1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜM YAYINLAR HER AN DURABİLİR
TÜM YAYINLAR HER AN DURABİLİR

TÜM YAYINLAR HER AN DURABİLİR

EL-SEN, BRTK’nın KIBTEK’e olan 18 milyon TL’lik elektrik borcundan dolayı Selvilitepe’deki vericinin enerjisini kesti.

A+A-

Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na (KIB-TEK) yüklü miktarda borcu olan devlet kurumlarının, özel ve tüzel kişilerin elektriğini kesmeye devam ediyor.

Bu kapsamda, kuruma 18 milyon TL elektrik borcu olan Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’na (BRTK) bağlı olarak ada genelindeki televizyon, radyo yayınlarına ve kablosuz (wireless) internet kullanımına hizmet veren Selvilitepe’deki vericinin elektriği de borcundan dolayı kesildi.

BRTK’nın jeneratör desteğiyle vericiye elektrik sağladığı ancak bunun da uzun sürmeyeceği bildirildi.

Öte yandan, kurumun binasının da elektrikleri kesilecekler listesinde yer alması, devlet televizyon kanalının susmasına da neden olabilir.“Sorunları ödeyerek çözebilir”EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer, BRT’nin toplamda 18 milyon TL elektrik borcu olduğunu söyledi.

Ada genelindeki BRT ve devlet binalarının elektriği kesilecek yerler listesinde olduğuna dikkat çeken Cesurer, “Sorunlarını jeneratörle değil, ödeme planlarını kuruma sunmakla çözebilirler” dedi.Cesurer, kuruma defalarca yazılı uyarıda bulunduklarını söyledi.

Bu kapsamda BRTK’nın Selvilitepe’deki vericisinin elektrik enerjisinin kesildiğini ifade eden Cesurer, enerjinin şu an jeneratörle sağlandığını belirtti.

Belediyelere ay sonuna kadar süre Ada genelinde birçok cami ve belediyelere ait park ile bahçelerin de elektriğinin kesik olduğunu söyleyen Cesurer, su motoru ve arıtmalarla ilgili belediyelere ay sonuna kadar süre verildiğini ifade etti.

Cesurer, Maliye Bakanı, Ekonomi ve Enerji Bakanı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı, KIB-TEK yetkilileri ile Belediyeler Birliği’nin toplantı yaptığını belirterek belediyelere ait su motorları ve arıtma tesisleriyle ilgili borçların ödenmesi konusunda ay sonuna kadar çözüm üretilmesi için zaman tanındığını söyledi.

İsmail Safa Cami’nin elektriği yok.Cesurer, ada genelindeki birçok caminin de elektriğinin kesik olduğunu ifade ederek borçların kuruma ödenmesi gerektiğini belirtti.Lefkoşa Türk Belediyesi’ne ait Lefkoşa Mezarlığı içerisinde yer alan İsmail Safa Cami’nin elektriğinin kesik olduğunu söyleyen Cesurer, defin işlemlerinin çok zor yapıldığını ifade etti.

Süresiz grev uyarısı.Çağlayan Cesurer, KIB-TEK ile AKSA Enerji üretim A.Ş. arasında devam eden, yıllık 700 milyon kWh elektrik alımını belirli bir fiyat üzerinden almayı garanti eden sözleşmeye ek protokol yapılması yöntemiyle, söz konusu alım miktarının artırılması için başlatılan görüşmeleri de eleştirerek, süresiz grev uyarısında bulundu.

AKSA Enerji Üretim A.Ş, veya başka bir ad altındaki şirkete veya deniz altına döşenecek kablo vasıtası ile ülkemize getirilmesi muhtemel elektrik enerjisi için alım garantisi verilecek herhangi bir kararın ve/veya sözleşmenin imzalanmasına ilişkin bir kararın ilgili Bakan veya Hükümet veya Kurum Yönetim Kurulu tarafından alınması halinde KIB-TEK’de genel ve süresiz grev kararlarını uygulamaya koyacaklarını ifade eden Cesurer, bugün Başbakan İrsen Küçük ile yapılacak görüşme sonrasında kararlarının netleşeceğini söyledi.Cesurer, greve gidilmesi halinde arızalara müdahale edilmeyeceğini ifade etti.

“Halkın yararına değil”
Çağlayan Cesurer, açıklamasında şöyle dedi:

“Sendikamızın ortaya koyduğu tüm bilimsel veriler ve son olarak 6 Şubat 2012 tarihli Sayıştay Başkanlığı’nın konuya ilişkin raporunda da belirtildiği gibi gerek elektrik arz güvenliği gerekse maliyetleri üzerinde olumsuz etkisi açıkça ortada olan ve bugün halkımızın pahalı elektrik kullanmasının en önemli nedenlerinden olan alım garantili özel sektör eliyle elektrik üretilmesi konusunda hükümet yeni oldubittiler yaratmaya çalışmaktadır.

