1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "TÜM SU ŞEBEKELERİ YENİLENECEK"
"TÜM SU ŞEBEKELERİ YENİLENECEK"

"TÜM SU ŞEBEKELERİ YENİLENECEK"

"PETROL YASASINI HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

A+A-

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, bir ada ülkesinde petrol yasası bulunmayışının büyük bir eksiklik olduğunu; ivedilikle yasa çalışmalarını Bakanlar Kurulu gündemine getireceğini söyledi.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Dinçyürek, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı'nı ziyaret etti ve Teşkilat Başkanı Fatih Yarımbaş ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Dinçyürek ayrıca Teşkilat bünyesinde faaliyet gösteren Radyo Vatan'da Levent Özadam'ın sunduğu "Serbest Kürsü" isimli programda bakanlık çalışmaları hakkında soruları yanıtladı.

Dinçyürek, çevresel sorunları ve çözüm yollarını yıllardır herkesin bildiğini, önemli olanın her konuda bilinen doğrular çerçevesinde toplum menfaatleri göz önüne alınarak, kararlı duruşlar ortaya koyabilmek ve sonuç odaklı çalışabilmek olduğunu söyledi.

Sorunları ötelemenin hiç bir faydası olmadığını vurgulayan Dinçyürek, özellikle bürokratik alanda yaşanan tıkanıklıklara pirim vermemek gerektiğini ve hedefe kilitlenip hedefin önündeki engelleri yasal diyalogla, süratle çözmenin toplum menfaatine uygun olacak en güzel tutum olacağını belirtti.

"TÜM SU ŞEBEKELERİ YENİLENECEK"

Programda Türkiye'den temin edilecek su projesi hakkında da soruları yanıtlayan Dinçyürek, projenin KKTC'ye yeniden hayat verecek bir anlam taşıdığını, ülkedeki tüm hanelere içilebilir nitelikte basınçlı kesintisiz suyu ulaştırmanın önemli bir hedef olduğunu söyledi.

Ülkede kötü durumda olan tüm şebekelerin yenileneceğini ifade eden Dinçyürek, tüm hanelere kurulacak kanalizasyon sistemi ile pis suyun toprağa karışmasının engelleneceğini, arıtma sisteminde arıtılacak kanalizasyon suyunun da tarım alanlarında kullanılacağını belirtti.

Dinçyürek, bunun yanı sıra, temin edilecek su sayesinde yer altı su kaynaklarının kullanılmayacağını , zenginleşeceğini ve kalitesinin de artacağına vurgu yaparak, tarımdaki sulamada temel hedefin sulu tarımı teşviklendirerek daha kaliteli ve daha verimli üretim yapmak olduğunu ifade etti.

Halkın Türkiye'den gelen suyu, kullanıldığı her alanda insanımıza rahatlık ve kaliteyi hissettirecek bir sistem ile hayata geçirmek için yoğun bir uğraş verdiklerini belirten Dinçyürek, amacın ülkede yaşayan tüm insanların sudan fayda sağlaması olacağını söyledi.

Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun projenin bitiş tarihi olarak 20 Temmuz'u açıklamasının önemli olduğunu vurgulayan Dinçyürek, 20 Temmuz 1974'ün Kıbrıs Türk'üne hayat verdiğini, aradan geçen yıllardan sonra 20 Temmuz 2015'in de Kıbrıs Türk'ü için, gelecek olan suyun yeni bir hayat anlamı taşıdığını belirtti.

"PETROL YASASI KAÇINILMAZ"

Dinçyürek, ülkede "Petrol Yasası" bulunmadığını, bu konuda girişimler yaptıklarını ve önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili bir yasa tasarısını Bakanlar Kurulu'nun gündemine getireceklerini de söyledi.

Petrol ile ilgilenen tüm ülkelerde petrol ile ilgili yasa bulunduğunu ve bunun KKTC'de olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu  belirten Dinçyürek, petrol ve doğalgaz ile ilgili arama ve sondaj çalışmaların sürekli gündeme geldiği bir ada ülkesinde bu yasayı hayata geçirmenin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

"TAŞOCAKLARINDA YAPILANDIRMA VE REVİZYON PROJELERİMİZ VAR"

Taşocakları konusunda yeniden yapılandırma ve revizyon planları olduğunu da belirten Dinçyürek, konuyla ilgili sivil toplum örgütleri ve taşocağı işletmecileri ile toplantılar gerçekleştirdiklerini, hedefin taşocağı sayısının azaltılması ve faaliyeti sona eren ocakların rehabilitasyonuna başlamak olduğunu söyledi.

Taşocaklarında yeniden yapılandırma süreci tamamlanana dek uzun süreli yeni bir ruhsatlandırma yapılmaması yönünde Bakanlar Kurulu'ndan karar çıkardıklarını anımsatan Dinçyürek, taşocaklarının çevreye verdiği zararı ve toplumun hassasiyetini göz ardı etmeden bu konuda atacakları adımları önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacaklarını ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.