1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “TURİZM ÜVEY EVLAT GİBİ... "
“TURİZM ÜVEY EVLAT GİBİ... "

“TURİZM ÜVEY EVLAT GİBİ... "

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun güncel konuşmalar bölümünde ilk sözü UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu aldı.

A+A-

MİLLETVEKİLLERİ GÜNCEL KONUŞMALAR YAPIYOR

SUCUOĞLU: “TURİZM ÜVEY EVLAT GİBİ... SEKTÖRÜN EKONOMİDEKİ PAYI HER GEÇEN GÜN DÜŞÜYOR”

OĞUZ: “TÜRKİYE’DEN SUYUN GELECEĞİ GÜNE HAZIR MIYIZ?”

SENNAROĞLU: “TÜRKİYE’DEN GELECEK SUYUN YARISI KULLANIM SUYU, YARISI TARIMDA KULLANILACAK. ÜLKEYE HAS, REKABET EDEBİLECEK ÜRÜNLER EKİLMESİNDEN YANAYIZ”

ANGOLEMLİ: “DAÜ ÇEVRESİNDE YÜKSEKLİKLERİ 9-10 KAT OLAN İNŞAATLAR YAPILIYOR”

ULUÇAY: “ÜLKESEL FİZİKİ PLAN BAKANLAR KURULU’NA SUNULDU. İMAR PLANLARINA DÖNÜK ÇALIŞMALAR DA YAPILACAK”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun güncel konuşmalar bölümünde ilk sözü UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu aldı.

Faiz Sucuoğlu, ekonomideki gelişmelere ilişkin olacağını söylediği konuşmasına, geçen hafta yaşanan Suriyeli sığınmacı krizine değinerek başladı ve konuya ilişkin uygulamaları eleştirdi. Sucuoğlu, olayın gerektiği şekilde ciddi ele alınmadığını savundu.

Turizm konusunda vizyonsuzluk ve plansızlığın sektörü zora soktuğunu ileri süren Sucuoğlu, ülkenin turizm imajının bozulmasından dolayı turist sayısının çok düştüğünü iddia etti. Sucuoğlu, özellikle İngiliz piyasasının bu imaj bozulmasından dolayı dibe vurduğunu söyledi.

Sucuoğlu, turizme ayrılan kaynakların her geçen yıl azaldığına işaret ederek, 6 bine yakın istihdamın sözkonusu olduğu sektörün getirisinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Turizmin üvey evlat gibi görüldüğünü savunan Sucuoğlu, sektörün ekonomideki payının da her geçen gün düştüğünü savundu.

Altın yumurtlayan tavuğun heba edilmek üzere olduğunu kaydeden Sucuoğlu, çevre kirliliğinin önemli sorunlardan olduğunu belirtti.

OĞUZ EĞİTİM VE TARIM KONUSUNDA KONUŞTU

UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz, eğitim ve tarım konusunda güncel konuşma yaptı.

Oğuz, Türkiye’den KKTC’ye gelecek suyun ne kadarının tarıma kullanacağı konusunda Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı arasında farklı görüşler olduğunu kaydetti.

Oğuz, suyun ne kadarının nereye kullanılacağı planlamasında hangi aşamada olunduğunu sordu.

Oğuz, “Suyun geleceği güne hazır mıyız” diye sordu.

Narenciye üretiminde ürün çeşidi konusunda üretici birlikleriyle çalışma yapılıp yapılmadığını soran Oğuz, ülkeye gelecek fidanlarla ilgili de çalışma yapılıp yapılmadığını sorguladı.

Oğuz, yeni getirilecek fidanların sertifikalı olması gerektini vurguladı.

Küçükbaş hayvancılıkla ilgili değerlendirmede bulunan Oğuz, hayvan sayısının artırılmasına yönelik çalışmaların hangi durumda olduğunu sordu.

Devletin üreticiye destek vermesi gerektiğini söyleyen Oğuz, bu konuya yönelik yeni çalışmalarla ilgili bilgi istedi.

Eğitim konusuna değinirken, İngilizce eğitiminin masaya yatırılması gerektiğini belirten Oğuz, merkezdeki okullardaki yabancı dil eğitimi ile köy okullarında verilen eğitim arasında uçurum olduğunu iddia etti.

Oğuz, bu konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’nı denetim yaparak, aradaki uçurum giderilip eşit düzeye gelmesini sağlamak için adım atmaya çağırdı.

