1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ''TÜRK UZLAŞMAZLIĞI''
''TÜRK UZLAŞMAZLIĞI''

''TÜRK UZLAŞMAZLIĞI''

Rum partiler, BM Güvenlik Konseyi’nin, UNFICYP’in görev süresini uzatan karara yönelik açıklamalarda bulundular;

A+A-

Rum partiler, BM Güvenlik Konseyi’nin, UNFICYP’in görev süresini uzatan karara yönelik açıklamalarda bulundular.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, partilerin konu hakkında yapmış olduğu açıklamalara yer verdi.

Habere göre AKEL Merkez Komite Başkanı Tumazos Çelebis, BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan kararının, özlü diyaloğun başlayabilmesi için, müzakerelerin, üzerinde anlaşmaya varılan zeminine saygı duyan ortak bir anlaşamaya varılması gerekliliğini doğrudan ortaya koyduğunu ifade etti.

Çelebis, önceki kararda olduğu gibi, bu karar içerisinde de, geçmişte dahil olan 23 Mayıs ve 1 Temmuz 2008 Hristofyas-Talat ortak açıklamalarına ilişkin herhangi bir ifadenin bulunmadığını söyledi.

Bir çıkmaz ihtimalinin seçenek olmadığını ifade eden Çelebis, müzakerelerin doğru zeminde yeniden başlamasının olası başarısızlığa uğramasının, kendi taraflarına da (Rum tarafına) sorumluluk yüklenmesine, statükonun pekiştirilmesine ve (kendi ifadesiyle) “sahte” devletin yükseltilmesi çabalarının yeninde canlandırılmasına neden olacağını da savundu.

DİKO yaptığı açıklamada müzakerelerin başlaması başarısızlığı konusunda kararda ifade edilen hayal kırıklığının alıcılarının, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin dağılmasını, partenojenez, Güvenlik Konseyi’nin tek egemenlik, tek uluslararası temsiliyet ve tek vatandaşlığa ilişkin kararlarının iptalini isteyen “Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı” olması gerektiğini ileri sürdü.

DİKO açıklamasında ayrıca, yukarıda dile getirilen “Türkiye”nin bu tatbiklerinin kabul edilmesinin söz konusu olmadığını savunurken, gerek müzakerelerin başlamasının gerekse başlamasından önce Kıbrıs sorunun temel boyutlarına ilişkin “kapatmaların” veya tavizlerin de kabul edilmediğini belirtti.

Rum Vatandaşlar İttifakı ise yaptığı açıklamada UNFICYP’in görev süresinin uzatıldığı kararda, TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, iki kurucu devlete ilişkin “kışkırtıcı” açıklamasına, herhangi bir şekilde bahsedilmediğini ifade etti.

Lillikas, “Türk uzlaşmazlığı” isimlendirilmeksizin, kararda, müzakerelerin en kısa zamanda başlamasına odaklanıldığını da belirtti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.