1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “TÜRK ASKERİNİN VARLIĞI TAMAMEN KALDIRILMADAN YENİ YAPIDA DA SÜRDÜRÜLMELİ”
“TÜRK ASKERİNİN VARLIĞI TAMAMEN KALDIRILMADAN YENİ YAPIDA DA SÜRDÜRÜLMELİ”

“TÜRK ASKERİNİN VARLIĞI TAMAMEN KALDIRILMADAN YENİ YAPIDA DA SÜRDÜRÜLMELİ”

Türkiye ve Kıbrıs Türk halkı ...

A+A-

BEŞPARMAK DÜŞÜNCE GRUBU: “TÜRK ASKERİNİN VARLIĞI TAMAMEN KALDIRILMADAN YENİ YAPIDA DA SÜRDÜRÜLMELİ”

Beşparmak Düşünce Grubu, Kıbrıs müzakere sürecinde; “etkin ve fiili garanti ve ittifak sisteminin özüne dokunmadan, Türk askerinin varlığını tümden kaldırılmadan, olası yeni federal yapıda da sürdürülmesi gerektiğini” bildirdi.

Beşparmak Düşünce Grubu, Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin Kıbrıs Türk halkı açısından “vazgeçilmez” olduğunu belirterek, garantilerin fiili niteliği ve etkinliğinin korunabilmesi için “Garanti Antlaşması” yanında adada Türk askerinin konuşlandırılmasına cevaz veren İttifak Antlaşması'nın da devam etmesinin elzem olduğunu kaydetti.

Beşparmak Düşünce Grubu, devam eden Kıbrıs müzakerelerinde ele alınan “Güvenlik” ve “Garantiler” konusuna ilişkin yazılı bir değerlendirme yaptı.

Açıklamada, 1960 güvenlik ve garanti sisteminin, varılacak yeni bir anlaşmanın ve yaratılacak yeni statünün ihlalini önleme amacı yanında Lozan’ın yarattığı dengelere yeni unsurlar katarak, Doğu Akdeniz’de Kıbrıs üzerinden yeni bir Türk-Yunan dengesi oluşturduğu kaydedildi.

Türkiye ve Kıbrıs Türk halkı bakımından bu dengenin en önemli unsurunun İttifak ve Garanti Antlaşmaları ile Garanti Antlaşması'nın verdiği müdahale hakkı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Garanti ve İttifak Antlaşmalarının iptali ancak ilgili 5 tarafın mutabakatı ile mümkündür ve her hal ve karda bir garantörün reddi halinde bu antlaşmaların son bulması veya değiştirilmesi olası değildir” denildi.

Devam eden görüşmelerin prosedürü açısından 5 tarafı ilgilendiren “garantiler” başlığının, garantörlerin de katılımıyla çok taraflı toplantıda ele alınabileceği üzerinde de mutabakat bulunduğu belirtilen açıklamada, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs adasında varoluşunu Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğü sayesinde sürdürdüğüne vurgu yapıldı.

Açıklamada, Kıbrıs Türk halkına yönelik geçmişte yapılan saldırılar ve Kıbrıs Türk halkının direnişinden de tarihi bilgiler verilerek, şunlar kaydedildi:

“AB üyesi olacak olan olası yeni federal ortaklığın garantilere ihtiyacı olmadığı, başka bir garanti sistemi gerektiği, garantilerin sürmesi ama İttifak Antlaşması’nın kalkması ya da 2004 Annan Planı’nda olduğu gibi 650 kişilik Türk askeri varlığının üç yılda bir gözden geçirilmesi yönünde girişimler olduğu bilgisi kaygı verici olup bunların tümü de kabul edilemez olarak değerlendirilmektedir.

Kıbrıs’ta taraflar arasında oluşturulacak yeni federal ortaklığın devamını isteyen gerek Kıbrıslı Türk gerekse Kıbrıslı Rumların, temelde varılacak anlaşmanın devamını hedefleyen mevcut garanti sisteminin devamından yana olması gerekmektedir.

Aksi takdirde, etkinliğini kanıtlamış ve yeni bir ortaklık ilişkisinin kurulmasına fırsat vermiş mevcut garanti sisteminin devamını istemeyenlerin yeni düzenlemeleri yeniden bozma niyetinde olabilecekleri sonucu çıkaracaktır. Rum-Yunan tarafının yeni kurulacak ortaklığa ve/veya onun Kıbrıs Türk ortağına karşı kötü bir niyeti yoksa, mevcut garanti sisteminin devamına itiraz etmemesi gerekir.

Beşparmak Düşünce Grubu, etkin ve fiili garanti ve ittifak sisteminin özüne dokunmadan,Türk askeri varlığını tümden kaldırmadan, özellikle de belirli sürelerde tartışma konusu yapılıp sürekli gerginlik konusu olmasına fırsat ve olanak vermeyecek biçimde, olası yeni federal yapı itibariyle de sürdürülmesi gereğini, KKTC Meclisi'nde oybirliğiyle alınmış kararda da ifade edildiği gibi, Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin Kıbrıs Türk halkı açısından vazgeçilmez olduğunu, mevcut garanti sisteminden vazgeçilmesi veya bunun etkisizleştirilmesinin, on yıllardır bir varoluş, hak ve eşit statü mücadelesi vermekte olan halkımızın morali ve toplumsal psikolojisi açısından yeni bir travma geçirmesine neden olacağını; garantilerin fiili niteliği ve etkinliğinin korunabilmesi için, Garanti Antlaşması yanında Ada'da Türk askerinin konuşlandırılmasına cevaz veren İttifak Antlaşması'nın da devam etmesinin elzem olduğunu değerlendirmektedir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.