1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TOPLUMUN KANAYAN YARASINDAN BİR TANESİ!
TOPLUMUN KANAYAN YARASINDAN BİR TANESİ!

TOPLUMUN KANAYAN YARASINDAN BİR TANESİ!

Ombudsman makamına müşavirlik konusu ile ilgili şikâyette bulundular;

A+A-

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun hükümete gelirken “Müşavir ordusunu dağıtacağız” şeklinde verdiği demece rağmen, hükümetin geride bıraktığı 9 ayda, Müşavir sayısının 140’a ulaşmasına sivil toplum örgütü Aydınlık Yarınlar Hareketi (AYH) de tepki gösterdi.

AYH Başkanı Anıl Kaya, bu önemli ve yakıcı sorunu toplumun gündemine taşıdığımız için gazetemize teşekkür ederek, müşavirlik konusunun toplumun kanayan bir yarası olduğunu ifade etti. 2009 yılında Ombudsman makamına müşavirlik konusu ile ilgili şikâyette bulunduklarını ifade eden Kaya, Başsavcılık ve Kamu Hizmet Komisyonu’nun konu ile ilgili hazırladığı raporları da ilk kez gazetemizle paylaştı.

“Prorata uygulanmalı”

Müşavirlik konusunun toplumun kanayan yaralarından bir tanesi olduğunu söyleyen Aydınlık Yarınlar Hareketi Başkanı Anıl Kaya, bu konunun kamuoyunda gerekenden fazla tartışıldığını, ama hiçbir adımın atılmadığını söyledi. “Bizler AYH olarak kurulduğumuz günden beri bu konuyla ilgili mücadele vermekteyiz” diyen Kaya, temelde savunduklarının Üçlü Kararname sisteminin daraltılması ve müşavir uygulamasına son verilmesi, ayrıca da Prorata uygulanması olduğunu aktardı. Açıklamalarına devam eden Kaya, “Bir kamu görevlisinin, mevcut kamu görevi ve üst kademe yöneticiliği sürelerinin emeklilik hizmetlerinde toplanarak Prorata sistemi ile hesaplanmasının daha doğru olacağına inanıyoruz. Bir şekilde bütün siyasal partilerimizin, seçim ve hükümet programlarında yer alan bu uygulamanın, yetkililer tarafından da duyarlılık gösterilerek ortadan kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

“Başsavcılık ve Kamu hizmet komisyonu düşüncelerini halkın önüne koymalı”

AYH olarak 2009 yılında konu ile ilgili Ombudsman’a şikâyette bulunduklarını dile getiren Kaya, Ombudsman’ın konu ile ilgili önemli bir rapor sunduğunu söyledi. Kaya, Başsavcılığın konu ile ilgili hazırladığı raporda, “müşavirlerin büyük bir çoğunluğunun herhangi bir kurumda görevlendirilmediği ve bu nedenle görev yerine gitmeden ve herhangi bir iş yapmadan maaş aldıkları bir geçektir” ibaresi yer aldığını söyledi. Bunun yanı sıra Kaya, Kamu Hizmet Komisyonu’nun açıkladığı raporda “yapılan düzenlemeye karşın kimi müşavirlerin görevlerini yerine getirmeyi gözetlemek ve denetlemekle sorumlu kimi hiyerarşik amirlerin bu husustaki tutum ve davranışlarının yasaya aykırılık teşkil ettiği gözlemlenmiştir” dediğini de söyledi. 

Sözünü ettiği raporları ilk kez paylaştığını ifade eden Kaya, “Artık takdir halkın ve yöneticilerindir. Raporu bugüne kadar paylaşmamamızın sebebi bizlere konu ile ilgili verilen sözlerdi. Bizler de bu konuyla ilgili araştırmalar yaptık. Ancak üzülerek görüyoruz ki siyasal partiler toplumun sorunlarından çok kendi siyasal çıkarları doğrultusunda siyasal hayatlarını sürdürüyorlar. Bu noktada özellikle devletin Başsavcılık ve Kamu Hizmet Komisyonu gibi kurumların müşavir konusunda düşündüklerini halkın önüne koyması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Haberal Kıbrıslı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.