1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜM PERSONELİN İŞİNE SON VERİYORLAR!
TÜM PERSONELİN İŞİNE SON VERİYORLAR!

TÜM PERSONELİN İŞİNE SON VERİYORLAR!

Borca battılar, tüm çalışanlarının işine son veriyorlar...

A+A-

Güzelyurt Bölgesi’nde üreticilere su sağlanması göreviyle Su İşleri Dairesi binasında faaliyetlerini yürüten Bölge Sular Komitesi’nin tüm personelinin işine son veriliyor.

 

YASAYA AYKIRI YÖNETİMDE BORÇ BATAĞI:Güzelyurt Bölgesi’nde üreticilere su sağlanması görevini yürüten Bölge Sular Komitesi’nin tüm personelinin işine son veriliyor. Yasa’ya göre, sulama birlikleri tarafından yapılması gereken kuyuların yönetimini 25 yıldan beridir Bölge Sular Komitesi yaparken, iyi yönetilemediği belirtilen Komite’nin bugün borç batağına sağlandığı öğrenildi.

BEDAVA GELİRE KARŞIN 7 MİLYON BORÇ:Bölge Sular Komitesi’nin, yıllardan beridir Lefke Göleti’nden elektrik tüketmeden bedava sağlanan ve üreticilere satılan su parasından 350 Bin ile 50 Bin lira arasında geliri olmasına rağmen, 7 Milyon 297 Bin 204 TL elektrik borcu olduğu ortaya çıktı. Bölge Sular Komitesi’nin yasaya uygun şekilde sulama birliklerine devredilmesi planlanıyor.

16 KİŞİNİN İŞİNE SON VERİLİYOR: 40 civarında sulama motoru ile üreticilere su sağlanan ve su kuyularını yöneten ve ayda ortalama 50 Bin TL personel gideri olan Bölge Sular Komitesi’nde 6-7 personele ihtiyaç olduğu belirtilirken, mevcut 16 personel bulunuyor. Komite’nin borç batağına sağlanması nedeniyle, 16 personelin, Pazartesi günü işine son verileceği öğrenildi.

Rana SARRO 

Güzelyurt Bölgesi’nde üreticilere su sağlanması göreviyle Su İşleri Dairesi binasında faaliyetlerini yürüten Bölge Sular Komitesi’nin tüm personelinin işine son veriliyor. Yasa’ya göre, sulama birlikleri tarafından yapılması gereken kuyuların yönetimini 25 yıldan beridir Bölge Sular Komitesi yaparken, iyi yönetilemediği belirtilen Komite’nin bugün borç batağına sağlandığı öğrenildi.

Bölge Sular Komitesi’nin, yıllardan beridir Lefke Göleti’nden elektrik tüketmeden bedava sağlanan ve üreticilere satılan su parasından 350 Bin ile 50 Bin lira arasında geliri olmasına rağmen, 7 Milyon 297 Bin 204 TL birikmiş elektrik borcu olduğu ortaya çıktı.

40 civarında sulama motoru ile üreticilere su sağlanan ve su kuyularını yöneten ve ayda ortalama 50 Bin TL personel gideri olan Bölge Sular Komitesi’nde 6-7 personele ihtiyaç olduğu belirtilirken, mevcut 16 personel bulunuyor.

Komite’nin borç batağına sağlanması nedeniyle, 16 personelin, Pazartesi günü işine son verileceği öğrenildi. Bölge Sular Komitesi’nin, yasaya uygun şekilde sulama birliklerine devredilmesi de planlanıyor.

16 PERSONELİN İŞİNE SON VERİLİYOR

Lefke’den Aydınköy’e kadar bahçelere su satan Bölge Sular Komitesi’nde, 1’i Gayretköy, 3’ü Akçay, 3’ü Yayla, 9 kişi de Güzelyurt’ta olmak üzere toplam 16 kişinin çalıştığı öğrenildi. İşten durdurulmasına karar verilen personelin, Sigortalar Dairesi’nden ödenmeleri için gerekenin yapılacağı belirtildi. Gazetemize açıklamalarda bulunan Bölge Sular Komitesi’nin Başkanı olan Güzelyurt Kaymakamı Doğan Bağkur, konuyla ilgili gazetemize şu bilgileri verdi:

KAYMAKAM BAĞKUR: PERSONEL GİDERİ AYDA ORTALAMA 50 BİN TL

Bu personelin en düşük maaşı 2 Bin 600 TL’dir. Tüm personelin ayda ortalama 50 Bin TL personel gideri var. Bir yıllık personel artı sosyal yatırım giderleri, 542 Bin 385 TL’dir. Bölge Sular Komitesi’nin elektrik gideri ise, son ayın borç miktarı hariç, 483 Bin 128 TL’dir. Arıza bakım onarım giderleri hariç.”

“MEVCUT PERSONE 16, İHTİYAÇ 6-7”

“Kaymakamlık görevine geldiğimde, Bölge Sular Komitesi, yasası, tüzüğü, geliri, giderini inceledim. Köylerde Kalkanlı’da, Yayla’da, Bostancı’da ve her yerde sulama birlikleri var. Yasa’ya göre, sulama birlikleri Bölge Sular Komitesi’ni oluşturur.

Bölge Sular Komitesi’ni üreticiler yönetir ve hesaplar her yıl, Başkanı Kaymakam olan Bölge Sular Komitesi’ne gösterilir. Bölge Sular Komitesi yasaya göre kurulmuş bir sistemdir.

