1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. TÜRKİYE 2014 YILINDA ENDİŞE YARATAN ÜLKE
TÜRKİYE 2014 YILINDA ENDİŞE YARATAN ÜLKE

TÜRKİYE 2014 YILINDA ENDİŞE YARATAN ÜLKE

ABD’nin saygın düşünce kuruluşu CFR’nin raporunda Türkiye ‘düşük riskli ülkeler’ arasında. En çok Kürt sorununda geriye gidilmesi endişe yaratıyor. Ancak uzmanlar siyasi gelişmelere karşı da uyarıyor.

A+A-

ABD’nin en önemli dış politika uzmanlarını bir araya getiren Dış İlişkiler Konseyi’nin (CFR) geleneksel risk anketinde bu yıl başrolde Suriye var ancak Türkiye de endişe yaratan ülkeler arasında yer alıyor. CFR, hükümette, akademide ve düşünce kuruluşlarında 1200 uzmana 2014 yılında dünyayı bekleyen riskleri sordu.

Suriye başta

Uzmanların analizleri, bu risklerin ABD ve müttefiklerine olası etkilerine göre üç ana grupta toplandı. Raporda etkisi en yüksek olacak krizlerin başında Suriye sayıldı. Türkiye ise raporun etkisi düşük, gerçekleşme ihtimali orta seviyedeki riskleri içeren üçüncü grubunda sıralandı.

Raporda Türkiye başta olmak üzere Ortadoğu’da Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde şiddet olaylarının artabileceği tahmini yapıldı. Türkiye raporda geçen sene de aynı şekilde yer almıştı. CFR’ın dün raporu tanıtmak için düzenlediği toplantıda ise Türkiye ile ilgili farklı görüşler olduğu ortaya çıktı. Raporun yazımında rol oynayan Eurasia Group araştırma direktörü David Gordon “Türkiye konusunda çok endişeliyim. Bu yıl seçim yapılacak gelişmekte olan ekonomilerden biri... Ayrıca Suriye’nin sınır ötesi etkilerine karşı çok kırılgan. Ama benim en büyük endişem PKK konusunda eskiye dönülmesi” dedi. Gordon cumhurbaşkanlığı yarışı sırasında AKP içinde yaşanacak çekişmeye karşı da uyardı.

Can kaybı beklenmiyor

Ancak Türkiye konusunda herkes hemfikir değildi. Raporun yazılmasında rol oynayan bir diğer önemli isim olan International Crisis Group Başkan Yardımcısı Mark Schneider, Türkiye’de 2014’te büyük can kaybı yaşanması beklenmediğini, dolayısıyla Türkiye’nin ciddi risk taşıyan ülkeler arasında sayılama- yacağını söyledi. Türkiye’de kurumların artık eskisine göre çok daha sağlam olduğunu ifade eden Schneider, bunun siyasi zorluklara rağmen hem Erdoğan hem de PKK’yı orta noktada buluşmaya zorlayacağını öne sürdü.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.