye gönderilmiştir. Şikayeti bulunan vatandaşlara, dezenfektan dağıtımı yapılmakta ve yine önlem oluşturmak açısından hasta olan kanatlıların diğer kanatlılardan ayrılması tavsiye edilmektedir” dedi.

Özkıran, hastalığın kanatlılar arasında solunum sindirim yollarıyla bulaştığını söyledi.  İnsanlarda ise baş ağrısı halsizlik, mide bulantısı gibi belirtiler yaptığını ifade eden Özkıran, “Belirtiler kısa sürede geçer, viral (virüs) hastalığı olduğu için antibiyotiklerle tedaviye gidilmez. Bağışıklık sistemini güçlendirici metotlar uygulanır” dedi.

 

Kıbrıs

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.