1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TRAFİKTE FARKINDALIK İSTEDİLER
TRAFİKTE FARKINDALIK İSTEDİLER

TRAFİKTE FARKINDALIK İSTEDİLER

Trafik kazasında yaşamını yitiren Tahsin Akiner’in ailesi, sürücü hataları nedeniyle artan ölümlü trafik kazalarını duydukça kahrolduklarını söyledi

A+A-

Girne-Güzelyurt anayolunda 14 Haziran 2013 tarihinde meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden 32 yaşındaki motosiklet sürücüsü Tahsin Akiner’in ailesi, sürücü hataları nedeniyle artan ölümlü kazaları duydukça kahrolduklarını belirterek, tüm sürücülerden trafikte farkındalık sahibi olmalarını istedi.

İkiz çocuk babası Akiner’in eşi Pembe ve ablası Güliz Başaraner, Tahsin’in yokluğuna alışamadıklarını söyledi. Ülkede son zamanlarda sürücü hataları nedeniyle artan ölümlü trafik kazalarını duyunca kahrolduklarını anlatan acılı aile, başta direksiyon başına geçenler olmak üzere, halka ve yetkililere çağrıda bulundu.

Tahsin Akiner’in eşi Pembe Akiner, sürüş ehliyeti sürecinde verilen eğitimin yeniden gözden geçirilmesini isteyerek, ehliyet alma sürecinde ve sonrasında da denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini savundu.

Pembe Akiner, KKTC’de ehliyet almak isteyen yabancıların, geldikleri ülkede ceza alıp almadıklarının kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, ehliyet verilmesinin zorlaştırılmasını istedi.

Araba ve büyük araçların motosikletlilere hiç saygı göstermediğini söyleyen Akiner, araç sürücülerinin anayolda motosikleti görmelerine rağmen tali yollarda ve anayollarda önlerini tıkayarak giriş-çıkış yaptıklarını ileri sürdü. Akiner, bu nedenle son birkaç ay içerisinde Girne Bölgesi’nde motosiklet kazalarında yaralanmaların ve ölümlerin arttığını ifade etti.

Akiner, “Eşim satılığa koyduğu motorla olay günü arabasına parça almaya gidiyordu. Hırdavatçıyı geçen kamyonet anayolda U dönüşü yapmak istedi ve eşimin önünü kapadı. Eşim frene bile basamadı” dedi.

Başaraner: Cezalar artırılmalı
Pembe Akiner’in ablası Güliz Başaraner ise İngiltere’de şoförlerin okul aracını gördüğünde dahi yol verdiğini ancak ülkemizde bazı şoförlerin ambulans hastaneye yetişmeye çalışırken peşine düşüp ambulansla bile yarıştığını dile getirdi.

Güliz Başaraner, ülkemizde yaşayanların eğitimler ve seminerler ile trafik konusunda bilinçlendirebileceğini ancak ülkeye gelen kontrolsüz nüfus nedeniyle bunun çok zor olduğunu savundu.

Başaraner, trafik cezalarının yeniden gözden geçirilip, ağır para ve hapislik cezaları getirilmesiyle insanların direksiyon başına geçince daha dikkatli olacaklarını anlattı. Araç kullananların seyahat esnasında akıllı telefondan internete girdiğinden yakınan Başaraner, bu davranışın dikkati dağıtarak kazaya davetiye çıkardığını ifade etti.

“Çocuklar babasız büyümesin”
Güliz Başaraner ve Pembe Akiner, artan ölümlü trafik kazalarını önlemek için çalışmalara başlayacaklarını ve bu konuda farkındalık yaratmak istediklerini söyledi. Gelin-görümce ortak bir açıklama yaparak, “Bizim yaşadıklarımızı başkaları yaşamasın. Çocuklar annesiz, babasız ve kardeşsiz büyümesin. Kimse evlat, kardeş, dost ve akraba acısı çekmesin. Bunların yaşanmasını istemiyorsak, direksiyon başına geçenler, dikkatini toplasın. Ehliyeti olmayanlar araç kullanmasın. Ehliyeti olmayanlar, polise ihbar edilsin. Bu yönde başlatılacak çalışmalara herkes destek versin” dedi.

“Yabancılar için araştırma yapılıyor”
Özbek Şoför Okulu Direktörü Sedar Özbekoğlu da yabancıların ülkede araç kullanması için ilgili kurumlar aracılığıyla ülkelerinde araştırılma yapıldığını söyledi.

Serdar Özbekoğlu, TC sürüş ehliyetiyle araç kullanmak isteyenler için TC Elçiliğine, diğer yabancılar için ise Dışişleri Bakanlığı’na yazı gönderildiğini ve onay alınması gerektiğini ifade etti.

Özbekoğlu, KKTC ehliyeti almak isteyen yabancılar için ülkelerinde ehliyetlerine el konulup konulmadığı konusunda araştırılma yapılmadığını ancak ehliyet alma formunda “Mahkeme sizi sürüş ehliyeti sahibi olma ve alma hakkında mahrum etti mi? diye bir madde bulunduğunu aktardı ve bu maddenin birinci madde olduğuna dikkat çekti.

Özbekoğlu, ülkemizde ehliyet alma koşullarının AB üyesi olan Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile aynı olduğunu vurguladı. Değişmesi gerekenin ehliyet alma süreci değil, insanların trafiğe olan bakış açısı olduğunu anlatan  Özbekoğlu, “İnsanlar kuralları ehliyeti almak için uygular, ehliyeti cebine koyunca kurallara uymaz” diyerek, herkesin  ehliyeti almak için öğrendiği trafik kurallarına uyması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.