KIB-TEK ile AKSA Enerji Üretim AŞ. arasında devam eden ve yıllık 700 milyon kWh elektrik alımını belirli bir fiyat üzerinden almayı garanti eden sözleşmeye ek bir protokol yapılması yöntemiyle, söz konusu alım miktarının artırılması için (900 milyon kWh) yeniden hükümet ve kurum yönetim kurulu düzeyinde çalışmalar yapıldığı bilgimize gelmiştir.

700 milyon kWh elektrik üretimi, AKSA Enerji Üretim AŞ. yerine KIB-TEK ait dizel santraller tarafından üretilmiş olsa idi, yıllık 74 milyon 500 bin TL tasarruf edilmiş olacaktı. Bu durumda ise halkımızın kullanmakta olduğu elektrik tarifeleri 10 kuruş ucuzlatılabilecekti. Bir başka ifade ile alım garantili mevcut anlaşma, elektrik tarifelerini 10 kuruş artırmakta, halkımızın daha pahalı elektrik tüketmesine neden olmaktadır. Hatırlanacağı üzere, Mart 2012’de benzer bir konu Bakanlar Kurulu’nda tartışılmış ancak, Bakanlar Kurulu’na sunulan önerge reddedilmişti.

Hükümetin bu girişimlerini değerlendiren sendika yönetim kurulumuz KIB-TEK’in ve dolayısı ile halkımızın yararına olmayacağı Sayıştay raporuna da yansımış böylesi bir uygulamaya gidilerek, AKSA Enerji Üretim AŞ, veya başka bir ad altındaki şirkete veya deniz altına döşenecek kablo vasıtası ile ülkemize getirilmesi muhtemel elektrik enerjisi için alım garantisi verilecek herhangi bir kararın ve/veya sözleşmenin imzalanmasına ilişkin bir kararın ilgili bakan veya hükümet veya Kurum Yönetim Kurulu tarafından alınması halinde KIB-TEK’de genel ve süresiz grev kararlarını uygulamaya koymaktan çekinmeyecektir.”

TÜRK-SEN: Elektrik bir o kadar daha pahalı olacak.TÜRK-SEN Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu yönetimi ile hükümetin, AKSA Enerji Üretim A.Ş.’nin daha fazla alım garantili elektrik üretmesi konusunda çalışma içerisinde olduğu bilgisine ulaştıklarını belirterek, böyle bir hareketin vatandaşın pahalıya tükettiği elektriğin bir o kadar daha pahalanmasına neden olacağını savundu.

TÜRK-SEN Başkanı Arslan Bıçaklı yaptığı yazılı açıklamada, “Konu ile ilgili olarak gerek sendikamız El-Sen’in yapmış olduğu bilimsel çalışmalar, gerekse Sayıştay raporunda da belirtildiği gibi böylesi bir uygulamanın Kıb-Tek’in ve halkımızın yararına olmayacağı açıkça belirtilmiş olmasına rağmen hâlâ hükümetin kapalı kapılar arkasında böylesi oldubittilerle uğraşmasına bir anlam veremiyoruz” ifadelerini kullandı.

EL-SEN’in bu konuda vereceği mücadelede TÜRK-SEN olarak her zaman yanında olacaklarını bildiren Bıçaklı, hükümeti de “gerçekleri görmeye” davet etti.

Hava kontrolörlerinden destek.Hava Kontrolörleri Sendikası, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun kurtarılması için EL-SEN’in başlattığı mücadelede, süresiz grev kararı alması halinde, grevlere destek vereceklerini duyurdu.

Sendika Başkanı Cem Kapısız yaptığı yazılı açıklamada, “hükümetin KIB-TEK’i batırmak ve büyük sermaye sahiplerine yedirmek üzere yaptığı planları uygulamaya koyduğunu” ileri sürdü.

Bu sermaye sahiplerinin, hükümete istediği yasaları geçirtebildiklerini, istedikleri tüm uygulamaları hiçbir engel ve denetimle karşılaşmadan rahatça yaptırabildiklerini savunan Kapısız, “Tüm planlarını yandaş sermaye gruplarına fayda sağlamak üzerine kuran bir hükümetin, önümüzdeki seçim döneminde halkın karşısına çıkıp oy istemesi oldukça samimiyetsiz olacaktır” iddiasında bulundu.

Kaynak:Kıbrıs Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.