1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TROYKA ADADA
TROYKA ADADA

TROYKA ADADA

Troyka heyetinin, dün adadaki temaslarına başladığı ve gelir gelmez, Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) kurumlarının özelleştirilmesini masaya yatırdığı bildirildi.

A+A-

GELİR GELMEZ ÖZELLEŞTİRMELERİ MASAYA KOYDULAR

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) oluşan Troyka heyetinin, dün adadaki temaslarına başladığı ve gelir gelmez, Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) kurumlarının özelleştirilmesini masaya yatırdığı bildirildi.

Politis gazetesi “Takvim İstiyorlar” başlığıyla aktardığı haberinde, Troyka’nın Rum Yönetimi’nden, ekonomik sıkıntılardan kurtulması için ilk adım olarak, Rum Elektrik İdaresi (AİK), Rum Telekomünikasyon İdaresi (CYTA) ve Rum Limanlar İdaresi’nin özelleştirilmesini istediğini yazdı.

Gazete, Troyka’nın dün gerçekleştirdiği temaslar çerçevesinde, Rum Yönetimi’nden, karşılıklı anlayış memorandumunun öngördüğü gibi Kasım sonuna kadar değil, kendileri temasları tamamlanıp adadan ayrılmadan özelleştirmelerle ilgili planları hazırlaması talebinde bulunduğunu kaydetti.

KİT’lerin özelleştirilmesiyle ilgili bu planların hedefinin, 2016 yılı sonuna kadar 1 milyar Euro, 2018 yılına kadar da 400 milyon Euro tasarruf edilmesi olduğunu belirten gazete, Rum Yönetimi’nin bu koşulları kabul etmek durumunda olduğunu ve artık geriye sadece, bu konuyla ilgili “siyasi karar alınmasının” kaldığını yazdı.

Rum Hükümeti’nin bu konuyla ilgili hiçbir hazırlığının bulunmadığını ve daha geçtiğimiz günlerde, “PricewaterhouseCoopers” (PwC) adlı şirketle özelleştirmelerin ileriye götürülmesi için danışmanlık hizmeti sağlaması konusunda anlaşma imzaladığını belirten gazete, PwC’nin raporunun hazır olduğunu, ancak siyasi karar alınmadığı için harekete geçilemediğini aktardı.

Gazete, Troyka’nın bugünkü temasları çerçevesinde Rum Sayıştay Hristalla Yorgacis ile görüşmesinin ve Rum Meclisi’nde temaslarda bulunmasının beklendiğini yazdı.

DAHA İLK GÜNDEN DERİN KONULARA GİRDİLER

Gazete devamla, Troyka’nın daha ilk günden, derin konulara girdiğini ve en zor meselenin, finans sektörü ile reformlar/köklü değişiklikler olduğunu belirtti.

Troyka’nın Rum ekonomisiyle ilgili ikinci değerlendirmesinin dün, Rum Maliye Bakanlığı’nda, Rum Maliye Bakanı Haris Georgiadis ve Rum Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis ile yaptığı görüşmeyle resmen başladığını yazan gazete, bugünkü temaslarını ise Rum Merkez Bankası’nda ve Programlama Ofisi’nde sürdüreceğini kaydetti.

Gazete, Troyka’nın dünkü temaslarında, kısıtlayıcı tedbirlerin uygulanması, kooperatif bankalarının sermayelerinin yeniden yapılandırılmasında kaydedilen ilerleme, bankacılık sistemine olan güvenin yeniden kazanılması, Rum Merkez Bankası’nın faaliyetleri ve Mali Ombudsman’ın yetkilerinin artırılması konularını ele aldığını yazdı.

“TROYKA BÜTÇENİN ONAYLANMASININ HIZLANDIRILMASINI MI, YOKSA BAŞKA BİR ŞEYİ Mİ İSTİYOR?”

Gazete, yukarıdaki başlıkla devam ettirdiği haberinde de, Troyka’nın bugün, Rum Meclisi’nde kapalı kapılar ardında görüşme yapacağını ve 2014 yılı bütçesinin onaylanmasının hızlandırılmasını isteyeceğini, ancak bütçe onaylanmadan önce de, Rum Yönetimi’nin bütçe üzerinde, Troyka’nın talepleri zemininde herhangi bir değişiklik yapılıp yapılamayacağı konusunda ağzını arayacağını aktardı.

Simerini gazetesi ise, Troyka’nın Rum Yönetimi için İngiliz modelini uygun gördüğünü ve çalışmalarını bu zeminde sürdüreceğini yazdı.

Haberde, Troyka’nın Maliye Bakanlığı’ndaki dünkü temaslarında, Rum ekonomisiyle ilgili “sınav üstüne sınav” yaptığı belirtildi.

TAK

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.