1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “TRAFİK KAZALARINDA ÖLÜMLER KADER DEĞİL”
“TRAFİK KAZALARINDA ÖLÜMLER KADER DEĞİL”

“TRAFİK KAZALARINDA ÖLÜMLER KADER DEĞİL”

“toplumdaki duyarlılık, hassasiyet ve sorgulamanın hep yüksek olması lazım ki..

A+A-

SİBER: “TOPLUMDAKİ DUYARLILIK, HASSASİYET VE SORGULAMANIN HEP YÜKSEK OLMASI LAZIM Kİ, TRAFİKTE SIFIR ÖLÜMÜ YAKALAYALIM”
 
SEVAY: “TRAFİKTEKİ SORUNLAR ANCAK BİLİMLE ÇÖZÜLEBİLİR”

CABACABA: “TRAFİK KAZALARINDA ÖLÜMLER KADER DEĞİL”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, “toplumdaki duyarlılık, hassasiyet ve sorgulamanın hep yüksek olması lazım ki, trafikte sıfır ölümü yakalayalım” dedi.

Meclis Başkanı Sibel Siber, trafik konusunda siyasileri acilen göreve çağırmak ve trafikte bilinen çözümlerin devreye konmasını sağlamak amacıyla bugün eylem ve yürüyüş yapan, Trafikte Kazasız Yaşam Derneği, (TRAKAYAD), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası yetkililerini kabul etti.

SEVAY

Kabulde ilk sözü alan Trafikte Kazasız Yaşam Derneği (TRAKAYAD) Başkanı Hüseyin Sevay, trafikte ölüm ve sakatlıkla “hayır” demek için bir dizi etkinlik gerçekleştirdiklerine işaret ederek, trafikteki sorunların ancak bilimle çözülebileceğini kaydetti.

Okullarda bu konuda çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Sevay, 3 yıldır bilimsel projeler yapıp bunları hükümetlere sunduklarını, ancak bugüne kadar bu çabaların yetersiz kaldığını söyledi.

Derneğin kurulmasından bu yana, 120 kişinin daha trafik kazalarında hayatını kaybettiğini, birçok sakatlık yaşandığını ve yılda yaklaşık 40 kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini vurgulayan Sevay, “Biz bu konuda vahim durumdayız, dünya bunu çözmüşken biz hala aynı yerdeyiz” dedi.

Bugünkü ziyaretlerinin amacının, trafik kazalarının önlemesi konusunda çözüm önerileri sunmak olduğunu ifade eden Sevay, trafikte somut ve kararlı adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Sevay, bilinçli olunmaması halinde, trafikte ödenecek bedelin çok daha ağır olacağına işaret ederek,  trafik konusunda birliktelik çağrısı yaptı.

CABACABA

Trafik kazasında kızını kaybeden İnci Ergüler Cabacaba da kabulde yaptığı konuşmada, hastalık da olsa, trafik kazası da olsa tüm ölümlerin önemli ve acı olduğunu, ancak trafik kazasında ölümlerin kader olmadığını söyledi.

TRAKAYAD olarak, trafik konusunda birçok kez bilimsel projeler hazırlayarak, yetkililere önerilerini sunduklarını, ancak bu güne kadar bir yere varamadıklarını kaydetti.

Bir anne olarak Siber’in kendilerine yardımcı olacağına inanç belirten Cabacaba, trafikte yaşanan adaletsizliğe ve sistemsizliğe artık dur demek gerektiğini, Siber’in de kendilerine öncü olmasını istediklerini dile getirdi.

Cababcaba, Siber’den gerekli yasaların geçirilmesi için yardım istedi.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber de, evlat acısının en büyük acı olduğunu vurgulayarak, sivil toplum örgütlerinin önerilerinin kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Trafikteki sorunların sadece devletin üzerine düşenleri yerine getirmesiyle mümkün olamayacağını ifade eden Siber, sorunların birey-devlet işbirliğiyle çözülebileceğine dikkat çekti.

Yol güvenliği tam yapılsa, devlet tarafından trafik kuralları tam uygulansa bile, bireylere düşen sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde trafikte yine çok canlar kaybedileceğini belirten Siber,  bilinçsizlik, eğitimsizlik ve saygısızlığın trafik kazalarında önemli rol oynadığını vurguladı.

“Eğer biz bunların ikisini bir arada yapamazsak trafikteki sorunlara çözüm bulamayacağız” diyen Siber, görevi devraldıktan sonra trafik konusundaki yasaların bir bakanlığa bağlandığını anımsattı.

Siber, 2 ay önce Meclis Başkanlığı olarak Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bir yazı yazdıklarını  ve ülkede trafik kazarlında yaşanan artışın nedenlerinin araştırılmasını istediklerini anlatarak, kendilerinin bu konuda üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Özellikle sağlık ve trafik gibi konularda beklenmeden, bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Siber, bu konuların el ve gönül birliğiyle çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Trafik konusunda başarısızlıkların nedenlerinin araştırılması gerektiğini söyleyen Siber, bunun çok yönlü tartışılması gereken bir konu olduğunu belirtti.

Yolların teknik ve mühendislik açısından araştırılarak, yapılması gerekenler konusunda takipçi olacaklarını söyleyen Siber, “Toplumdaki duyarlılık, hassasiyet ve sorgulamanın hep yüksek olması lazım ki, trafikte sıfır ölümü yakalayalım” dedi.

Konuşmalar sonunda Sevay, Siber’e hazırladıkları çözüm önerilerini takdim etti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.