1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TRODOS’TA BÜYÜK FELAKET
TRODOS’TA BÜYÜK FELAKET

TRODOS’TA BÜYÜK FELAKET

Trodos’ta büyük felaket

A+A-

SÖNDÜRÜLEMEDİ: Kıbrıs’ın güneyinde Trodos’un eteklerinde önceki gün başlayan yangın dün de ilerleyerek devam etti. Güney’de yangının söndürülebilmesi için seferberlik ilan edildi. Yangına 14 uçak ve helikopter ile havadan 56 itfaiye aracı ve arazözle karadan müdahale ediliyor

GÜNEYDEN YARDIMA RET: Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün Rum lider Anastasiadis’i arayarak “Trodos’taki yangını beraber söndürelim. Tüm imkanlarımızı seferber etmeye hazırız” dedi. Anastasiadis ise “gerek yok teşekkür ederim” diyerek cevap verdi

Trodos eteklerinde Pazar günü sabah saatlerinde bağlayan yangın, Rum İtfaiyesi’nin İsrail, Yunanistan ve İngiliz üslerinden aldığı yangın söndürme uçak ve helikopter desteğine rağmen bir türlü kontrol altına alınamadı.  Yangına havadan ve karadan aralıksız olarak müdahale ediliyor.
Yangının Ay Theodoro’dan Spilia’ya kadarki bölgeye yayıldığı ve meskûn bölgeleri tehdit ettiği, Kurdali ve Spilia köylerinin de tedbir amaçlı boşaltıldığı da bildirildi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anatasiadis, “tamiri imkansız hasara yol açan yangının ne zaman söndürülebileceğinin bilinemediğine” vurgu yaptı.

Rum Yönetimi durumu yerinde görmek için Galata köyüne giden Başkanı Nikos Anastasiadis, Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’la toplantı yaptı. Toplantıya Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris, Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, Rum Polis Genel Müdürü, İtfaiye Teşkilatı Müdürü, Orman Dairesi Müdürü, RMMO komutanı, İsrail Büyükelçisi ve diğer bürokratlar katıldı.

Anastasiadis, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, yangının tamiri imkansız zarara neden olduğunu vurguladı ve söndürme çalışmalarına destek vermek üzere gün içerisinde Yunanistan’dan Super Puma tipi helikopter daha geleceğini açıkladı.

Akıncı’dan yardım teklifi

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın telefonla kendisini arayarak yardım teklif ettiğini de açıklayan Anastaiadis, teklifi için teşekkür ettiği Akıncı’ya, halen Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs’tan söndürme çalışmalarına katılan çok sayıda ekip bulunduğu cevabını verdi.

Bir soruya karşılık Anastasiadis, “Herkes yangınla canla başla mücadele ediyor ancak ne zaman söndürülebileceğini kimse bilmiyor” dedi.

14 hava aracı, 56 itfaiye aracı

Söndürme çalışmalarına Baf’taki başka bir yangına müdahale için İsrail’den gelen üç ve bu sabah Yunanistan’dan gelen iki uçak da dahil 14 hava aracı (uçak ve helikopter) havadan müdahale ediyor. 56 itfaiye aracı ve arazöz ile Orman Dairesi’ne bağlı itfaiye birimi ile Sivil Savunma teşkilatından 214 görevli de çalışmalarını karadan sürdürüyor.

Hava araçları gün batımından çalışmalarına ara verirken karadan yürütülen çabalar aralıksız olarak devam ediyor.

5 yaralı var

Önceki gece biri ağır olmak üzere iki itfaiyecinin yaralanmasının ardından,  dün akşam 17.30’da meydana gelen Tanker kazasında 3 kişinin daha yaralandığı, ancak henüz durumlarıyla ilgili bilgi bulunmadığı ifade edildi.

Bu arada Rum Yönetimi’nin yangınla mücadeleye destek için Avrupa Sivil Koruma Mekanizması’na başvurduğu ancak henüz yanıt alınmadığı haber veriliyor.

RMMO alarmda

Rum haber kaynaklarının geçtiği flaş habere göre yangı, RMMO’nun mühimmat depolarının bulunduğu Ciberunda köyünün bir kilometre yakınına kadar yaklaştı. RMMO’nun alarma geçtiği ve askeri kaynakların ciddi kaygı belirttiği de vurgulanıyor

Güzelyurt ve Lefke dumana boğuldu

Yangın nedeniyle, KKTC’de de Güzelyurt ve Lefke arasındaki Trodos’a yakın köyler dün sabah saatlerinde duman altında kaldı. Duman, sabah rüzgarın denizden esmeye başlamasıyla dağıldı.

Havadis

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.