1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "TURİZM, BAKANLIĞIN KONTROLÜNDEN ÇIKTI"
"TURİZM, BAKANLIĞIN KONTROLÜNDEN ÇIKTI"

"TURİZM, BAKANLIĞIN KONTROLÜNDEN ÇIKTI"

"Turizm, Bakanlığın kontrolünden çıktı"

A+A-

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, turizm sektöründeki sorunları değerlendirdi. Aşıkoğlu, sorunun kaynağının mevcut siyasal sistem içerisinde ortak aklı bulup bunu bir üst akıl ile koordine edememek olduğunu savundu.

 

“Devlet politikası şart”

Turizmciler, KKTC’de son 5 yılda yıl içerisinde 5 tane 5 yıldızlı otel faaliyete girerken ülke genelinde 25 küçük ölçekli otel müşteri bulamaması sebebi ile faaliyetini durdurduğunu, 30 turizm acentesinin de kapandığını öne sürdü.
Turizmcilerin iddiasına göre, KKTC’de deniz yolu taşımacılığı da çöktü. İngiltere pazarı zayıflatıldı. Turizm Fonu’nun ise şeffaf olmadığını ileri süren turizmciler, fonun usulsüz harcamalarda kullanıldığını iddia etti.

Havadis’in turizmcileri dinleyerek sektördeki sorunları kaleme aldığı “Turizm Çöküşte” başlıklı haberinin ardından sektörün sorunlarına ilişkin bir açıklama da bakanlıktan yapıldı.

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, turizmde devlet politikası oluşturulmamasına bağlı olarak sektörde sıkıntılar olduğunu ancak bu sıkıntıların çöküş niteliğinde olmadığını savundu.

Aşıkoğlu: Turizm Bakanlığın kontrolünden çıktı

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, 2009-2015 yılları arasında ülkeye gelen turist sayısında ciddi yükselme olduğuna vurgu yaptı.

KKTC’nin Azerbaycan, İran, İskandinav ülkeleri gibi birçok pazara açıldığını buna bağlı olarak turist sayısı ve turizm gelirlerinin 2 kat arttığını belirten Aşıkoğlu, otellerin doluluk oranlarının ise 20-30 puan kadar arttığını dile getirdi.
Turizmde ciddi bir gelişme olduğunu söyleyen Şahap Aşıkoğlu, öte yandan ivmenin her geçen yıl azaldığını belirtti.
“Biz eskiden 20 puan büyürken son 3 yıldır büyüme azalıyor” diyen Aşıkoğlu, “Turizmciler hatalar yapsa da üzerine düşeni de yaptı. Ancak henüz daha turizmde bir devlet politikası oluşturulmadı. Turizm bu olaylar nedeni ile o denli büyüdü ki Bakanlığın etkisi ve kontrolünden çıktı. Sektörde de gelişmelere bağlı bazı sorunlar gelişti” diye konuştu.

“Sektör serzenişlerinde haklı”

Şahap Aşıkoğlu, turizmin büyümesine bağlı olarak sektörde oluşan sorunları çözmekte devletin yavaş kaldığını savundu.

“Turizme yönelik bir üst akılla devlet politikası geliştirilmelidir” diyen Aşıkoğlu, “T” izinleri konusunda Ulaştırma Bakanlığı’nın, çevre konusunda Çevre Dairesi’nin, teşvikler konusunda da Maliye Bakanlığı’nın biran önce ciddi çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.

Koordinasyon konusunda ise Başbakanlığın hamleler yapması gerektiğini söyleyen Aşıkoğlu, “T izinleri konusunda 7 yıldır sektör çabalıyor ama soruna çözüm bulamadık. Teşviklerle ilgili Maliye Bakanlığı ile 7 yıldır görüşmelerimizi sürdürüyoruz, mücadele ediyoruz ancak buna rağmen Turizm Fonu giderek azalıyor. Turizm sektörü bu noktada serzenişlerinde haklı ama bu haklılık turizm çöktü, bittik, battık noktasında değil. Küçük ve orta ölçekli acentelerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeni ile yapılan serzenişler de var. Bu zorluklar tamamı ile devletin bir turizm politikası oluşturamamasına bağlı değil, günümüzün getirdiği şartlar, seyahat sektörünün dijitale kayması gibi nedenler de küçük ve orta ölçekli acente ve otelleri zora sokuyor” dedi.