SENNAROĞLU TÜRKİYE’DEN GELECEK SUYLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Eleştirileri yanıtlayan Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Türkiye’den ülkeye gelecek su konusunda bilgi verdi. Sennaroğlu, suyun yarısının yerleşim yerlerinin kullanım suyu; diğer yarısının da tarımda kullanılacağını söyledi. Bakan Sennaroğlu, tarımda kullanılacak suyun yarısının Güzelyurt; yarısının da Aslanköy civarındaki arazilerde kullanılacağını söyledi.

Su konusunda ülkeye has, rekabet edebilecek ürün ekilmesinden yana olduklarını belirten Semmaroğlu, “Hellimin üretilmesi için gereken küçükbaş ve büyükbaş hayvanların yem ihtiyacının karşılanmasında kullanılabilir. Ama henüz netleşmemiştir” dedi.

“NARENCİYECİLER ÖDENECEK”

Narenciyenin konsantre ürününün satılması için yoğun çalışma yaptıklarını söyleyen Sennaroğlu, üreticinin ödeneceğini ifade etti. Sennaroğlu, tür değişimi projesini hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Kuraklık dönemlerinde hayvan sayısının azaldığına ilişkin söylemlerin doğru olmadığını söyleyen Sennaroğlu, “Hayvancının sıkıntısı büyük. Süt parasını ödeyemedik. Bunları yapmaya çalışıyoruz. Ama hayvan sayısında geçen yıla göre artış vardır” dedi.

ANGOLEMLİ GAZİMAĞUSA’DA İMAR PLANINA UYULMAMASINDAN YAKINDI

Daha sonra TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, imar planları hakkında konuşma yaptı. Ülkede birçok yasanın uygulanmadığını söyleyen Angolemli, Gazimağusa’da Sakarya’nın bir bölgesinde kimsenin iki kattan fazla inşaat yapamayacağı kuralı bulunduğunu, buranın kahverengi bölge olduğunu ancak DAÜ çevresinde yükseklikleri 9-10 kat olan inşaatlar yapıldığını belirtti.

Angolemli, Şehir Planlama Dairesi’nin DAÜ’ye bu bölgede 9-10 kat yurt yapmasına izin vermediğini ancak buna rağmen inşaatın sürdüğünü, denetim yapılmadığını ifade etti.

Angolemli, “Bir sınırlama olan bölgede bazı insanlara izin verilir bazıları mağdur edilir. Bu nasıl olur? Ya bu binalar yıkılacak, ya da diğer insanlara da izin verilecek. Başka türlü adalet yerini bulmaz” dedi.

DAÜ içinde sayısız yurt bulunduğunu, yurtlarda her türlü hizmetin verildiğini söyleyen Angolemli, “Peki Gazimağusa esnafı ne yapacak? Bu ekonomik olayın rantından faydalanamayan bölgeler var. Bunun sağlanması için bazı planlar yapılması gerekiyor. Hükümet harekete geçmeli” diye konuştu.

ULUÇAY: “DAÜ’YE YURT İÇİN TAHSİSLER MEVZUAT DOĞRULTUSUNDA”

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Angolemli’nin gündeme taşıdığı konunun önemli olduğunu belirtti. Uluçay, DAÜ’nün yerleşke alanı içinde yurt yapılması amacıyla zaman zaman yatırımcılara tahsisler yapıldığını, bunun bir mevzuat doğrultusunda gerçekleştiğini kaydetti.

Uluçay, bu konuda bir sorunla karşı karşıya kalındığını, DAÜ’nün eğitim amaçlı olmasından dolayı kahverengi bölge dışındaymış gibi bir uygulama yapılması şeklinde konunun gündeme geldiğini ancak Şehir Planlama’nın bunu kabul etmediğini ifade etti. Buna rağmen inşaatların devam ettiğini söyleyen Uluçay, bu konunun bir şekilde çözülmesi gerektiğini, bir adaletsizlik yaşandığını belirtti.

Uluçay, Gazimağusa Belediyesi ile görüşerek konunun üzerine gidileceğini ifade etti.

DAÜ’de daha önce yapılmış iki kattan fazla binaların kahverengi bölge dışında olduğunu kaydeden Uluçay, son yapılan binalarla ilgili de eşitlik ve adalet uğruna adım atılması gerekirse bunun yapılacağını söyledi.

“ÜLKESEL FİZİKİ PLAN BAKANLAR KURULU’NDA”

Ülkesel Fiziki Plan’ın Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu belirten Uluçay, hazırlığın tamamlandığını, ayrıca imar planlarına dönük çalışma yapılacağını ifade etti.

Emirnamelerin geçici tedbirler olduğunu, bunların yerini imar planlarının alması gerektiğini söyleyen Uluçay, gelişim alanlarının belirlenmesi, doğal çevrenin korunması adına planlamanın önemli olduğuna işaret etti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.