Yasaya göre Bölge Sular Komitesi, bölgede suyun dağıtımıyla ilgilenir, sulama birliklerinin oluşmasını sağlar, suyun kaça satılacağını belirler, yılsonu hesaplarını denetler. Buradaki iş 6-7 personelle yürütülebilirken, mevcut toplam 16 personel bulunuyor.”

“BÖLGE SULAR KOMİTESİ İYİ YÖNETİLMEDİ”

“Bölge Sular Komitesi, ‘Sulama Örgütleri ve Tarımsal Amaçlı Su Kullanım Yasası’ ile çalışır. Yasa’nın görev yetki ve sorumluklarına göre, ‘sulama birliklerinden herhangi biri feshedilirse, yenisi seçilinceye kadar birliğin işlerinin yürütülmesi için gerekli tedbirleri almaktır.

Biz o yetki ile 20-25 yıldan beridir, feshedilen sulama birliklerini yürütüyoruz. Bu aslında bir yanlıştır. Ve bu kadar borç birikti. Bu yanlışla su satan bir kurum pozisyonuna geldik. Biz düzeltmeye çalışıyoruz. Daha sonra da olması gerektiği şekle yani sulama birliklerine geri vereceğiz.

Aydınköy, Gayretköy, Bağlıköy ve Yeşilyurt’taki gibi sulama birliği olması lazım. Personel de sulama birliği personeli olacak. Personel kendini devlet memuru gibi algıladı.

Öyle de bir hata var. Ama öyle algıladılar diye onları mahrum edecek değiliz. İyi yönetildiğini söyleyemem. Birini suçladığım yok, çok karışık bir iştir. Kaldı ki, bu işi yönetmek Kaymakamın asli görevlerinden değildir. Bölge Sular Komitesi’nde başkan Kaymakam’dır.”

“BURALARA PERSONEL YERLEŞTİRMEK KOLAYDIR”

“Geçmişte Gayretköy, Akçay, Güzelyurt ve Kumköy’de üreticiler anlaşamadı. Siyasiler de bu anlaşmazlık üzerine, Akçay’daki kuyuların yönetimini Bölge Sular Komitesi’ne verdi.

Bölge Sular Komitesi Yasası’nın 7’inci maddenin 3’üncü fıkrasına göre, herhangi bir şekilde feshedilen sulama birliğinin yönetimini, yenisi seçilinceye kadar, Bölge Sular Komitesi yapar. Bizde bu iş, 20-25 yıldır böyle devam etti.

Yenisini seçmemek yanlıştır ama oralara personel yerleştirmek de devlete bağlı olmadığı için çok kolaydır. Çok torpilliyse, işe al orada çalışsın veya otursun. Şuanda 16 personelimiz var. Yaptığımız iş ise, 6-7 personelle yürüyebiliyor. Biz ise 16 personel ödüyoruz.

8 Kasım 2013’te göreve geldiğimde tüm personel çalışıyordu, bu sürede emekli olan da işten ayrılanlar da oldu ve bu rakam yaklaşık 10 personel de azaldı.”

“7 MİLYON 297 BİN 204 TL BORÇ BULDUK”

“22 Kasım 2013’te elektik Kurumu’ndan borçlarımızla ilgili döküm aldım. O tarih itibariyle 7 Milyon 297 Bin 204 TL idi. Geçmiş yıllarda Kıb-Tek’e borcu olan bölge sular komitesi, sularının kesileceği ihbarı üzerine kuruma olan borçlarına bir miktar para gönderirlerdi.

7 Bölge Sular Komitesi’nin 7 milyon kusur borcunu 120 ay vade ile taksitlendirdim. İki ay öncesine kadar da güncel borcumuzu aksatmadan öderken, eski borcun üzerine de bir lira ilave etmedik. Personelimiz kış döneminde çalışmaz. Özel sulama birlikleri de personellerini kış döneminde izne çıkarır veya durdurur.

Bu personel birkaç ay sigortadan ödenir. Bizdekiler, kendilerini devletin personeli gibi algıladıkları için ilk günler tepki gösterdiler ama sonradan kendileri ile konuştuk ve durumun ciddiyetini anlattık. Bakanlıklara gittiler görüştüler, başka bir yolu olmadığında anlaştık. Bu günlerde durduracağız.

Yasaya göre bu personele 42 günlük maaş ödeyeceğiz ve sigortadan para alabilecekler.”

“50 BİN TL PERSONEL GİDERİ VAR”

“Geçmişte, Lefke Göleti’nden Bölge Sular Komitesi’ne elektrik tüketmeden bedavaya gelen sudan 350 Bin ile 50 Bin lira arasında bir su parası vardır. Buna rağmen 7 Milyon 297 Bin 204 TL elektrik borcu bulduk. Biz bu borca bir kuruş ilave etmedik.

Lefke Barajı’nda su olmadığını görünce yeni kuyu yaptırdım ve devreye koydum. 40 civarında sulama motorumuz var. Bu yıl yaptığımız işlere rağmen borcumuz uyuşmuyor.

Bizim denetimimizde olan Lefke Göleti’nden bu yıl bir ton su dahi satamadık. Dolayısıyla tüm personelin ayda ortalama 50 Bin TL personel gideri var. Onlar duracak ki yeni sezona borçla değil, temiz başlayabilelim. Borçla başlarsak, sürdürülebilir olmayacak.

Ülkemizde yanlış istihdamlardan kurumların battığını görüyoruz. Bu personel maksimum 4 ay sonra tekrardan işlerine geri dönebileceklerini düşünüyoruz.”

Detay

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.