1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “TÜM BAŞLIKLARDA ÖNERİ SUNULMAZSA AL-VER SÜRECİNE GEÇİLEMEZ”
“TÜM BAŞLIKLARDA ÖNERİ SUNULMAZSA AL-VER SÜRECİNE GEÇİLEMEZ”

“TÜM BAŞLIKLARDA ÖNERİ SUNULMAZSA AL-VER SÜRECİNE GEÇİLEMEZ”

Kıbrıs Türk tarafı AB’ye “kırmızı ışık yaktı” iddiası;

A+A-

KIBRIS TÜRK TARAFI AB’YE “KIRMIZI IŞIK YAKTI” İDDİASI

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde gerçekleştirdikleri görüşmenin gergin bir havada geçtiği ve Kıbrıs Türk tarafının, AB’nin müzakerelere etkin katılımını kabul etmediği iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi: “AB’ye Kırmızı Işık Yaktı – Eroğlu AB Katılımını Görüşmüyor – Müzakereler İp Üstünde – AB’den Bahsedildiğini Duymak İstemiyor” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Kıbrıs Türk tarafının, müzakerelerin tüm başlıklarında öneriler sunulmadan, al-ver sürecine geçilmesini istediğini ve AB’nin müdahil olmasını da reddettiğini iddia etti.

Gazete, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün BM nezdinde gerçekleştirdikleri görüşmenin gergin bir ortamda geçtiğini ve yaklaşık üç saat süren görüşmenin iki saatinin ana konusunun, tüm başlıklarda tezlerin sunulması konusu olduğunu yazdı.

Görüşmenin ilk iki saatlik bölümünde Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Eroğlu’nu “Kıbrıs sorununun tüm başlıklarının görüşülmesi gerektiğine ikna etmeye çalıştığını” iddia eden gazete, Anastasiadis’in “toprak, mülkiyet, güvenlik ve yerleşikler (TC kökenli vatandaşlar) konularına özellikle değinerek, eğer tüm başlıklarda öneriler sunulmazsa, bir sonraki aşama olan al-ver sürecine geçilemeyeceğini vurguladığını” yazdı.

Habere göre Anastasiadis, şu anki mevcut aşamayı “Ağustos ayına kadar çalışmaya ve bitirmeye hazır olduğunu” da vurguladı.

Gazete, Eroğlu’nun ise “özellikle toprak konusunda, Cenevre’de öneriler sunduğunu” belirttiğini ve Eroğlu’nun bu ifadesiyle “büyük olasılıkla Hristofyas’la BM Genel Sekreteriyle yapılan görüşmeyi kastettiğini” savundu.

GÖRÜŞME GENEL GÖRÜŞLERİN SUNULMASIYLA BAŞLADI

Gazete, görüşmenin genel görüşlerin sunulmasıyla başladığını ve ilk olarak söz alan Anastasiadis’in teknik komiteler ve Güney Yaratıcı Önlemlere (GYÖ) değindiğini belirtirken, Eroğlu’nun ise 15 sayfalık bir metin okuduğunu belirtti ve görüşmelerin devamında çoğunlukla Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Kudret Özersay’ın söz aldığını iddia etti.

Kıbrıs Türk tarafının sürekli 2008-2012 uzlaşı noktalarına atıfta bulunduğunu, Anastasiadis’in ise “Eroğlu’nun sunduğu tezlerin bu uzlaşı noktalarının dışında kaldığını ve uzlaşıların çoğunun Kıbrıs Türk tarafını ilgilendiren konularda (Yönetim) olduğunu” söylediğini yazan gazete, Anastasiadis’in ayrıca teknik komitelerin yeniden aktif hale getirilmesi ve yeni dört komite kurulmasını önerdiğini de vurguladı.

YENİ DÖRT TEKNİK KOMİTE ÖNERİSİ

Habere göre Anastasiadis, sanayi ve ticaret örgütlerinin katılacakları Sanayi ve Ticaret Komitesi, Sendikal Örgütler komitesi, Yeniden İnşa ve Yerleşme Komitesi ile başkanlığını, AB Komisyonu Başkanı’nın temsilcisi  Pietter Van Nuffel’in yapacağı AB Komitesi’nin kurulması önerilerini gündeme getirdi.

