1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TRAFİKTEKİ YETKİLER ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NDA TOPLANIYOR
TRAFİKTEKİ YETKİLER ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NDA TOPLANIYOR

TRAFİKTEKİ YETKİLER ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NDA TOPLANIYOR

Trafikle ilgili yetkiler Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı altında toplanıyor. Ceza Yasası'nda ise ölüm cezası kaldırılıyor; cinsel suçlarla ilgili çağdaş düzenlemeler getiriliyor.

A+A-

MECLİS HUKUK KOMİTESİ İKİ YASA TASARISI VE BİR YASA ÖNERİSİYLE İLGİLİ GENEL GÖRÜŞMESİNİ TAMAMLADI

TRAFİKTEKİ YETKİLER ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NDA TOPLANIYOR

CEZA (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ’YLE ÖLÜM CEZASI KALDIRILIYOR; CİNSEL SUÇLAR ALANINDA MODERN HUKUK DEVLETLERİNİN ÇOK GERİSİNDE KALAN HÜKÜMLER KALDIRILIYOR VE/VEYA DEĞİŞTİRİLİYOR

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi, “Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”, “1974 Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ve “Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi” üzerinde yaptığı genel görüşmesini tamamladı.

Meclis’ten verilen bilgiye göre, Cumhuriyet Meclisi, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi toplantısı bugün CTP Milletvekili Tufan Erhürman başkanlığında yapıldı.

Komite toplantısına davetli olarak İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan Bakanlık Müsteşarı Suat Yeldener, KKTC Başsavcılığı’ndan Mahmut Atakara, CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya, Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı Başkanı Av. Emine Çolak, Faika Deniz Paşa -YKP/FEM, Ömür Yılmaz, Öncel Polili, Mine Atlı-KAYAD, Aslı Murat- FEMA ve Filiz Bilen katıldı.
 
Komite toplantısına UBP Milletvekili Ali Pilli, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe Kürşat, DP Milletvekili Fikri Ataoğlu katılırken, DP Milletvekili Hüseyin Alanlı ile UBP Milletvekili İzlem Gürçağ katılmadı.

Açıklamada, Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin; CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman, CTP-BG Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe ve CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya’dan geldiği belirtildi.

TRAFİKLE İLGİLİ BİRİMLER ULAŞTIRMA BAKANLIĞI ALTINDA TOPLANIYOR

Hukuk ve Siyasi İşler Komitesinin görüştüğü, Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, 1974 Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Sibel Siber hükümeti dönemindeki bakanlar kurulu kararıyla, Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı altındaki trafikle ilgili tüm birimlerin, tek çatı altında toplanarak var olan yetki karmaşasına son verilmesini sağlamayı amaçlıyor.

Yasayla, Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) Yasası, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı altına alınacak.

CEZA (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ.. ÖLÜM CEZASI KALDIRILIYOR

Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’yle, İngiliz Sömürge İdaresi döneminde yürürlüğe giren Fasıl 154 Ceza Yasası’nda modern hukuk devletlerinde insan haklarına uygun düzenlemeler yapılarak, ölüm cezası kaldırılıyor.

Ölüm cezasının esas yasadan çıkarılmasıyla bağlantılı olarak, ölüm cezasına tabi suçlar, ölüm cezası ile ilgili kısımları çıkarılmak üzere, Esas Yasa’daki orijinal metne bağlı kalınarak, yeniden düzenlendi.

CİNSEL SUÇLARLA İLGİLİ HÜKÜMLER

Öneri, ayrıca, Fasıl 154 Ceza Yasası’nın cinsel suçlar alanında modern hukuk devletlerinde ulaşılan seviyenin çok gerisinde kalan hükümlerini de kaldırıyor ve/veya değiştiriyor.

Yasa önerisinin gerekçesinde bu konuda şu ifadeler yer alıyor:

“Her şeyden önce, günümüzde bu suçların, modern hukuk devletlerinde, ‘ahlaka’ değil, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenmiş cinsel nitelikli suçlar olarak kabul edilmelerinden hareketle, Fasıl 154 Ceza Yasası’nın Dördüncü Kısmının Üçüncü Bölümü’nün başlığı ‘Cinsel Nitelikli Suçlar’ olarak değiştirilmiştir. Ayrıca bu suçların mağdurlarının yalnızca kadınlar olabileceğine ilişkin çağ dışı yaklaşım terk edilmiş ve cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği ve cinsiyeti ne olursa olsun her insanın bu suçların mağduru olabileceğini kabul eden bir yaklaşım benimsenmiştir.

Buna ek olarak, bu bölümdeki hükümler modern hukuk devletlerindeki uygulamalar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı doğrultusunda yeniden düzenlenmiştir.

DOĞAYA AYKIRI CİNSEL İLİŞKİ SUÇU KALDIRILIYOR

Bu bağlamda, ‘doğaya aykırı cinsel ilişki’ suçu kaldırılmış, kişilerin cinsel yönelimlerinden, cinsiyet kimliklerinden veya cinsiyetlerinden dolayı ayrımcılığa uğramasını, işlenen fiillerle mağdur edilmesini önlemeye yönelik düzenlemeler getirilmiştir.

Benzer biçimde, çocukların ve zihinsel engellilerin cinsel nitelikli suçlarla mağdur edilmesi halinde uygulanacak cezalar artırılmış ve bu sosyal gruplar cinsel nitelikli suçlara karşı daha yoğun bir koruma kalkanına sahip kılınmıştır.

Kadınlara karşı cinsel şiddetle ilgili hükümlerde de değişiklikler yapılmış ve günümüzde maalesef hala yoğun biçimde etkili olan bu soruna Ceza Hukuku araçları kullanılarak çözümler üretilmeye çalışılmıştır.

Öneriyle birlikte ülkemizde fuhuş konusunda ortaya çıkan adaletsiz uygulamaları gidermesi hedeflenen yeni düzenlemeler getirilmiş ve bu konuda yasa dışı faaliyet gösterenlerin çarptırılacakları cezalar belirginleştirilerek artırılmıştır.

Önerinin temel amacı, Fasıl 154 Ceza Yasası’nın günümüzde kabul edilen insan hakları seviyesinin altında kalan bazı hükümlerinin modern hukuk devletlerinde ve uluslararası insan hakları belgelerinde yer alan düzenlemelere koşut bir içeriğe sahip olmalarını sağlayacak şekilde düzenlenmesidir.”

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.