1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “TURİZMİN NOT DEFTERİ” PROGRAMINDA KIBRIS MUTFAĞI KONUŞULDU
“TURİZMİN NOT DEFTERİ” PROGRAMINDA KIBRIS MUTFAĞI KONUŞULDU

“TURİZMİN NOT DEFTERİ” PROGRAMINDA KIBRIS MUTFAĞI KONUŞULDU

“TURİZMİN NOT DEFTERİ” PROGRAMINDA KIBRIS MUTFAĞI KONUŞULDU

A+A-

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kılıç’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Turizmin Not Defteri” isimli televizyon programına bu hafta Kıbrıs Türk Restorancılar Birliği eski başkanı ve Lefke Avrupa Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğretim görevlisi Zihni Türksel konuk oldu. Programda Kıbrıs Mutfağı ve Turizm ele alındı.

DAÜ’den yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs mutfağını anlatan Zihni Türksel, Türk-Rum mutfağı olarak ayırmak yerine Kıbrıs mutfağının bir bütün olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Kıbrıs’ta çorba kültürünün olduğunu anlatan Türksel, her iki toplumda da kolokas, şeftali kebabı, golyandro, zeytinyağı gibi ortak ürünler kullanıldığından bahsetti. Türksel, ancak Kıbrıslı Rum üreticilerin molihiyanın tam olarak nasıl yetiştirilmesi gerektiğini bilmemelerinden ötürü, oradaki toplumun da molihiya yemeğini yapmayı bilmediğini ifade etti. Türksel bu sebeple, Kıbrıslı Rumların Türk tarafını ziyaret ettiklerinde mutlaka bir yerlerde molihiya yemek istediklerini anlattı. Türksel ayrıca, eski zamanlarda ada insanının makarna, erişte gibi her şeyini evde hazırladığını, ancak yeni neslin tamamen hazır yiyeceklere yöneldiğini dile getirdi.

Kıbrıs Türk Restorancılar Birliği eski başkanı olarak Zihni Türksel programda daha sonra restorancıların sıkıntılarına da değindi. Restoran sektörünü beklemekte olan sorunların vakit kaybedilmeden hükümetin gündemine getirilmesi gerektiğini vurgulayan Türksel, devletin turizmi sadece kumar turizm olarak görmemesi gerektiğini dile getirdi. Türksel, ülkede uygulanan kumar turizminin de başta restoranlar olmak üzere, turizm sektörüne pek bir katkısı olmadığını dile getirdi.

Türksel, yemek kültürünü turizmle pekiştirdiği konuşmasında, gerek adada gerekse yurtdışında düzenlenen festivallerde Kıbrıs mutfağının daha iyi tanıtılmasının ve daha çok ürünün insanlara sunulmasının önemini vurguladı.

“Turizmin Not Defteri” adlı programın söz konusu bölümü yarın 19.45-20.30 saatleri arasında, tekrarı ise Salı günü 12.00-12.45 saatleri arasında BRT 2 kanalında yayınlanacak.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.