1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜRKİYE AÇIKLADI!
TÜRKİYE AÇIKLADI!

TÜRKİYE AÇIKLADI!

''Anlaştık''

A+A-

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan 'Kıbrıs' Açıklaması

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Geçitköy Barajı'na Türkiye tarafından suyun iletilmesi devam ettiğini belirterek verilen suyun denize boşa akıtıldığı bilgisinin doğru olmadığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında 'KKTC Su Temin Projesi' kapsamında Türkiye'den KKTC'ye iletilen suyun denize boşa akıtıldığı yönünde haberlere yer verildiği hatırlatılarak, "19 Temmuz 2010 yılında imzalanan Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çerçeve anlaşmasına göre; Türkiye tarafındaki Alaköprü Barajından alınan su, KKTC deki Geçitköy Barajında depolanacak, kalan diğer tesisler (İçmesuyu, Arıtma tesisi, Terfi merkezleri, Su hazneleri, Dağıtım şebekeleri) KKTC tarafından yapılacaktı.

Ancak, Kıbrıs'taki bu tesislerin gecikeceğini fark eden Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun teklifi ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'nın Başbakanlığı dönemindeki talimatları ile 2 adet Terfi Merkezini, İçmesuyu İleri Arıtma Tesisi, Su Hazneleri ve 477 km Ana Dağıtım hatları DSİ Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilerek tamamlanmış olup, şu anda şehir su haznelerine kadar su iletilmektedir.

17 Ekim 2015 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanlarımızın Kuzey Kıbrıs'taki projenin açılışında suyun işletilmesi görüşülmüş, şehir içi içmesuyu altyapı yetersizliği olduğundan öncelikle bunların yenilenmesi gündeme gelmiş, Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun teklifi ile şebeke alt yapı yatırımların ve işletmenin belli bir süre DSİ tarafından yapılabileceği teklif edilmiştir. KKTC üst yönetiminden bir heyetin bu konuda görüşme yapmak üzere ertesi hafta Türkiye'ye geleceğini iletmiş ancak bu gerçekleşmemiştir" denildi.

Ayrıca, 1 Aralık 2015 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun KKTC ziyaretleri sırasında bu konuyu yeniden görüştükleri kaydedilerek, "Son olarak, 24 Aralık 2015 tarihinde Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Bakanlığımız Müsteşar Yardımcısı ve DSİ Genel Müdür Yardımcısından oluşan heyet Kuzey Kıbrıs'a gitmiş konu KKTC Maliye Bakanı ve diğer heyet ile müzakere edilmiştir. Sistemin Yap İşlet Devret modeli ile işletileceği, geçiş sürecin de ise DSİ tarafından işletilmesi konusunda mutabakat sağlanmıştır" ifadesi kullanıldı.

"Şu an itibariyle Geçitköy Barajı'na Türkiye tarafından suyun iletilmesi devam etmektedir. Verilen suyun denize boşa akıtıldığı bilgisi doğru değildir" denilen açıklama şöyle devam etti:

"İletilen su ile yeraltı suları beslenmektedir. Bu durum aşırı su sarfiyatından dolayı su seviyesi düşen yeraltı suyunun yükseltilmesi ve tuzlu deniz suyunun su taşıyan tabakalara nüfuzunun önlenmesi açısından faydalıdır. Netice olarak, KKTC tarafının karar vermesi halinde hemen Lefkoşa'ya su verilebilecek durumdadır."

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.