Eroğlu’nun ise, ilk iki komite konusunda “yetkililerle (odalar ve sendikalarla) görüştükten sonra yanıt vereceğini belirtirken Yeniden İnşa ve Yerleşme Komitesi kurulmasını ise, “toprak konusunda ilerleme sağladığımız zaman bakarız” yanıtıyla reddettiğini savundu.

Gazete, Eroğlu ayrıca, AB komitesi kurulmasını da reddettiğini, bunun üzerine Anastasiadis’in Eroğlu’na, bu komitenin başına Nuffel’den başka birinin mi getirilmesini tercih edeceği sorusunu yönelttiğini ancak Eroğlu’nun “bir şey söylemekten kaçındığını” iddia etti.

Habere göre Anastasiadis, “Kıbrıs’ın AB’de ikinci sınıf ülke olma niyeti olmadığını ve görüşülmekte olan maddelerin AB normlarıyla uyumlu olması gerektiğini” belirtti ve 95 bin Kıbrıslı Türk’ün “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kimlik ve pasaportlarına sahip olmaları sebebiyle hali hazırda AB vatandaşı olduklarını” öne sürdü.

Gazete, görüşmede GYÖ’lere genel anlamda değinildiğini ve Kıbrıs Rum tarafının görüşmede, “Kıbrıs Türk tarafı bir önleme onay vermediğinde sürecin ilerlemesinin çok zor olduğu” değerlendirmesinde bulunduğunu yazdı.

Gazete, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun görüşme sonrası açıklamalarını ise “Yönetimde De Fikir Ayrılığı” başlığında yansıttı.

Politis gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “Kapalı Kartlarla Al-Ver İstiyor – Başkan Eroğlu’ndan Tüm Başlıklarla Tezler İstedi – Üçüncü Aşama Avı – Kıbrıs Türk Tarafının Tüm Başlıklardaki Tezleri Olmaksızın Al-Vere Geçmeyiz” başlıkları altında manşetten ve iç sayfalarından verdi.

Gazete, Eroğlu-Anastasiadis arasında dün üç saatten fazla süren görüşmede Anastasiadis’in Kıbrıs Türk tarafından, tüm başlıklara ilişkin tezlerini sunmasını istediğini ve dört yeni komite kurulmasını önerdiğini yazdı.

Anastasiadis’in görüşmede, müzakere sürecinde al-ver aşamasına geçilebilmesi için Kıbrıs Türk tarafının tüm başlıklara ilişkin tezlerini sunması gerektiğini vurguladığın yazan gazete, Eroğlu’nun ise “Dimitris Hristofyas ile Mehmet Ali Talat arasında 2008’e kadar sürdürülen görüşmelerde kaydedilen uzlaşılar başlangıç noktası alınarak sürecin hızlandırılmasını ve yol haritası belirlenerek al-ver sürecine geçilmesini önerdiğini” iddia etti.

Habere göre Anastasiadis ise, “Kıbrıs Türk tarafının tezlerinin  11 Şubat ortak açıklamasıyla uyuşmadığı ve Kıbrıs Türk tarafı toprak ve garantileri görüşmeyi reddettiği andan itibaren, uzlaşı belgesinin söz konusu olamayacağını” söyleyerek karşı çıktı.

Anastasiadis ayrıca, Kıbrıs Rum tarafının tüm konulara ve başlıklara ilişkin tezlerini sunmaya hazır olduğunu ve Kıbrıs Türk tarafının da aynısını yapması durumunda, al-ver sürecine geçişe imkan tanıyacak ve Anastasiadis-Eroğlu uzlaşı noktaları olarak adlandırılabilecek uzlaşıların olup olmadığının tespit edilebileceğini öne sürdü.

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in dün görüşmeden sonra yaptığı açıklamada yer alan “iki liderin tüm özlü konularda öneriler sunmaya devam etme konusunda uzlaştıkları” ifadesiyle de, şu anda görüşülmekte olan konularla, görüşülmemiş konularda öneriler sunulmasında varılan anlaşmaya değinilmekte olduğunu yazdı.

Gazete ayrıca, Anastasiadis’in dört yeni komite kurulması önerisinde de bulunduğunu ancak Eroğlu’nun bunlardan ikisinin, Yeniden İnşa ve Yerleşim ile AB komitelerinin kurulması önerisini reddettiğini öne sürdü.

