1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜRKİYE, AB’YE SUNDUĞU BELGEDE GÜNEY KIBRIS'I "ÖLÜ" NİTELEDİ
TÜRKİYE, AB’YE SUNDUĞU BELGEDE GÜNEY KIBRIS'I "ÖLÜ" NİTELEDİ

TÜRKİYE, AB’YE SUNDUĞU BELGEDE GÜNEY KIBRIS'I "ÖLÜ" NİTELEDİ

Türkiye’nin, Türkiye-AB Ortaklık Konseyi çerçevesinde AB’ye sunduğu belgede, Güney Kıbrıs’ı “ölü” olarak nitelendirdiği iddia edildi.

A+A-

BELGEDE GÜNEY KIBRIS “ÖLÜ” OLARAK NİTELENDİRİLDİ İDDİA EDİLDİ

Türkiye’nin, Türkiye-AB Ortaklık Konseyi çerçevesinde AB’ye sunduğu belgede, Güney Kıbrıs’ı “ölü” olarak nitelendirdiği iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi, “AB’deki Türk Belgesi Güney Kıbrıs’ı ‘Merhum’ Olarak Nitelendiriyor” başlıklı haberinde, Türkiye’nin Lüksemburg’ta Pazartesi günü gerçekleştirilen Türkiye-AB Ortaklık Konseyi çerçevesinde sunduğu belgede, AB üyesi Kıbrıs devletini ölü olarak addettiğini ve “merhum”(defunct) olarak nitelendirdiğini ileri sürdü.

Gazete, Türkiye’nin iki kurucu devlet mantığı temelinde, yeni bir iki bölgeli, iki toplumlu düzen talep ettiğini savundu.

AB’nin Türkiye’ye ilişkin ortak tutum belgesine yanıt niteliğini taşıyan ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanın Türk belgesinin, “merhum” olarak addedilen Güney Kıbrıs da dahil olmak üzere tüm AB üyelerine dağıtıldığını yazan gazete, AB’ye yönelik belgede Kıbrıs sorununa adil bir çözüm bulunmasına kadar Kıbrıslı Rumların herhangi bir uluslararası örgüte katılımlarının Türkiye tarafından olumlu karşılanmayacağının altının çizildiğini belirtti.

“Kıbrıslı Rumların uluslararası örgütlere yönelik katılım taleplerinin benimsenmesi ve ‘merhum’ Güney Kıbrıs’ın temsil edilmesinin, çözüm hedefinden saptıracağı” ifadesinin yer aldığı yazıda, Ankara’nın artık Güney Kıbrıs’ı ölü olarak addetmesinin net olduğunu ve bu tutumun tüm AB üyesi ülkeler önünde ortaya konduğunu yazdı.

Gazete, söz konusu belgede, AB’nin “Türkiye ile Güney Kıbrıs arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi” tavsiyesini reddeden Türkiye’nin Güney Kıbrıs ile ilişkilerin normalleştirilmesi gibi ifadelerin kusurlu olduğundan bahsettiğini ileri sürdü.

Habere göre, Türk belgesinde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tüm adayı temsil etmediği, eşit statüye sahip Kıbrıslı Türklerle ilgili egemenlik veya yetki iddia etmesinin mümkün olmadığı; bu nedenle Kıbrıslı Rumların uluslararası platformlar ve AB üyeliğinden yararlandırılarak cesaretlendirilmemesi gerektiği” kaydedildi.

Belgede, Eroğlu-Anastasiadis ortak açıklaması ve  2008-2012 yılları boyunca varılan görüş birliklerinin Kıbrıs sorununun çözüm çerçevesi olarak seferber edildiği belirtildi.

Belgede, Türkiye’nin, “garantör ve anavatan olarak Kıbrıs’ta eşit statüde iki kurucu devlet ve tek federal hükümetli, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki bölgeli yeni bir federasyon kurulması amacıyla BM’nin gelişim halindeki müzakerelerini etkin bir şekilde desteklediği” yönündeki ifadesinin de yer aldığını yazan gazete, özellikle bu ifadenin, AB üyesi ülkelerin, Ortak Tutum belgesi aracılığıyla Türkiye’nin doğrudan müzakerelere etkin destek çağrısına yanıtı teşkil ettiğini ileri sürdü.

Gazete, İngilizce olan Türk belgesinin, fotokopisinin yer aldığı küçük bir fotoğrafına da yer verirken, 64 sayfadan oluşan belgenin Türkiye-AB ilişkilerine yönelik bütün konulardan bahsettiğini yazdı.

RUM SİYASİ PARTİLERDEN AÇIKLAMA

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum siyasi partilerin AB’nin Ortak Tutum belgesinin içeriğinden duydukları memnuniyeti dile getirirken, Türkiye’nin olumsuz tavrına ilişkin endişelerinden de bahsettiklerini yazdı.

Habere göre  DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu, ortak tutum belgesindeki olumlu unsurların önemine dikkati çekerek, hükümete, Türkiye’ye yönelik tavsiyelerin Rum tarafına kazandırdığı  önemli dayanakları değerlendirmesi çağrısında bulundu.

AKEL Merkez Komite Kıbrıs Sorunu Masası Şefi Tumazos Çelepis da yaptığı açıklamada, ortak tutum belgesinin, müzakerelerin ikinci aşaması gelişim halinde iken,  değerlendirilmesi mümkün olan yeteri kadar olumlu unsur içerdiğini ifade etti.

EDEK, Türkiye’nin tavrına değinerek, hükümet’in, Türkiye ile AB müzakere başlıklarında veto hakkını kullanacağı uyarısında bulunması gerektiğini ifade etti.

EVRO.KO ise Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğinden bahsetti. Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi, Türkiye’nin Güney Kıbrıs kaynaklı yükümlülüklerini yerine getirmeksizin, AB üyelik başlıklarının açılmayacağını anlaması gerektiğini savundu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.