1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “TÜRKİYE ÇÖZÜMDE ISRARCI”
“TÜRKİYE ÇÖZÜMDE ISRARCI”

“TÜRKİYE ÇÖZÜMDE ISRARCI”

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın dün New York’ta görüştüğü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e

A+A-

 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın dün New York’ta görüştüğü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e “Türkiye’nin çözümde ısrarcı olduğu” mesajı verdiği bildirildi.

Alithia ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın yaklaşık bir saat süren bir görüşme gerçekleştirdiklerini yazdı.

Gazete, Anastasiadis ve Biden’ın görüşmenin ilk yirmi dakikalık bölümünde baş başa görüştüklerini, ardından iki tarafın heyetlerinin görüşmeye katıldıklarını belirtirken, görüşme sonrasında ise ortak açıklama yapılmadığını vurguladı.

Habere göre, Anastasiadis,  görüşme sonrasındaki açıklamasında, ABD-Güney Kıbrıs ilişkisinde düzeyin yükseltilmesi çabalarının yanı sıra “diğer geleneksel ülkelerle ilişkilerin özelliklerinin tanınıyor olmasından” duyduğu memnuniyeti ve teşekkürlerini dile getirdi.

Anastasiadis, Biden’ın önceki gün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la gerçekleştirdiği görüşmeye dair kendisine mesaj iletip, iletmediğinin sorulması üzerine, “Kıbrıs sorununu gündeme getirdiğinin bilgisi dahilinde olduğunu” belirterek, “Olayların doğru gidişatı alması durumunda, Türkiye’nin de başlıca katkı koyması gerektiğinde ısrar ediyor. Türkiye’nin, 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklamada betimlenen çözümde ısrar ettiğinin doğrulanması da ilginçtir” şeklinde konuştu.

Rum lider, “diyalog ilerlediğinde ve zorluklarla karşılaşıldığında, ortak açıklamayla, AB’nin temel ilkeleriyle ve kazanan ya da kaybedenin olmasına olanak tanımayacak bir çözümle uyum olabilmesi için ABD’nin Türkiye’ye müdahalede bulunmasını beklediğini” ifade etti.

Gazete, diplomatik kaynaklara dayanarak, Biden’ın, Anastasiadis’le görüşmesinde “Erdoğan’ın, Kıbrıs sorununun çözümünü istediği sözünü ilettiğini” iddia etti.

Haber göre, Biden ayrıca “Erdoğan’ın, Kıbrıs sorununun çözümünü istediğini, Türkiye’nin bu yönde katkı koyacağı sözünü verdiğini ve müzakerelere ilişkin konularla başka çalışma arkadaşlarının ilgilendiğini söylediğini” iletti.

Biden, Anastasiadis’le görüşmesinde, Güney Kıbrıs’ın esaslı ve stratejik rolünü  de dile getirdi ve ABD’nin bölgedeki hayati konularda işbirliği yapabileceği tek ülke olduğunu ifade etti.

Habere göre, Biden görüşmede ayrıca “Türk işgali” ifadesini iki kez kullandı.

Politis gazetesi ise haberini “ABD’den Girişim” alt başlığıyla verdi ve ABD’nin “Türkiye’den, Kıbrıs sorununda çözüm isteğini kanıtlayacak belirli bir şey getirme girişiminde bulunma sözü verdiğini” iddia etti.

Gazete, doğal gaz konusunun da görüşmede gündeme geldiğini vurguladı.

Fileleftheros gazetesi ise haberini: “Lefkoşa’ya Güçlü Destek – Biden, Başkana ABD Tutumunu Netleştirdi” başlıkları altında manşetten verdi.  Gazete, Biden’in Anastasiadis’le görüşmesinde, Kıbrıs Rum tarafını Kıbrıs sorununda desteklediğini ve girişim üstlenmeye hazır olduklarını ifade ettiğini yazdı.

Gazete, Biden’ın görüşmede, “doğru zamanda Türkiye’ye müdahalede bulunacakları” sözünü verdiğini iddia etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.