1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TÜRKIYE, BÜTÇEYE KATKISINI AZALTTI
TÜRKIYE, BÜTÇEYE KATKISINI AZALTTI

TÜRKIYE, BÜTÇEYE KATKISINI AZALTTI

Türkiye, bütçeye katkısını azalttı

A+A-

KKTC ile imzalanan ekonomik protokollerde yap-işlet-devret modeli uygulanması öngörülen projelere ödeneği kesen Türkiye, KKTC’nin bütçe açığının kapanmasına yönelik yaptığı desteği de azalttı.

Türkiye, KKTC’nin 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’na, 2015’e göre yüzde 3.19 daha az kaynak aktarıyor. Ancak bu azalmanın reel sektör ve kredileri etkilemesi beklenmiyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye yaptığı yardımlarda bir değişiklik olmadığı sadece bütçe açığına yaptığı yardımları azalttı.

KKTC’nin bütçe açığına katkıyı azaltarak, “açığınızı kapatın” mesajı veren Türkiye, bütçenin, devletin iç borç faizlerini ödeyebilecek seviyeye gelmesini istiyor.

Protokollerde özelleştirilmesi öngörülen, ancak protokol uygulanmadığı için hiçbir çalışma yapılmayan su, limanlar, elektrik ve telefon dairelerine 2016 bütçesinde ödenek de ayrılmadı. 

2016 bütçesinde limanlar, su, telefon ve elektrik alanlarına kaynak aktarılmamasının yanında, TC Yardım Heyeti de bu alanlardaki projelere artık kaynak sağlamıyor. Yap-işlet-devret modeli uygulanması öngörülen dairelerle ilgili bakanlıklardan yapılan projeler, Yardım Heyeti’nde kabul görmüyor ve kaynak sağlanmıyor.

AÇIĞI KAPATMAYA KATKI YOK

Türkiye, imzalanan ekonomik protokollerde yap-işlet-devret modeli uygulanması öngörülen projelere ödenek çıkarmazken, KKTC’nin bütçe açığına katkısını da düşürdü. 

Türkiye’nin KKTC’nin bütçe açığının karşılanmasına yönelik yaptığı katkılar azalıyor. Cari giderlere yardımlarını azaltan Türkiye, savunma harcamalarına,  reel sektöre, hibe ve kredilerlerle bütçeye önemli destek sağlıyor.

KKTC’ye aktardığı parayla reel sektörü ve alt yapı yatırımlarını destekleyen Türkiye, bütçe açığının azalmasını hedefliyor.

Cumhuriyet Meclisi’nde geneli üzerinde görüşülmesine devam edilen 4 milyar, 515 milyon, 312 bin, 880 TL’lik 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın yüzde 24.36’sını Türkiye Cumhuriyeti Yardım ve Kredileri oluşturuyor. Bu oran  2015’e göre yüzde 3.19 daha az.

Türkiye’nin KKTC bütçesine yaptığı yardımların bütçedeki oranı 2013 bütçesinde yüzde 27.35; 2014’de yüzde 29.68 ve 2015’de yüzde 27.55 düzeyindeydi.

2016’DA 373 MİLYON 312 BİN 880 TL AÇIK BEKLENİYOR

Meclis’te görüşülen 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 4 milyar 142 milyon TL gelir, 4 milyar 515 milyon 312 bin 880 TL gider ve 373 milyon 312 bin 880 TL bütçe açığı ile onaylandı.

AÇIK YEREL KAYNAKLARDAN KARŞILANACAK

Maliye Bakanı Birikim Özgür, Meclis’te bütçeyi sunuş konuşmasında, öngörülen 373 milyon 312 bin 880 TL bütçe açığının iç kaynaklarla karşılanmasının hedeflendiğini söylemişti.

Özgür, bütçe açığının kapatılması için yeni yük getirecek fon ve vergiler olmayacağını belirterek, “Bu açığın bizlere önemli görevler yüklediğinin bilincindeyiz. Öncelikli olarak gelirlerimizde ciddi bir performans gösterilmesi kaçınılmazdır. Bu çerçevede de Hükümet programımızın temel unsurlarından biri olan kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması ve ülkede adaletli bir vergi yapısının oluşturulması büyük önem taşımaktadır” ifadesini kullanmıştı.

Özgür, ayrıca, 2016 bütçesinde öngörülen gelirlerin yüzde 24.36’sının Türkiye Cumhuriyeti yardım ve kredilerinden oluştuğunu ve bunun da Türkiye ile imzalanacak programa bağlı olduğunu belirtmişti.

halkın sesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.