Ayrıca turizm sektöründe hizmet verenlerin genelde yılsonlarında seslerini daha fazla yükselttiğini kaydeden Şahap Aşıkoğlu, bunun sebebini de her yılsonunun bütçe dönemi olduğunu ve turizmcilerin haklı olarak bu dönemlerde daha fazla bütçe istemesi olduğunu belirtti.

“Genel bütçede turizmin payı 0.4”

Müsteşar Şahap Aşıkoğlu, 2008 yılında KKTC’nin genel bütçesinde turizmin payının 0.7 olduğunu ve bakanlığın o dönemde ülkeye 478 bin turist getirdiğini, turizm gelirinin ise 383 milyon dolar olduğunu söyledi. 2015 yılında ise KKTC’nin genel bütçesinde turizmin payının 0.4’e düştüğü dile getiren Aşıkoğlu, turizm gelirlerinin ise 383 milyon dolardan 748 milyon dolara çıktığını turist sayısının da 478 binden 803 bine çıktığını kaydetti.
Aşıkoğlu, “Turizm Fonu yüzde 100 düşüyor ama yüzde 100 turist gelirleri ve turist sayısı artıyor, sektör bu husustaki serzenişinde tamamen haklı. Sektör çabalıyor, elinden geleni yapıyor ama devletin bu büyümeye karşı bir cevabı yok” diye konuştu.

“2015 yılı hedefi tutturuldu ancak risk var”

Aşıkoğlu, 2015 yılına dair Turizm Bakanlığı’nın hedeflerini tutturduğunu ancak sektörün Avrupa’da rekabet edebilirliği hususunda halen riskler olduğunu kaydetti.
Bu risklerin ortadan kaldırılması için bakanlığın 2016-2030 staretejisini belirlediğini ve 14 maddelik bir Turizm Farkındalık Projesi hazırladığını ifade eden Aşıkoğlu, şunları söyledi: Net turizm gelirleri 748 milyon dolar oldu, toplam 1 milyon 100 bin civarında turist geldi. Turistlerin 800 bini otellerde konakladı. Ancak biz 2015 yılı hedeflere ulaşmamıza rağmen risk görüyoruz. Turizmde devlet politikası oluşmadığı için sektör, Avrupa’daki meslektaşları ile zor rekabet ediyor. Bize göre 2016-2030 staretejisi bellidir. 14 maddelik bir paket yaptık ve tüm ülkeye yönelik Turizm Farkındalık Projesi hazırladık. Konaklama, seyahat, çevre, hibeler, krediler, yasaların güncelleştirilmesi, kurumsallaşma gibi birçok açılıma bu projede yer verdik. Ulaşmak istediğimiz hedef ise turizmin girişimcilik ve rekabete dayalı bir şekilde büyümesidir. Gelişmeyi özel sektör üzerine yıkmaya çalışıyoruz, biz sektörü sadece yönlendirmek istiyoruz. Avrupa’da rekabet etelerini istiyoruz. Bu bakımdan bizim onlara desteğimiz maliyetleri düşürmek, bürokrasiyi azaltmak ve rekabet şartlarını düzenlemek olarak üç şekilde olacak. Şu anki en büyük risk, devlet politikası oluşturulmazsa, ulaştırma ve konaklama sektörü dünyadaki gelişmeyi kaldıramayacak çünkü finansal açıdan kapasitesi yetersiz, devlet desteği olmadan bu rekabete dayanamaz.”

“2 ve 3 yıldızlı ve butik otellere yönelik teşvik verilmeli”

KKTC’de süratle gelişmekte olan 5 yıldızlı otel sayısına da değinen Müsteşar Şahap Aşıkoğlu, şuandaki turizm portföyünde oda sayısının 20 bine yükseldiğini bunun yaklaşık yüzde 65’ini 5 yıldızlı otellerin oluşturduğunu söyledi. Bu yapının doğru bir yapı olmadığını söyleyen Aşıkoğlu, 2 ve 3 yıldızlı ve butik otellere yönelik teşvik verilmesi gerektiğini yerli halkın da bu yönde risk alması gerektiğini dile getirdi.

