1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TRAFİKTE BÜYÜK TEHLİKE
TRAFİKTE BÜYÜK TEHLİKE

TRAFİKTE BÜYÜK TEHLİKE

Elimizden düşürmüyoruz;

A+A-

Trafik kazalarına karşı mücadele etmek ve toplum bilincini artırmak amacıyla kurulan derneklerin başkanları, araç kullanırken akıllı cep telefonlarıyla mesajlaşmanın hızla yayıldığına dikkat çekti

Trafik uzmanları, sürücülerin seyir haldeyken akıllı telefonlarıyla ‘yazışmalarının’ trafikte kazalara sebebiyet veren oluşan yeni tehlike olduğuna dikkat çekti.

Sorumsuz sürücülerin akıllı telefonları ile yazışmalarının trafikte çok ciddi bir tehlike yarattığına işaret eden uzmanlar, çağdaş ülkelerde olduğu gibi seyir haldeyken cep telefonu kullanımına verilecek cezanın ülkemizde de caydırıcı hale getirilmesi çağrısında bulundu.

Uzmanlar, trafikte sürücülerin seyir halindeyken akıllı telefonları aracılığı ile ‘Facebook’, ‘Twitter’, “WhatsApp” gibi paylaşım platformlarında ileti yazmaları veya online olan arkadaşları ile yazışmalarının günümüzde hızla yayılmasının ciddi trafik kazalarına yol açtığını savundu.

Uzmanlar, sürücünün, seyir halindeyken cep telefonunda yazışmasının dikkatinin dağılmasına ve kazaya neden olup, istenmeyen ölümlere yol açacağını belirterek, önlem almayan yetkililerin, kurallara uymayanlar kadar sorumlu olacaklarını iddia etti.



Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı ve Trafikte Kazasız Yaşam Derneği (TRAKAYAD) Başkanı Hüseyin Sevay, trafikte cep telefonunda yazışmanın, konuşmaktan çok daha tehlikeli olduğunu vurguladı.



Avcı, İngiltere’de yaya geçidinde yürüyen yayaların telefonda mesaj yazarak yürümesinin dahi yasaklandığına işaret ederek, yetkililerin toplumsal duyarlılığına işaret etti.

Cep telefonu elimizden düşmüyor

Ülkemizde polisin yaptığı trafik denetimi incelendiği zaman, sürücüler ‘aşırı süratten’ sonra en çok cep telefonu ile konuşarak kural ihlali yapıyor.

Haftalık trafik kontrollerinde, seyir halindeyken cep telefonu ile konuşmak süratten sonra trafikte en çok işlenen suç olarak kayıtlara geçti.

Ülke genelinde polisin yaptığı ve basına açıkladığı rutin kontrolde yılbaşından bugüne trafikte kural ihlali yapan 12 bin 420 sürücüye ceza yazıldı.

Ocak ayından bugüne ceza yazılan sürücülerin yüzde 22.2’sine denk gelen 2 bin 760 kişi, seyir haldeyken “cep telefonuyla konuştuğu” için rapor edildi.

Sevay: Yeni tehlike mesajlaşmak

Trafikte Kazasız Yaşam Derneği (TRAKAYAD) Başkanı Hüseyin Sevay, trafikte oluşan yeni tehlikelerden birinin seyir halindeyken akıllı telefonların kullanılması olduğunu belirtti.

Sevay, “Sürücülerin kendilerini bekleyen tehlike konusunda bilinçlenmeleri ve düşünmeleri gerekir. Kendimizi, sevdiklerimizi ve trafikte olan herkesi korumamız açısından, seyir haldeyken cep telefonu ile konuşmamalı ve yazışmamalıyız. Hata olduğunu bildiğimiz şeyler ısrarla yapmaktan vazgeçmeliyiz” dedi.

Cep telefonunu kulağa götürerek yapılan konuşma ile hoparlörü açarak yapılan konuşma arasında herhangi bir fark bulunmadığını belirten Sevay, her ikisinin de kaza olasılığını dört kat artırdığına dikkat çekti.

Sevay, “Sürücünün dikkatini yoldan ayırmasına sebep olabilecek, mesaj yazma veya okuma gibi bir uğraş ise trafikte çarpışma olasılığını daha da artıracaktır” uyarısında bulundu.

Çağdaş ülkelerde ciddi bir suç

Hüseyin Sevay, çağdaş ülkelerde seyir halindeyken telefon kullanmanın ciddi bir suç sayıldığını, cezasının ise çok ağır olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:



“İngiltere’de cep telefonu kullanmanın cezası minimum 100 sterlin ve üç ceza puanıdır. Ayrıca sürücü mahkemeye sevk edilebilir, iki yıla kadar ehliyeti alınabilir ve bin sterline kadar ceza verilebilir. Otobüs veya tehlikeli madde taşıyan şoförlerin bu ihlali yapması halinde ise 2 bin 500 sterline kadar para cezası veriliyor. Bu ihlalin ne kadar ciddi olduğu cezalar ile görülmektedir.”

Ülkemizde de bu suça verilecek cezaların daha da caydırıcı hale getirilmesi gerektiğini savunan Sevay, trafikte güvenliğin sağlanması için halkın sürekli bilgilendirilmesinin önemini vurguladı.

Sevay ayrıca, ceza uygulamanın tek başına yeterli olmadığını, denetimlerin artırılması, eğitimlerin ve uyarıların da yaygınlaştırılması gerektiğini anlattı.

Avcı: Mesaj yazmak konuşmaktan çok daha tehlikeli

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı da araç kullanırken mesaj yazmanın, cep telefonunda konuşmaktan çok daha tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, “Sürücünün dikkatinin dağılması bir kazayı ve istenmeyen ölümleri meydana getirebilir” dedi.



Avcı, dünyada yapılan araştırmalara göre cep telefonu ile konuşmanın, alkollü araç sürmekten daha tehlikeli olduğunun iddia edildiğini belirtti.

Ocak ayından bugüne 2 bin 139 sürücünün seyir haldeyken “cep telefonuyla konuştuğu için” rapor edildiğine dikkat çeken Avcı, “Bu rakam yüksektir. Polis, şehir içinde bir köşede 12 saat gözlem yapsa, bu rakamın patlama yapacağı aşikardır” şeklinde konuştu.

Avcı, “Ülkemizde akıllı telefonlar yaygınlaştıktan sonra, internet ağı bulunan bu telefonlarla sürücülerin yazıştıklarına şahit oluyoruz. Bu alışkanlık hızla yayılıyor. Sürücü, dikkatini ve konsantrasyonunu cep telefonuna veriyor. Seyir haldeyken yazışmak daha da tehlikelidir. İngiltere’de yaya geçidinde yürüyen yayanın dahi mesaj yazarak yürümesi yakalanmıştır” dedi.

Mehmet Avcı, teknolojik olarak telefonda yapılan bu tür yazışma ve konuşmaların kaza anında yapılıp yapılmadığının tespit edilip, mahkemede sürücü aleyhine delil olarak kullanılabildiğini de sözlerine ekledi
.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.