Habere göre Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının AB Komisyonu Başkanı’nın temsilcisi Nuffel’le sürekli temas halinde olduğunu ve Kıbrıslı Türklerin AB üyesi olmadıklarını belirtirken, Anastasiadis ise bu görüşe karşılık “95 bin Kıbrıslı Türk’ün Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olmalarından ötürü AB vatandaşı oldukları” yanıtını verdi.

Gazete, tarafların ayrıca, mevcut teknik komitelerin canlandırılması konusunda mutabakata vardıklarını ve Kıbrıs Rum tarafının, atanmaları gereken komite üyelerini önümüzdeki günlerde belirleme taahhüdünde bulunduğunu vurguladı.

“DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK YOK”

Alithia: “Başkan Anastasiadis Eroğlu’na Açıkça İfade Etti: “Öneriler Olmadan Al-Ver Yok” – Yönetim Önerisi Konusunda ‘Alithia’ Doğrulandı” başlıkları altında verdiği haberinde, diğer gazetelerden farklı olarak, Eroğlu’nun açıklamamasına atıfta bulundu ve “dönüşümlü başkanlık önerisinin müzakere masasında olmadığını” iddia etti.

Gazete, güvenilir kaynaklara göre, Kıbrıs Rum tarafının yönetim başlığına ilişkin önerisinin “Kıbrıs Rum başkan ve Kıbrıs Türk başkan yardımcısı” şeklinde olduğunu, bu durumun da Eroğlu’nun tepkisiyle karşılaştığını yazdı.

Haravgi gazetesi haberini: “Toprak Konularda ‘Bir Şey’ Verecekler – Kıbrıs Rum Liderin Notası ‘Önce Anastasiadis-Eroğlu Uzlaşıları Sonra Al-Ver’” başlıkları altında verdi.

Gazete, dünkü görüşmede Anastasiadis’in “toprak konusunda öneri sunmaktan kaçınan” Eroğlu’na “gelin Anastasiadis-Eroğlu uzlaşılarını yapalım, aksi halde hiçbir yere varamayız” dediğini yazdı.

Haberde, Eroğlu’nun “2008-2012 uzlaşılarına değindiğini ancak sunduğu önerilerin bu uzlaşıların dışında kaldığı ve Mülkiyet ve Toprak konuları gibi Kıbrıs Rum tarafını ilgilendiren konular yerine Kıbrıs Türk tarafını ilgilendiren konulara ilişkin olduğu yanıtını aldığı” iddia edildi.

Gazete, Eroğlu’nun  BM Genel Sekreteri’nin 2011 yılında Cenevre’deki açıklamasıyla, toprak konusunda bir çalışma grubu kurulması taahhüdü altına girdiğini ancak bu taahhüdünü “kaldırdığını” öne sürdü.

Haberde, Eroğlu’nun dünkü görüşmede okuduğu 15 sayfalık metinde, müzakerelerin yol haritasına değindiği ve BM Genel Sekreteriyle görüşme yapılması önerisinde bulunduğu ancak BM’nin, müzakerelerde ilerleme ve sonuç olmaması durumunda böyle bir görüşmeyi desteklemediği iddia edildi

Gazete, haberinin devamında, Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Kudret Özersay’ın ise “Toprak konusunda bir şey verebiliriz” ifadesini kullandığını iddia etti.

Gazete, Anastasiadis’in Özersay’ın bu ifadesi üzerine “kızdığını” ve “eğer altı başlık için de tüm öneriler sunulmazsa al-ver sürecine geçmeyecekleri notasını verdiğini” öne sürdü.

Haberde, üç saatlik görüşme sonrasında Buttenheim’in yaptığı açıklamada “iki liderin tüm özlü konularda öneri sunma ve sunmaya devam etme konusunda anlaştıkları” ifadesinin dile getirildiğine dikkat çekildi.      

Simerini gazetesi ise haberini: “Her Şey İki Ayda – Ağustos Ayına Kadar Her Konuda Öneri Sunabiliriz – Teknik Komitelerde Takıldılar – Eroğlu Mr. No’ya Dönüşüyor – Hristofyas’ın Tezlerinden Sapma” başlıkları altında yansıttı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.