“Türkiye uygulanan teşvik programı devam ettirilecek”

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Türkiye ile KKTC arasında uygulanan teşvik programının devam ettirilip ettirilmeyeceği yönündeki soruya ise programın aynen devam ettirilmesinin uygun olmak ile birlikte elzem olduğunu kaydetti.

Aşıkoğlu, “KKTC var olduğu sürece de bu program böyle olmak zorundadır” diye konuştu.

“Teşvik ile gelen turist sayısı yaklaşık 150 bin”

Şahap Aşıkoğlu, 2014-2015 yılları arasında KKTC’ye teşvik ile getirilen turist sayısının yaklaşık 150 bin olduğunu ancak yapılacak planlı bir devlet politikası ile ülkeye daha fazla turist getirmenin de mümkün olduğunu kaydetti.
Aşıkoğlu, “Teşvik ile KKTC’ye 2014-2015 yılları arasında 150 bin civarı turist getirdik. Tabiî ki daha fazla turist getirilmesi mümkün. KKTC’nin 2.5 -3 milyon turist kapasitesi var. Bunun için 40 bin yatak kapasitesine gerek var. Bu da çok mümkün yeter ki tüm ilgili paydaşlarla görüşülüp ortak bir akılla planlı bir devlet politikası yapılsın” diye konuştu.

“17 milyon TL ile bu yıl da reklam yapamayız”

Sektörde bir diğer isyan konusunun ise devletin yurtdışında reklam yapmaması ve Turizm Fonu olduğunu belirten Şahap Aşıkoğlu, turizmcilerin bu konuda da haklı olduğunu savundu.

Turizm Fonu’na bu yıl yine 17 Milyon TL verildiğini kaydeden Aşıkoğlu, bu fon ile bu yılda yurtdışında reklam yapılamayacağını açıkladı.

Aşıkoğlu, “Turizm Fonu’nun geliri 33 milyon TL’dir. Ancak Maliye Bakanlığı bu yıl 17 milyon TL Turizm Fonu verdi. Biz bu para ile 1 milyar turist getirmek, 30 fuara katılmak ve 150-200 bin turiste teşvik vermek zorundayız. Turizmcilerin de isyanı bu yönde. Turizm, ihracatın 5 katı bu devlete para kazandırıyor. Ülkeye yaklaşık 800 milyon dolarlık net bir gelir sağlıyor. Fakat tüm bunlara rağmen bütün bütçeden aldığı pay 0.4. Bu büyük haksızlıktır. Turizmci bu noktada da isyan etmekte haklıdır” dedi.

Aşıkoğlu, “17 milyon TL ile büyük ihtimal ile biz bu yıl yine İngiltere’de reklam veremeyeceğiz. Ülke ekonomisine bu denli büyük katkısı olan bir sektörün nasıl olurda Turizm Fonu giderek küçülür ben de anlamış değilim ve bu konuda bir mantık bulamıyorum ancak durum bu” diye konuştu.

“Ercan’da yetkili Ulaştırma Bakanlığı’dır”

Ercan Havaalanı’ndaki sorunlar konusunda ise yetkinin Ulaştırma Bakanlığı’nda olduğunu söyleyen Şahap Aşıkoğlu, “Bize ciddi bir sorun bilgisi gelmedi ancak zaten Ercan Havaalanı’ndaki yapı bakanlığımızın yetkisinde olan bir konu değildir. Bu hususta yetkili Ulaştırma Bakanlığıdır” dedi.

“En yüksek teşvik özel ilgi turizmine veriliyor”

Şahap Aşıkoğlu, “Devlet 5 yıldızlı kumarhaneli otellere daha çok destek veriyor” yönündeki iddiaları ise yalanladı. Aşıkoğlu, en yüksek teşvikin özel ilgi turizmine verildiğini belirtti.

Aşıkoğlu, "Öyle ki bu yıl ilk kez Güney Kıbrıs’tan özel ilgi turizmi amacı ile gelen turistlere de teşvik verildi” dedi. 

Havadis

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.